Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Tíz tipp a sikerhez, ha programozni tanulsz
Tíz tipp a sikerhez, ha programozni tanulsz

Ha autodidakta módon tanulsz programozni, akkor a kezdetekben talán több kérdésed van, mint válaszod. Mit kell megtanulnod? Hogyan kell kijavítani a bugokat? És hogy legyél motivált, amikor az egész csak egy lehetetlen feladatnak tűnik?

Aggódsz, hogy nem leszel sikeres? Ne izgulj! Olvasd el ezt a 10 tippet – remélem, hogy motiválni és bátorítani fognak!


1. Legyen egy konkrét célod

Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a programozni vágyó emberektől kapok, az a „Milyen nyelvet tanuljak meg?”

Ez érthető, de végtére egy nagyon rossz kezdő kérdés. Az első, amit meg kellene kérdezned magadtól: „Mi a végső célom a kódolással?”

Ez olyan, mint vakációra menni – senki nem megy úgy nyaralni, hogy nincs egy specifikus hely, ahova menni szeretne. És senki nem tanul kódolni csak szórakozásból. Mindig van egy ok.

Adj magadnak egy kis időt, és gondolkozz el, hogy mi a végső célod vele. Amint megvan, elkezdhetsz visszafele haladni, és kitalálni, hogy mire van szükséged az eléréséhez.


Még mindig nem vagy biztos, hogy mit szeretnél? Itt van néhány gyakori cél:

  • Szeretnék elhelyezkedni egy helyi cégnél, hogy stabil bevételem legyen.
  • El szeretném indítani a saját vállalkozásomat, hogy weboldalakat csináljak kis cégeknek.
  • Pénzt szeretnék keresni mobil alkalmazások fejlesztésével.
  • Egy tech startupnál szeretnék dolgozni.

Ha nem szeretnéd az idődet vesztegetni és céltalanul bolyongani, mindenképp meg kell találnod az egyes számú célod az egészben.


2. Vázolj fel egy tervet, és ragaszkodj hozzá

Manapság az autodidakta tanulás egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg tutorial és cikk van az interneten, amiből tanulhatsz. Tulajdonképpen bármit megtanulhatsz a témáról videók és cikkek segítségével. Azonban ennek megvan a negatív oldala is; mivel annyi forrás van, nehéz lehet megtalálni a legjobbat. Csak maga a találatok mennyisége is nyomasztó lehet.

Az én tanácsom? Ne tölts sok időt azzal, hogy kikeresd a legjobb tutorialt a témában. Csak válassz egyet. Még ha nem is a világ legjobbját választottad, nagy eséllyel lesz elég jó! Sokkal fontosabb az, hogy végigcsináld rendesen, mint az, hogy a legeslegjobbat találd meg.

És legyünk őszinték – az online tanfolyamok vásárlásával és a köztük való ugrálással eltöltött idő könnyen lehet burkolt halogatás, vagy a koncentráció hiánya. Csak válassz valamit, és tarts ki mellette a végsőkig (kivéve, ha tényleg borzalmas). Mindig megnézhetsz több videót is, ha nem tetszett az előző!


3. Ez egy maraton, nem egy sprint

Rengeteg blog és videó ígéri, hogy megtanulhatsz programozni, és állást is szerezhetsz 3-6 hónap alatt. Talán lehet benne némi igazság, de rengeteg benne a ’ha’.

Ha jelenleg nem kell teljes munkaidőben dolgoznod, ha van rá pénzed (a kódolói gyorstalpalók általában 10 000 dollár környékén vannak), és ha lépést tudsz tartani a tempóval… akkor igen, talán tudsz teljes munkaidős állást szerezni webfejlesztőként.

Ezzel nekem az a problémám, hogy ez a túlzott reklám egy nagyon optimista képet fest az embereknek a programozás elkezdésének egyszerűségéről. És elég nagy pofont fognak kapni, amikor rájönnek, hogy valójában mennyire nehéz.

Természetesen vannak barátaim, akik végigcsinálták a gyorstalpalót és munkát is szereztek pár hónap leforgása alatt. De az emberek többségének, akiket ismerek vagy hallottam róluk, és gyorstalpaló nélkül, autodidakta módon tanultak, sokkal több időbe telt, inkább 1-2 évbe.

Ha egy valóságos, megtörtént esetet akarsz hallani valakiről, aki magától tanult programozni, olvasd el az interjúm Owennel. Teljes munkaidős állás és egy kisgyerek mellett tanult meg programozni úgy, hogy két évig majdnem minden nap felkelt hajnalok hajnalán. Nem olyan rég pedig sikerült egy teljes munkaidős, webfejlesztői állást találnia, de rengeteg munkába és időbe került neki.

Egyáltalán nem az a célom, hogy eltántorítsalak, csak egy realisztikusabb képet szeretnék adni a kódolni tanulásról. Egyértelműen lehetséges, de számíts rá, hogy akár évekbe is telhet, hogy eljuss a célodig, nem csupán hónapokba.


4. A lassan, de biztosan a nyerő

Most már tudod, hogy megtanulni programozni egy nehéz folyamat. De próbáld meg elkerülni a kiégést, amikor éjfél-hajnal öt tájban még programozol.

Néhány ember mindent olyan gyorsan akar megtanulni, ahogy csak lehet, és elkezdenek munka után 5 órákat erre fordítani. Ez ugyan működhet pár embernél, de másoknak sok lehet. Komoly veszélyekkel is járhat, ha kimeríted magad, és utána feladod az egészet emiatt. És a feladás az, amit el akarsz kerülni!

Szóval hogyan tudsz megtanulni programozni kimerülés és feladás nélkül?

Célozz meg egy fenntartható mennyiségű haladást. Először kezdd lassan, napi 30 perc vagy egy óra programozással. Természetesen minél több időt fektetsz bele, annál gyorsabban haladsz. De ha lassan kezded, akkor folyamatosan tudod növelni a kódolással töltött időt.

És ha egyszer kialakítottad ezt a szokást, könnyebb lesz fenntartani a haladást, és kevésbé akarod majd abbahagyni.


5. Ne hasonlítsd magad másokhoz…

Ezt a tanácsot nagyon nehéz megfogadni, de ha egy célért küzdesz, próbáld meg nem másokhoz hasonlítani magad.

Egyrészről jó lehet látni, hogy másokhoz viszonyítva te hogyan haladsz ugyanabban a dologban. De másrészről az állandó közösségi média korszakában a hasonlítás gyakran elbátortalanító hatással van. A siker kulcsa, hogy ne mások haladásával foglalkozz, hanem a sajátoddal. Mások lehet, hogy gyorsabban vagy lassabban tanulnak, mint te, és ez rendben van így. Mindenki más szituációban van, és más a tanulási tempója. Minél kevesebbet aggódsz azon, hogy állsz másokhoz képest, annál többet tudsz a saját haladásodra koncentrálni.


… de barátkozz a sorstársaiddal!

Habár az előző rész végig arról szólt, hogy ne hasonlítsd magad folyamatosan másokhoz, egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy teljesen zárd el magad a külvilágtól. Sőt, ha online, egyedül tanulsz kódolni, akkor gyorsan magányossá válhat a helyzet.

De ha találsz másokat, akik ugyanazt csinálják, mint te, és összebarátkozol velük, az fontos motivációs forrás lehet.

Miért?

Először is a tudat, hogy mások is vannak, akik a te cipődben járnak, nagyon bátorító tud lenni. A barátok pedig tudnak egymásnak segíteni a problémákban. Jobb megoldásokat tudtok kieszelni több nézőpontból, mintha csak magadban ülnél fölötte.

Ha egy iskolában tanulsz programozni, akkor próbálj meg más diákokkal együtt tanulni. Ha pedig online, akkor keress programozói közösségeket akár Meetups-on, akár Facebookon vagy Instagramon.

A barátságok és kapcsolatok segítenek megtartani a motivációd a céljaid eléréséhez, és te is segíthetsz másokat motiválni!


6. Alakítsd napi szokássá a kódolást

Néha nehéz időt találni a programozásra. Hiszen mindenki nagyon elfoglalt, nem? De ha hetente néhányszor leülsz kódolni egy kis időre, akkor már jó úton jársz.

A szokások kialakítása (akár jó, akár rossz) olyan, mint utat vágni a vadonban. Először végigmenni rajta nehéz, mert nincs tiszta ösvény. De minél többször mész végig rajta, annál jobban ki lesz taposva, és annál könnyebb lesz. Sok idő elteltével pedig az ösvény teljesen kitisztul, és könnyű lesz rajta gyalogolni.

Egy szokást kialakítani hasonló – az első pár alkalommal nagyon nehéz lesz leülnöd kódolni. De ha kitartasz, az agyad egy idő után hozzászokik. És az agyunk szereti a rutint, szóval egy idő után azt fogod észrevenni, hogy könnyebb.

Van egy-két módszer, hogy felépíts egy szokást.

Az egyik legnépszerűbb módszer, hogy találj ki egy „trigger” eseményt, ami közvetlenül az új szokásod elkezdése előtt játszódik le. Például megpróbálhatod a reggeli rutinod részévé tenni a programozást úgy, hogy minden reggel egyből az első csésze kávé vagy tea elkészítése után leülsz a gép elé. Vagy az is jó megoldás, ha egyből az esti mosogatás után állsz neki.

Akárhogy is legyen, egy szokás fenntartásának kulcsa a rendszeres ismétlés.


7. Tanulj meg kutatni és problémákat megoldani

Az önálló problémamegoldás az egyik legfontosabb képesség – ha nem a legfontosabb -, amivel egy webfejlesztő rendelkezhet.

Most azt gondolhatod, hogy a tapasztalt fejlesztők mindenre azonnal tudják a választ, de ez egyáltalán nem igaz! Bár természetesen vannak dolgok, amiket fejből tudnak, még így is rengeteg dolog van, amit a Google (vagy a DuckDuckGo) segítségével keresnek ki. Ez teljes mértékben igaz rám is, és én már hét éve vagyok az iparban!

Szóval most, hogy tudod a webfejlesztők titkait, hogyan lehetsz te is jó?

Gyakorlással!

Amikor elakadsz, tölts el egy kis időt azzal, hogy rákeresel az adott problémára vagy hibaüzenetre, mielőtt segítséget kérsz. Én gyakran keresek rá úgy, hogy „X nem működik”, mert így feldob StackOverflow posztokat, ahol az emberek ugyanabba futottak bele, amibe én.

Még az is nagyon hasznos lehet, ha megkeresed az általad használt eszköz vagy szoftver dokumentációját, és azt futod végig.

És még ha meg is találod a megoldást, ha van egy kis időd, kutass egy kicsit a területen. Ezt a módszert követve minden idegesítő bugfix egy lehetőséggé válik a tudásod fejlesztésére. Tekints rá így – az első alkalommal, amikor fel kell kutatnod egy probléma hátterét, beletelhet akár három órába is, mire megtalálod a megoldást. Ha viszont emlékszel, hogyan jutottál el odáig, akkor a következő alkalommal már sokkal kevesebb időre lehet szükséged.

Ha megtanulod megoldani a leggyakrabban fellépő problémákat, akkor sokkal gyorsabb és hatékonyabb fejlesztő leszel.


8. Ne csak tutorialokat nézz – alkoss!

Az egyik legcsábítóbb buktató tanuláskor, ha rengeteg videót és tutorialt megnézünk, de soha nem gyakoroljuk a tanult dolgokat.

Fontold meg – ha beszélgetnél valakivel, aki azt mondja, hogy futásra edz, de aztán kiderül, hogy szinte soha nem fut, te is azt gondolnád, hogy csak a szája jár, nem? Persze, eltölthetsz egy kis időt technikák tanulásával, és a megfelelő cipő kiválasztásával, de egy idő után annak a cipőnek az útra kell lépnie.

Ugyanez a helyzet a webfejlesztéssel. Igen, nagyon fontos, hogy elsajátítsunk kódolási technikákat és talán még eszközöket és szoftvereket is beszerezzünk, amik segíteni fognak. De ha minden idődet a tutorialok passzív nézésével töltesz, akkor ténylegesen nem tanulsz semmit.

Én munka közben tanultam meg a webfejlesztés csínját-bínját – nem volt lehetőségem király YouTube videókat keresgélni, hiszen nem volt rá idő! Betartandó határidőim voltak, és ki kellett találnom, hogy fog működni a weboldalam addigra. Tűzpróba volt, és egyértelműen stresszes. De visszatekintve ez volt a tanulás legjobb módja. Pár év munka alatt rengeteg hasznos tudást sajátítottam el, és mindent gyakorlati programozás által.

Az én tanácsom az, hogy a tutorialok és a könyvek jó dolgok, de amint befejezel egy fejezetet, állj meg. Nyisd meg a kódszerkesztő programod, és menj át mindenen, amit tanultál. Próbálj meg megismételni minden példát, ami az anyagban szerepelt.

Sokkal nehezebb lesz, mint az olvasás, vagy a hallgatás, de megígérem, hogy a gyakorlás miatt sokkal jobban meg fog maradni minden.


9. Lény nyitott a kudarcra

A kudarc szívás. Mindannyian jól akarunk teljesíteni, és nem akarunk hibázni. De a hibák elkerülése a haladás borzalmas módja, hiszen a hibák által tanuljuk meg igazán, hogy kell jól csinálni.

Amikor még csak junior webfejlesztőként kezdtem, nagyon féltem a kudarctól. Ha elakadtam valahol, utáltam az érzést, hogy a főnökömtől kell segítséget kérnem, mert ez azt jelentette, hogy egyedül nem sikerült megoldanom.

Az pedig tényleg a legrosszabb volt, ha olyan hibát vétettem, ami egy élő weboldalt érintett. Azokban a szituációkban az volt az első reakcióm, hogy azt akartam, senki se tudjon a hibámról. De azt is tudtam, hogy a leggyorsabb (és a legőszintébb) megoldás az, ha bevallom, és segítséget kérek.

Természetesen ez függ a munkahelyedtől, de én soha nem kerültem bajba, ha hibáztam, vagy bevallottam, hogy nem megy egyedül.

Ha félsz a hibázástól, az azt eredményezheti, hogy megpróbálsz mindig a biztonságos úton maradni, és elkerülni az olyan szituációkat, ahol lehetséges hibát vétened. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nem fogsz olyan ütemben fejlődni, mint amire képes lennél. Akármennyire is nehéz, haladj előre és próbálkozz! A hibázás teljesen természetes! Ami a kódolást illeti, nem túl valószínű, hogy élet-halál kérdése lenne. A legrosszabb, ami történhet, hogy oktalannak érzed magad, vagy kritikát kapsz.

Ez pedig az egód. Az egódat pedig félre kell tenned, és elfogadnod a kudarcot. (Ezt a tanácsot még én is próbálom követni – nem könnyű!) Ha nyitottak vagyunk a hibázásra, hosszútávon sokkal jobbakká válhatunk!


10. Mindig tanulj, és soha ne hagyd abba

Amikor elkezded, a webfejlesztés világa rendkívül elsöprően hathat, mert látszólag képességek százait kell elsajátítanod. De amint már tanulsz és gyakorolsz egy ideje, egyre kényelmesebben fogod érezni magad. És bár ez egy jó dolog, mert azt jelenti, hogy több képességet és magabiztosságot fejlesztesz ki, de semmiképp ne stagnálj! Ez az ipar folyamatosan változik, és ha elég sok ideig nem változol vele, akkor feleslegessé válsz majd.

Csak egy példa: az idők folyamán elég jó lettem layoutok készítésében a CSS float property segítségével. Hallottam a flexboxról, és még a munkatársaim is beszéltek róla, hogy mennyire jó. De én hezitáltam, hogy tényleg fektessek-e időt a megtanulásába. Ha őszinte akarok lenni, akkor azért, mert túl lusta voltam egy új dolgot megtanulni, amíg nem volt feltétlen muszáj.

Végül eljutottam odáig, hogy megtanuljam, és nem is tartott nagyon sokáig. Amikor pedig végre megértettem, akkor átkoztam magam, hogy miért nem tudtam ezt hamarabb megtenni.

Most már értem az új technológiákkal való naprakészség fontosságát. Míg ebben az esetben a tanulás halogatása nem ártott a karrieremnek, gondolj bele mi történt volna, ha nem tanultam volna meg egyáltalán! Egy idő után nem is érné meg engem webfejlesztőként foglalkoztatni.

Ennek ellenére ne érezd úgy, hogy minden egyes létező nyelvet, eszközt és jártasságot el kell sajátítanod (kivéve, ha nagyon szeretnéd). Amit viszont érdemes csinálni, az az, hogy megtanulod használni a széleskörben elterjedt, mainstream dolgokat.

Erre tökéletes példa a React.js és a Node.js, melyek évekkel ezelőtt jöttek ki, és most dominálják a piacot; őket például érdemes megtanulni, ha nem tetted még meg.  

De hogyan találhatod ki, hogy mi népszerű?

Én ezeket a módszereket használom a tájékozódásra:

  • A Syntax.fm Wes Bos és Scott Tolinski podcastje, és elég király – a webfejlesztés újdonságairól és még más releváns témákról beszélgetnek.
  • A CSS Tricks rengeteg cikket és tutorialt kínál a CSS használatáról. Az alkotója, Chris Coyier emellett segített létrehozni a Codepen.io-t, ami egy webfejlesztői játszótér.
  • A Stack Overflow minden éven kiad egy felmérést a webfejlesztés jelenlegi állásáról. Ez egy jó módja, hogy számon tartsuk, mi megy jól, és mi kezd feleslegessé válni.
  • A Smashing Magazine mindenféle webfejlesztést érintő témáról beszél, az UX/UI-től a design-ig.


Csak csináld!

Remélem ezek a tippek hasznosak voltak, és még jobban felkeltették a lelkesedésed a webfejlesztés iránt.

Az utolsó tanácsom, hogy csak csináld. Még ha nem is tudod pontosan, hogy mit, akkor se engedd, hogy ez megállítson. Kezdd el valahol, és útközben majd kitalálod a többit.


(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!