Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Mit kell tudnia egy IT projektmenedzsernek?
Mit kell tudnia egy IT projektmenedzsernek?

Pusztán az, hogy valakinek „projektmenedzser” a beosztása, még nem jelenti azt, hogy tudja, hogyan kell hatékonyan kezelni a projekteket – ezt számos informatikai vezető a saját kárán tapasztalta ezt meg.


Hogyan tudjuk tehát megkülönböztetni a jó projektmenedzsert a rossztól? A CIO.com projektmenedzsment-szakértőket és -vezetőket kérdezett meg, hogy kiderítse, milyen készségek szükségek a projektek sikeres menedzseléséhez – vagyis ahhoz, hogy sikerüljön biztosítani, hogy a projektek rendben és a költségvetési kereten belül menjenek végbe.


Bemutatunk hét olyan készséget, amelyre a projektmenedzsereknek szüksége van ahhoz, hogy hatékonyak és sikeresek legyenek.


1) Nagyfokú szervezettség és jó multitasking-készség


Egy jó projektmenedzser tudja, hogyan „kezeljen nap, mint nap egyszerre több projektet vagy feladatot, illetve kövessen nyomon problémákat" – véli Hilary Atkinson, a Force 3 projektmenedzsment irodájának vezetője.


Egy projekt sikere vagy kudarca közötti különbség gyakran „a jól szervezett és a nem jól szervezett projektmenedzser közötti különbségből adódik” – állítja. „Ha egy projektmenedzser több időt tölt azzal, hogy rájöjjön, hol találja a megfelelő információt, mint a projekt eredményes menedzselésével, akkor a kudarc elkerülhetetlen.”


2) Felelősségvállalás és vezetőkészség„A projektmenedzsernek jó vezetőnek kell lennie” – szögezi le Lew Sauder, a vállalati szoftvereket fejlesztő Geneca vezető projektmenedzsere. Különös tekintettel arra, hogy „a projektmenedzsment lényege az, hogy az érdekeltek és ügyfelek számára sikereket érjünk el” – állítja Brian Lee, a Navigate menedzsment-tanácsadó cég társtulajdonosa.


„A projekteket egyetértésben, s egyben a valós kockázatokat, illetve akadályokat felismerve és kezelve kell vezetni.” „A hatékony projektmenedzserek egy jobb holnap képét festik meg, és a csapatukat e vízió elérésére buzdítják. Gyümölcsöző kapcsolatot építenek fel a fontos partnerekkel a projekt célkitűzéseinek elérésére, illetve a projektben résztvevők bizalmának elnyerése érdekében.”


3)  Hatékony kommunikáció


„Ahhoz, hogy egy projektmenedzser kommunikációja kitűnő legyen, mindig teljes mértékben meg kell tudnia értetnie magát az összes érdekelttel. Továbbá, az összes érdekelt tudtára kell juttatnia, mit vár el tőlük a projekt folyamán. Emellett pedig az összes résztvevő számára fontos, hogy hatékonyan tudjanak kommunikálni mind egymással, mind a projektmenedzserrel” – véli Dr. Greg Thomas, a Roos Technologies International nevű menedzsment-tanácsadó cég vezérigazgatója.


„A projektmenedzsereknek képesnek kell lenniük a státuszváltozások, illetve a jó és rossz hírek kommunikálására a különböző részlegek eltérő szintjein álló munkatársak számára” – mondja Nandi Hayes, a Vitamin T ügynökség munkatársa.


„Emellett azt is meg kell tudniuk állapítani, kinek miről, illetve mikor érdemes tudomást szerezni, valamint hogyan kell ezt az információt eljuttatni hozzájuk” – mondja. „Például egy apróbb ütemezési késést lehet, hogy tudatni kell a belső csapattal, azonban az ügyfél számára nem kell elárulni, ha a csúszás nincs hatással a lényegesebb céldátumokra.”


4) Tudni, mikor és hogyan kell tárgyalni„A projektmenedzsereknek kiváló tárgyalónak kell lenniük” – szögezi le Brock Boddie, a Huge globális digitális ügynökség programigazgatója. „Gyakran olyan emberekkel kell dolgoznod, akiket a sajátodtól eltérő érdekek hajtanak vagy akiknek látszólag nem fűződik érdekük ahhoz, hogy megértsék, mit próbálsz elérni, illetve ehhez miért kellene segítséget nyújtaniuk vagy teljes mértékben részt venniük a munkában” – mondja.


„Egy jó projektmenedzser időt szán arra, hogy megértse és megfelelően kezelje ezeket a kapcsolatokat, továbbá arra is, hogy kitapasztalja, mik a résztvevők érdekei, hiszen ezáltal határozhatja meg, mivel segítheti a projekt előrejutását. Az említett tárgyalókészségek hiányában az ember könnyen elronthatja vagy figyelmen kívül hagyhatja ezeket a kulcsfontosságú kapcsolatokat, ezzel különösen megnehezítve a projekt sikerét” – mondja Boddie.


5) Részletorientáltság


„A projektmenedzsment középpontjában a – kis és nagy – részletek állnak” – vallja Aziz Kara, a mobilapplikációkat és -termékeket fejlesztő Xtreme Labs termékmenedzsment és -dizájn részlegének vezetője. Ezért a projektmenedzsereknek „aprólékos figyelmet kell szentelniük a projekt minden részletére, illetve azoknak a projekt végső sikerére való esetleges hatásukra. A részleteken múlik egy projekt sikere, és egy eredményes projektmenedzser felismeri ezeket.”


6) Problémák gyors felismerése és megoldása


„Elkerülhetetlen módon lesz úgy, hogy olyan problémák és akadályok merülnek fel, amelyek azonnali megoldást igényelnek” – jegyzi meg Michael Pesochinsky, a GovernmentBargains.com, egy, a kormányzati aukciókat összegző, bemutató ingyenes oldal alapítója és alelnöke. „Az különbözteti meg a projektmenedzsereket egymástól, hogyan kezelik ezeket a problémákat.”7) Rendelkezés a szükséges technikai készségekkel


Ahhoz, hogy valaki jó projektmenedzser legyen, „átfogó tudással kell rendelkeznie azokról a platformokról, szoftverekről és programokról, amelyekkel a vállalat rendszeresen dolgozik, még akkor is, ha maga a munka nem kifejezetten technikai jellegű” – állítja Joel Gross, a Coalition Technologies nevű webdizájn és -marketing vállalat alapítója.


„Egy jó projektmenedzsernek elegendő technikai tudással kell rendelkeznie a projekt különböző területeivel kapcsolatban ahhoz, hogy megfelelően oszthassa ki a feladatokat” – teszi hozzá Bob Herman, a Tropolis Group informatikai, mobil- és közösségi médiamenedzsment szolgáltatásokat nyújtó vállalat tulajdonosa. Hogy miért? Hát azért, mert „a projekt feladataink kiosztása és azok sikeres, időben történő befejezése hozzájárul a projektcsapat sikeres vezetéséhez szükséges tisztelet elnyeréséhez.”


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!