Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

SmartHome Assistants: a Kényelem Mestere vagy Biztonsági Rémálom?
SmartHome Assistants: a Kényelem Mestere vagy Biztonsági Rémálom?

Az Amazon Echo-hoz vagy Google Home-hoz hasonló okos asszistensek több, mint 45 millió amerikai felhasználó szokásait változtatják meg, és életét teszik szervezettebbé.

Bár a virtuális segédek csak stílusos, az otthoni berendezéshez illő hangszóróknak tűnhetnek, ne hagyd, hogy a külsejük egyszerűsége megtévesszen. Ezek az eszközök elég okosak és erősek ahhoz, hogy a korábban általad elvégzett feladatokat ellássák. Ők mesterséges intelligenciával és hangfelismerő technológiával felszerelt hangszórók – vezeték nélkül, az internethez kapcsolódva, és a parancsok megértésének képességével.

Szeretnéd egy bizonyos hangulattal átitatni a szobát? Kérd meg, hogy kapcsoljon be zenét, vagy játsszon le egy specifikus dalt. Nem tudod eldönteni, vigyél-e magaddal esernyőt? Kérdezd meg tőle a napi időjárás-előrejelzést. Szellemes kedvedben vagy? Kérdezz tőle valami vicceset, és hagyd, hogy szórakoztasson.

Az emberek minden csoportja szívesen alkalmazza az okos eszközöket közlekedésre, általános kérdések megválaszolására vagy ébresztők és emlékeztetők beállítására. Azonban a kényelem hatalmas kompromisszumot kíván – az adatvédelmet. Az okos, hangirányítású segédek mindig figyelnek. Nézzük meg, milyen biztonsági veszélyeket rejthetnek.


Otthoni okos segédek: mik a biztonsági kockázatok?


1. A kéréselőzmények

Minden kérést vagy kérdést, melyet a segéd felé intézel, az egy hangfelvételként elküldi a cég szervereire. Ami az Amazon Alexát és a Google Home-ot illeti, ezek a felvételek naplózásra kerülnek, és a felhasználói fiókban tárolják el őket. Minden valaha a segédhez intézett kérést meg tudsz hallgatni. De mi történik, ha valaki jogtalan hozzáférést szerez a felhasználói fiókodhoz? A felvételeid jelentős mennyiségű személyes információt tartalmaznak. Ha rossz szándékú ember kezébe kerülnek, akkor bajban lehetsz.

Természetesen, mint minden fajta digitális előzményt, a tárolt hangfelvételeidet is kitörölheted, hogy biztosra menj. Így még ha illetéktelen személyek feltörik a fiókodat, akkor sem lesz ott semmi ellopható adat.


2. Környező hangok

Az otthoni segédek nem csak mindig figyelnek: mindent hallanak is. Ez azt jelenti, hogy ha beszélgetést kezdeményezel vele, a beszédeden kívül sok más dolgot is felvesz. Gondolj csak a rengeteg háttérzajra. A környezeti hangok rengeteget elmondhatnak rólad és az otthoni környezetedről.

Egy okos hangszóró fel tudja venni a kutyád ugatását, a TV bekapcsolásának hangját, vagy éppen a családtagjaid beszélgetését. Mindezen háttérzajok plusz adattá válnak: így a virtuális segéded tudhatja milyen állataid vannak, milyen sorozatokat nézel, milyen sportokat szeretsz, általában mikor vagy otthon egy nap, kivel élsz együtt, és még az ő érdeklődési körüket is.

Elég nehéz elhinni, hogy a cégek ezeket a zajokat csak úgy figyelmen kívül hagyják, hiszen ezen környezeti hangtöredékek által hordozott információk szerfelett hasznosak a felhasználók hirdetési profiljainak felépítéséhez.


2. Véletlen indítás

Egy otthoni segéd kényelme a kéznélküli interakciókban rejlik; egy mondat elég a bekapcsolásához. Egy mesterséges intelligenciával ellátott eszközt egy bizonyos kulcsszó aktivál, mint a Google Assistant-nél az „OK Google”. Azonban ezek az okos hangszórók reagálhatnak olyan szavakra is, melyek csak hasonlítanak ezekre a szavakra: esélyes, hogy egy „OK doodle” szópár ugyanúgy aktiválná a készüléket. Ez azt jelenti, hogy egy otthoni segéd bekapcsolhat véletlenül, és onnantól kezdve aktívan figyel anélkül, hogy tudnánk róla.

Nem tartott sokáig, hogy a hirdetők kihasználják ezt a technológiai tökéletlenséget. A Burger King kiadott egy TV reklámot arra tervezve, hogy hasonló szavakkal bekapcsolja a Google Home-ot. Azonban a Google egyből cselekedett, és órákon belül kiszűrte a reklámban használt hangmintát, hogy a Google Home ne reagáljon rá.


3. Nem kívánt felhasználók

Az otthoni segédek még nem képesek megkülönböztetni tulajdonosuk hangját más emberekétől. Ez egy komoly biztonsági gonddal jár: bárki képes aktiválni az okos hangszórót, és parancsokat adhat neki. Attól függően, hogy milyen alkalmazásaidat kapcsoltad hozzá a segédhez, más emberek mindenféle személyes adatodhoz hozzáférhetnek. Egy épp csak beugró szomszéd megtudhatja az egyenlegedet, vagy a gyerekeid megviccelhetnek random ébresztők és emlékeztetők beállításával.

Azonban a legkomolyabb kockázat az online vásárlási funkcióból ered, mely az egyik kulcsfontosságú pont az Amazon Echo eladásainál. Ennek segítségével árukat rendelhetsz az Amazonról mindössze a hangod használatával. Az Echo ezen funkciója alapértelmezetten be van kapcsolva, de bármikor kikapcsolható. Amikor viszont be van kapcsolva, akkor az Alexa megkérdezi a négyjegyű megerősítő kódot a vásárláshoz.

Egy négyjegyű kód viszont még mindig nem üzembiztos intézkedés a nem szándékos vásárlások megelőzésére. Volt példa rá, hogy gyerekek játékokat rendeltek a szüleik tudta nélkül, sőt, egy papagáj is rendelt ajándékdobozokat.


Mit tehetsz a biztonság növelésére - hasznos tippek

Bár a virtuális otthoni segédeknek van még hova fejlődniük a biztonság terén, van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy élvezhesd a technológia által nyújtott kényelmet a kockázatok minimalizálásával.

  • Némítsd le a segédet, amikor hosszabb ideig nem használod. Ez megakadályozza, hogy folyamatosan figyeljen.
  • Alakíts ki rutint a hangfelvételek rendszeres törléséből. Azt viszont tartsd észben, hogy ez hátráltathatja a virtuális segéd tanulását.
  • Kétszer is gondold meg, mielőtt fontos fiókokat csatlakoztatsz hozzá. Csak azokat kapcsold rá, melyeket szükségesnek ítélsz és hanggal szeretnél irányítani. Vannak további IoT eszközeid otthon, melyeket szívesen csatlakoztatnál? Alkalmazd rá a fenti szabályt. Nem szeretnéd, hogy egy szimpla „nyisd ki az ajtót” mondattal bejusson egy tolvaj, amikor az okos zárral találkozik.
  • A csatlakoztatott fiókjaidat védd erős jelszavakkal és kétlépcsős azonosítással, ahol lehetséges.
  • Kapcsold ki a hangalapú vásárlás funkciót, ha nem használod.
  • Használj egy biztonságos Wi-Fi hálózatot, és hozz létre egy ettől különállót a vendégek számára.


(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!