Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Önjáró autók a munkaerőpiacon
Önjáró autók a munkaerőpiacon

Az IoT felemelkedése félelmet szül, hiszen senki sem tudja, hogyan fogja ez a technológia befolyásolni a munkaerőpiacot. Vitathatatlan, hogy a leginkább vitatott szakma ezen a téren a sofőröké, hiszen az önvezető autók technológiája elég egyértelmű kihívást állít velük szemben.

Ugyanakkor az American Center for Mobility egy friss jelentésében, melyet a Michigan State University vezetett és a Texas A&M Transportation Insitute támogatott, azt írják, hogy a sofőröknek nem kell emiatt aggódniuk. A jelentés azt állítja, hogy még amikor az önvezető autók széleskörben elterjednek az utakon, akkor is csak szerény mennyiségben fogják befolyásolni a teherszállítási munkálatokat.


A távolban

A jelentés szerzői úgy gondolják, hogy a 2020-as évek második felében fog kifejlődni az a technológia, amikor is a személyszállítást (taxisofőrök stb.) befolyásolhatják ugyan az önvezető autók, de sokkal valószinűbb, hogy inkább kiegészíti majd a sofőrök munkáját, mintsem átveszi. 


„Az automatizált járműtechnológiára hihetjük azt – hibásan -, hogy meg fogja szüntetni a járművezetői állásokat. Azonban az árnyaltabb értékelés azt mutatja, hogy az elkövetkező évtized során az innováció szélesebb társadalmi átrendeződést hoz majd, melynek eredményeképp változások lépnek fel a munkahelyen és a munkaerőkövetelményekben.” nyilatkozzák a szerzők. „Emellett a fejlett technológia ezen szintje magában hordozza a potenciált több ezer új munkahely teremtésére a mérnöki, adatelemzői, cyber security és jármű ’monitoring’ területeken. A tanulmányban összegyűjtött adatok alapján már most jelentős az önjáró autókkal kapcsolatos igény ezeken a területeken.”

A szerzők úgy gondolják, ez nyilvánvaló lehetőségeket hordoz magában, hogy ellássuk a sofőröket az új technológia kezeléséhez szükséges készségekkel. Az ACM már egy ideje dolgozik ezen, egyetemekkel és az iparral is társulnak, hogy biztosítsák a készségek elsajátítását időben, még az új technológia érkezéséig.

„Rövidtávon ezek a technológiák segíthetnek a kereskedelmi sofőröknek a kamionok biztonságosabb kezelésében. Hosszabb távon fontos lesz meghatározni, kifejleszteni és rendelkezésre bocsátani a munkaerőnek célzott tréninget.” mondják a kutatók.


A sofőrök továbbképzése

A szerzők a kutatások eredményeképp ajánlanak néhány dolgot, többek közt:


  • Vezessünk további kutatásokat, melyek a különböző munkaerő-szektorokban dolgozó járműkezelők véleményét kérik ki, hogy milyen típusú tréning érdekelné őket.


  • Azonosítsuk részletesen a szükséges specifikus tudáskészletet, hogy megkönnyítsük az önvezető autók létrehozását és adoptálását.


  • Alapítsunk egy gyorstanfolyamot és tréninget, ami igazodik a specifikus igényekhez.


  • Végezzünk kutatást, hogy lemérjük az automatizált járműtechnológia pozitív pénzügyi hatását a gazdaságra, és a munkahelyteremtési potenciálját.


Azonban leginkább úgy hiszik, hogy az új automatizált technológiák alapjaiban fogják megváltoztatni a dolgozók munkavégzésének módját. Az autóipar már most nagy kihívásnak érzi a szükséges tehetségek toborzását, és úgy gondolják, ez az új technológiák szaporodásával csak még nehezebb lesz. Nem csak a sofőrök készségeinek változtatására lesz szükség, hanem a karbantartásban vagy az ehhez közeli ágakban dolgozóknak is. Idővel kiderül, hogy képesek leszünk-e alkalmazkodni.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!