Mi a Dark Web?

A világháló hatalmasabb, mint gondolnád, de többségünk csak a jéghegy csúcsát látja.


Valójában amikor valaki azt mondja, hogy a Google vagy bármely más keresőmotor mindent tud az internetről, nagyot téved.  A Worldwidewebsize.com statisztikái szerint a keresőmotorok legalább 4,57 milliárd oldalt indexeltek 2017. november elején. Az internet Google és egyéb keresőmotorok által indexelt része a “Visible Web” vagy “Surface Web”, vagyis “látható web”, “felszíni web”. Az emberi mértékkel hatalmas méret ellenére ez a a teljes világhálónak csak mintegy 10%-át teszi ki.


A cikkben mélyebbre merülünk, a felszín alá nézünk, ahol az információ maradék 90%-a lakik. Ez a Deep Webet és annak egy szeletét, a Dark Webet is tartalmazza. Írunk a használatukról és működésükről. Felhívjuk a figyelmet a kettő közötti különbségekre is, mivel sokan még a médiában is - helytelenül - felcserélhetőként használják őket.


A Deep Web: miben más, mint a felszíni web?


A felszíni web fő tulajdonsága a láthatósága a keresőmotorok számára. Ezek a botok weboldalakat látogatnak meg, begyűjtik a tartalmazott linkeket, majd ez alapján folytatják a bejárást. A keresőmotorok letölthetik az oldalak teljes tartalmát, vagy periodikusan újra meglátogathatják az ott talált linkeket.


A keresőmotorok mindezen információk feldolgozásával indexelik a webet. Ez a keresést elképesztően gyorssá és pontossá teszi. A legtöbb, általad is naponta látogatott oldal a felszíni web része: blogok, híroldalak, Wikipedia, webshopok, Amazon stb.


A Deeb Weben a dolgok máshogy működnek.


A Deep Web gyakorlatilag le van választva az indexelő botok elől, de semmi különleges képesség nem kell az itteni oldalak eléréséhez. Legtöbbünk jelentős mennyiségű időt tölt a Deep Weben, bár nem tudatosan. Nézzünk néhány példát:Annak ellenére, hogy vannak erőfeszítések a Deep Webet legalább részben felfedő botok készítésére, jelentős előrelépés még nem történt.


Azonban a Deep Webhez tartozó információk egy része a felszínre juthat, például adatszivárgások vagy célzott támadások mellékhatásaként. 2017 februárjában jelentette be a Cloudflare, egy USA-beli tartalomszolgáltató, hogy az ügyfeleik adatai (jelszavak, cookie-k) egy szoftverhiba miatt titkosítatlanul kiszivárogtak. A keresők csak rontottak a helyzeten, mert a cache-ükből később is elérhető volt az adat. A Google kutatója, Tavis Ormandy, aki felfedezte a bugot, így fogalmazott: “Az elmúlt hat hónapban a keresőmotorok és az átlagos felhasználók letöltései nyomán adat szivárgott. Ez tartalmazhat jelszavakat, cookie-kat, személyes adatokat stb. Nem tudjuk, mi minden kerülhetett ki, privát üzenetek, jelszavak, bankkártya-adatok...


A tanulság az, hogy akármennyire is “mély” az oldal, a biztonsági alapvetések itt is érvényesek.


Összességében a Deep Web az internet bővülésével párhuzamosan nőtt, alapvető célja pedig haszonelvű. Érdekes, hogy milyen sok érdekes és hasznos erőforrást nem indexelnek a keresők, így a láthatalan web részét képezik! Ez a lista párat megmutat közülük.


Egy szinttel a Deep Web alatt van a Dark Web - az internet egy része, ami főleg az illegális tevékenységekkel kapcsolatban került a hírekbe. Az eddigi rétegektől eléggé eltér a felhasználási területe és módjai is.


A Dark Web


A Dark Web vagy “darknet” kifejezés eredete az 1970-es évekig nyúlik vissza, amikor az ARPANET-től, a modern internet ősétől független hálózatokat jelölte. A modern terminológiában a Dark Web egy információ-réteg, melynek működése az internetre ráépülő rétegektől függ. A Dark Web a legkisebb, legeldugottabb része az internetnek - alig észrevehető külső szemlélőknek. Ennek okai a következők:A nagy médiaszolgáltatók közül a New York Times volt az első, aki megnyitotta oldalát a Dark Weben. Itt elérheted, korlátozásokkal. Ha a szokásos böngésződből próbálod elérni, nem fog sikerülni. Különleges eszközök kellenek hozzá. Ez el is vezet a Dark Web egyik jellegzetességéhez: sokkal több előfeltétele van a használatának, mint egy hagyományos, vagy akár egy Deep Web oldalnak.


Szoftverek a Dark Web elérésére


Számos megoldás létezik az internet ezen részének elérésére. Az egyik legnépszerűbb a TOR (The Onion Router) által karbantartott Tor böngésző. Viszonylag biztonságos kapcsolatot nyújt az anonimitást keresőknek. A Tor hálózaton a forgalom véletlenszerűen választott átjátszókon keresztül  folyik. A böngésző egyenként titkosított kapcsolatok sorából építi ki az információ útját. Minden csomópont csak az előző és a következő átjátszót ismeri, de a teljes út nem visszakövethető. A Tor böngésző minden lépésnél új titkosító kulcsot használ, így a csomag feladója és címzettje titkos marad, még ha el is kapják. Ez a többrétegű struktúra emlékeztet a hagyma felépítésére. Így már világos, hogy a Dark New York Times címének vége miért .onion. Ez az oldal csak a Tor böngészővel érhető el. Ez a megoldás bizonyos szintű anonimitást biztosít, de a helytelen beállítások, sebezhetőségek stb. ezt gyengíthetik. Egyéb, a Dark Web elérésére szolgáló platformok például az I2P (Invisible Internet Project) és a Freenet.


Ám a Dark Webnek nem csak a technikai megvalósítása kelt visszatetszést a társadalomban és a globális médiában.


Miért tartják a Dark Webet a bűnözés melegágyának?


A nagyobb anonimitás az emberek legszörnyűbb vétkeit hozza elő, és az ebből profitálni kívánó bűnözőknek a Dark Web maga a mennyország. A Bitcoinhoz hasonló kriptovaluták megjelenése lehetővé tette az anonim fizetést, ez pedig az illegális kereskedelmet serkenti.


Thomas Rid és Daniel Moore (King’s College London) cikke, a Cryptolitik and Dark Net szerint az általuk hetek alatt felderített 2723 Tor Dark Web-oldal 56.8%-a, 1547 oldal tiltott tartalmakkal operált.


Úgy tűnik, a Dark Web több, mint felét személyes- és banki adatokkal, drogokkal, hacker eszközökkel kereskedő kiberbűnözők teszik ki. A cikk 2016 februárjából származik, de az online feketepiac története 2011-ig nyúlik vissza, amikor Ross William Ulbricht elindította a hírhedt Silk Roadot. Ez az elérhető drogok elképesztő mennyiségéről és választékáról volt ismert.  Ulbricht 2013-as letartóztatása és az eredeti oldal leállítása ellenére kisvártatva újabbak bukkantak fel.


2017 júliusában bejelentették, hogy a két legnagyobb feketepiac a Dark Weben, az Alpha Bay és a Hansa le lett állítva az európai és amerikai hatóságok együttműködésének eredményeként. Az Alpha Bay leállítása után sok vásárló és eladó áttért a Hansára, mit sem sejtve arról, hogy a holland rendőrség júniusban titokban átvette felette az irányítást. A sikeres bezárások ellenére a hivatalos szervek elismerik, hogy ezeket az oldalakat a versenytársak gyorsan pótolják.


Bár a macska-egér játék nem kecsegtet sok reménnyel a Dark Web feltakarítására, nem csak a bűnözésről van szó. A Dark Web és a Tor önmagában csak technológia - alapvetően semleges. Egyes esetekben a Torhoz hasonló eszközök segíthetnek megőrizni az anonimitást a megfigyelés veszélye ellenére. Például a politikai aktivisták, riporterek, jogvédők esetében. A Tor sokat tesz érte, hogy a köztudatba a Dark Web előnyei is eljussanak.


(Forrás


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!