4 tippel segítünk, hogy eldönthesd, elfogadod-e az állásajánlatot

Alig van izgalmasabb dolog annál, mint amikor egy cég személyzetise felhív, és állást ajánl. Ilyenkor egész nap izgatott leszel. A szakértelmedért vettek észre és választottak ki. És mivel tudatosan építed a karrieredet, minden állásinterjúra elmész még akkor is, ha jól érzed magad az aktuális munkahelyeden. Mindenképpen hasznos, ha felveszed a telefont ilyenkor. Az előnyök száma végtelen. 
 


Lehetőséged adódik például gyakorolni a legjobb melós történeteidet, amikre azonnali visszajelzést kapsz, hogy később tovább csiszolhasd őket. Most pedig arra kérnek, hogy tovább lépj ebben a folyamatban: állást ajánlanak neked. Itt jön az a pont, amikor lenyugszol.
 
Ez ilyenkor nagyon nehéz lehet. Viszont nagyon fontos, hogy végiggondold az ajánlatot, amit kaptál. Habár manapság már igen gyakran váltogatják az emberek a munkahelyüket, mégis nagy lépést jelent egyik cégtől a másikhoz állni.


 

Időd nagy részét a munkahelyeden, kollégáid társaságában töltöd. Jelenlegi pozíciódban nemcsak pénzt keresel, de a céget is a legapróbb részletekig megismerted már. Tudod, hogy hol a helyed. S bár kecsegtető a gondolat, hogy tengerre szállsz, nem tudhatod, hogy egy jobb hajóra lépsz-e, vagy az óceán közepén maradsz mentőöv nélkül.
 
Tehát amint megkapod az ajánlatot, egy kicsit magadba kell szállnod, mielőtt a telefonban azonnal elfogadod azt. Íme néhány tipp, hogyan csináld mindezt:
 
 

1. Mérd fel az előnyöket!

 

Ha szeretnéd az állást, jó, ha tudod, pontosan miért is. Ezért ilyen helyzetekben mindig felteszek magamnak egy sor kérdést, hogy megbizonyosodjak a döntésem helyességéről. 
 
Általában megkérdezem magamtól, hogy:
 
·      Miért szeretném a változást?
·      Több pénzt szeretnék?
·      Kevesebbet utazni?
·      Fejleszteni szeretném magam?
·      Már nem érzem kihívásnak a jelenlegi munkámat, vagy nem értékelnek eléggé?
·      Nem vagyok már elégedett a munkahelyemmel?
 
Ha tudod a válaszokat, jobban tudod értékelni az ajánlatot. Ha nem változásra vágysz, akkor arra kell választ találnod, hogy miért olyan vonzó számodra az új lehetőség. Ebben az esetben tovább kell kutatnod magadban, hogy megbizonyosodj, ez nem csak felszínes érdeklődés, hanem valóban úgy gondolod: a másik cég fűje tényleg zöldebb.
 
 

2. Légy körültekintő!

 
Ne ugorj fejest az új ajánlatba anélkül, hogy ne ismernéd kellően az új munkáltatódat, vagy ami még fontosabb, a leendő közvetlen felettesedet. Volt benned félsz az interjú során? Olvasd vissza a jegyzeteidet! Volt bármi, ami kérdéseket vetett volna fel benned az új feletteseddel kapcsolatban? 
 


Amikor félretettem visszás érzéseimet a leendő főnökömmel kapcsolatban, végül megbántam, hogy elvállaltam a melót. Kivétel nélkül minden esetben. Ezen kívül semmiképpen se próbáld meg elhitetni magaddal, hogy a főnök majd biztosan megváltozik, hiszen nagy eséllyel a legjobbat hozta ki magából az interjú alatt. Ha pedig mégsem? Köszi, de nem!

 

3. Gondold át, hogy mennyire illenél a cégbe!

 
Miben vagy a legjobb? 
Hogyan segíthet ez a cég, hogy tovább fejleszd képességeidet? 
Mi tesz igazán boldoggá a munkában?
Megadnák-e a lehetőséget, hogy olyan munkát végezz, amit igazán élvezel? 
Tisztában vagy-e a cég belső kultúrájával? 
Milyenek a mindennapjaik? 
Emlékszel-e az interjúban elhangzottakból olyan dolgokra, amelyek bizonyítják, hogy a cég kultúrája valóban olyan, amilyennek mondják? 
 
Ezeknek a segítségével felmérheted, hogy mennyire illesz bele a cég arculatába. A belső kultúra nem a weboldalukon leírtakban rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy hogyan viselkednek munka közben, a találkozókon, és akár az interjúk alatt is.
 
 
4. Kérdezz meg másokat is!
 
Beszéld meg az új lehetőségeidet és a jelenlegi helyzetet azokkal az emberekkel, akik a legfontosabbak számodra. Ők ismernek téged a legjobban, viszont megvan az az előnyük, hogy külső szemlélőként látnak a mindennapok során. Ugyanis, valljuk be, túlságosan közelről látod magad, hogy egyedül vidd végig a dolgot. Szükséged van egy külső szemlélőre, aki segít meghozni a döntést.
 
Ha mindezek után úgy látod, hogy megéri, mindenképpen hívd föl a személyzetist és vállald el az állást! Ha nem vagy benne biztos, beszéld meg vele, hogy mi kellene ahhoz, hogy kölcsönösen előnyös eredményre jussatok! 
Ha akármilyen oknál fogva esélytelennek tartod a melót, hívd föl a HR-est és udvariasan utasítsd vissza! Mondd el, hogy megtisztelve érzed magad, hogy téged hívtak, de számodra jelenleg nem ez a megfelelő ajánlat!
 
Mindenesetre csiszold tovább a legjobb melós történeteidet!
És persze mindig vedd fel a telefont!  (a HR-esek hajlamosak titkosított számról hívni…)
 
Ha nem szeretnél sültgalambra várni, lépj a tettek mezejére
A Schönherz Bázis segít a jó mérnököknek jó helyet találni.
Van sok szuper állásunk, amelyek Rád várnak, kattints ide
 
#programozoallas #seniordeveloper #developerjob #javajob #cjob #dotnetjob #phpjob
 (forrás: Carrerealism, szerző: Tracy Parsons, kép: Rutherfordbriant)
 
 
Oszd meg a hírt barátaiddal is!