Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Mit jósolnak 2019-re a mesterséges intelligencia terén?
Mit jósolnak 2019-re a mesterséges intelligencia terén?

Bár 2018-ban a mesterséges intelligencia jelentős fejlődésen ment keresztül, a lehetőség előtte áll, hogy 2019-ben még nagyobb hatása legyen a világra.

2018 megkérdőjelezhetetlenül mérföldkő volt az AI számára, hiszen még inkább a mainstream része lett, és több funkcionalitást automatizált sikeresen, mint valaha. A cégek egyre növekvő tendenciával kutatják a mesterséges intelligenciával összefűzhető alkalmazásokat, és a közönség hozzászokott a technológia mindennapi használatához.

Minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy az AI még jobban megváltoztassa a világot. 2019-ben nem csak, hogy a technológia globális szinten tovább fog fejlődni, hanem még mélyebb beszélgetéseket fog inspirálni fontos témákban, táplálni fogja az innovatív üzleti modelleket, és még több területen fogja befolyásolni a társadalmunkat. Az alább felsorolt hét pont csak ízelítő ezek közül.


1. A machine learning-et, mint szolgáltatást (MLaaS) még szélesebb körben fogják terjeszteni

2018-ban jelentős előrelépéseket figyelhettünk meg az MLaaS terén az olyan technológiai óriások vezetésével, mint a Google, Microsoft és Amazon. Az előgyártott machine learning megoldások egyre vonzóbbak a piacon, főleg a kisebb vállalatok számára, akiknek házon belül nincs meg a szükséges erőforrás vagy tudás. Azok pedig, akik rendelkeznek a szükséges technikai tudással és tapasztalattal, el- illetve ki tudnak adni csomagolt megoldásokat, melyeket mások könnyen implementálhatnak.

Manapság az MLaaS-t főleg előfizetéses vagy használat alapú rendszerben árulják a felhő alapú számítástechnikai szolgáltatók. Például a Microsoft Azure ML Studio-ja egy drag-and-drop környezetet biztosít a fejlesztőknek a machine learning modellek létrehozásához. A Machine Learning Engine a Google Cloud-tól szintén segíti a programozókat a terjedelmes, kifinomult algoritmusok kifejlesztésében a különböző alkalmazásokhoz. 2017-ben az Amazon is fejest ugrott az AI világába, és elindította az Amazon SageMaker-t, egy újabb platformot, melyet a fejlesztők használhatnak saját machine learning modelleik építésére, edzésére és kiadására.

Készülj fel, hogy a jövőben egy sokkal szélesebb skálán fogják kínálni az MLaaS-t. A Transparency Market Research szerint 2025-re egy riasztó 40%-os CAGR növekedéssel fogja elérni a 20 milliárd dollárt.


2. Könnyebben megmagyarázható, „átlátszó” mesterséges intelligenciát fejlesztenek

Habár már most rengeteg példa van rá, hogy az AI hogyan befolyásolja a világunkat, a komplex machine learning modellek kimeneteinek és logikájának megmagyarázása még mindig kihívás elé állít minket.

Sajnos a mesterséges intelligencia továbbra is hordozza magával a „black box” terhet, jelentős határokat szabva a szituációknak, amikor az emberek meg akarják érteni az AI-támogatott döntéshozatal mögötti logikát.

A mesterséges intelligencia demokratizálását nyílt forráskódú eszközök és könyvtárak garmadája vezeti, mint például a Scikit Learn, TensorFlow, PyTorch és még sok más. A nyílt forráskódú közösség fogja vezetni a megmagyarázható, „átlátszó” AI megalkotásának folyamatát, mely egyértelműen le tudja dokumentálni a logikáját, felfedi a részrehajlásokat az adathalmazokban és válaszokat biztosít a nyomon követési kérdésekre.

Mielőtt a mesterséges intelligencia széles körben alkalmazásra kerülne, az embereknek tudniuk kell, hogy a technológia képes hatékonyan működni és alátámasztani az érvelését minden körülmények között.


3. A mesterséges intelligencia hatással lesz a globális politikai berendezkedést

 2019-ben az AI nagyobb szerepet fog játszani globális téren, befolyásolva a befektető nemzetközi nagyhatalmak közti kapcsolatot. Az AI korai befogadóinak, mint az USA és Kína, nehézségei lesznek az önös érdekek és a kollaboratív R&D közti egyensúly megteremtésével. Az olyan országok, akik rendelkeznek AI tudással és machine learning képességekkel, hatalmas növekedésre számíthatnak a prediktív analitikához hasonló területeken, így még tovább szélesítve a globális technológiai rést.

Emellett még több vita tárgya lesz a mesterséges intelligencia etikus használata. Természetesen a különböző országok különbözőképpen fogják ezt a kérdést megítélni, ami befolyásolja majd a politikai kapcsolatokat. Ezzel együtt az AI hatása még mindig kicsi lesz a többi nemzetközi problémához képest, de észrevehetőbb, mint ezelőtt.


4. Az AI több munkahelyet fog teremteni, mint megszüntetni

Hosszútávon sok munkahely fog megszűnni a mesterséges intelligenciával elérhető automatizálás miatt. Az ismétlődő fizikai tevékenységet igénylő feladatokat folyamatosan szervezik ki az AI számára. Azonban 2019-ben több munkahelyet fog teremteni, mint amennyit helyettesít.

Ám ahelyett, hogy teljesen megszüntetné az emberi munkaerő szükségét, az AI kiegészíti a létező rendszereket és folyamatokat. Ennek eredményeképp egy új típusú szerep bukkan fel. Az emberekre szükség van, hogy támogassák az AI implementációját, és átlássák a használatát. Jövőre még több fizikai munka fog átalakulni menedzsment-típusú munkává, mely az AI mellett dolgozik. A Gartner előrejelzései szerint két éven belül a mesterséges intelligencia 2.3 millió munkahelyet fog teremteni, és csupán 1.8 milliót megszüntetni.


5. Az okos asszisztensek még elterjedtebbek és hasznosabbak lesznek

A mesterséges intelligenciával felszerelt asszisztensek már nem jelentenek újdonságot a modern világ számára. Az Apple által fejlesztett Siri, vagy az Amazon Alexája már évek óta támogatják az embereket az otthonukban és az utakon. 2019-ben láthatjuk ezeket tovább fejlődni a kifinomultság és a képességek terén. Ahogy egyre több viselkedési adatot gyűjtenek, az asszisztensek egyre jobbak lesznek kérdések megválaszolásában és feladatok elvégzésében. A természetes nyelvi feldolgozás és beszédfelismerés területén való fejlődés eredményeképp az emberek gördülékenyebb és hasznosabb interakciókra számíthatnak az asszisztensekkel.

2018-ban láthattuk a vállalatok új, ígéretes okos asszisztenseit. Nemrég a Google elkezdte kiadni a Duplex névre hallgató, hanggal aktiválható időpontfoglaló szolgáltatását, mely képes telefonálni és időpontot foglalni a felhasználó nevében. A X.ai technológiai vállalat létrehozott két okos személyi asszisztenst, Amy-t és Andrew-t, akik képesek emberekkel kommunikálni és meetingeket betervezni az alkalmazójuknak. Az Amazon szintén nem rég jelentette be az Echo Auto-t, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az Alexát a járműveikbe integrálják. Azonban az emberek továbbra is a valóság elé helyezik az elvárásaikat, és így csalódnak mindig a technológia korlátai miatt.


6. Az AI/ML irányítás fontossága nő

Ennyi mesterséges intelligenciába fektető vállalat mellett sokkal több energiát fognak fektetni a hatékony AI irányítási struktúrák kifejlesztésébe. Keretrendszerek kellenek, hogy szabályozzák az adatgyűjtést és -kezelést, a megfelelő AI használatot és az etikus felhasználást. A sikeres és megfelelő mesterséges intelligenciahasználat magába foglal sok különböző érdekeltet, mely kiemeli a megbízhatóság és a konzisztencia fontosságát.

2019-ben még több szervezet fog irányítási struktúrákkal foglalkozni, és ezáltal egyértelműbben definiálni az AI fejlődés és implementáció kezelésének módját. A jelenlegi űrrel a megmagyarázhatóságban, ezek a struktúrák hihetetlenül fontosak lesznek ahogy az emberek még inkább az AI felé fordulnak döntéshozatali támogatásért.


7. Az AI segíteni fog megoldani az AI adottságbeli hiányosságokat 

Az AI és a machine learning területén tapasztalható hiányos adottságok egy innovációs szűk keresztmetszetet hoznak létre. Az O’Reilly egy tavalyi felmérése megmutatta, hogy a vállalatok számára a legnagyobb kihívás az AI terén a hiányos elérhető adottság, illetve tudás. És ahogy a technológiai fejlődés továbbra is egyre csak gyorsul, egyre nehezebb a vállalatoknak azokat az adottságokat kifejleszteni melyek vezethetnék a nagyszabású AI törekvéseket.

Hogy ezzel megbirkózzanak, a cégek – ironikusan – mesterséges intelligenciát és machine learninget fognak alkalmazni. Például a Google Cloud AutoML-je olyan machine learning termékeket tartalmaz, melyek segítik a fejlesztőket a machine learning modellek edzésében bármiféle korábbi AI kódolói tapasztalat nélkül. Az Amazon Personalize egy hasonló szolgáltatás, mely segít kifinomult személyre szabási rendszereket létrehozni, amiket aztán különböző típusú vállalatok rengeteg módon implementálhatnak. Emellett a cégek arra is fogják használni a mesterséges intelligenciát, hogy adottságokat és tudást keressenek, betöltsék az üres pozícióikat és előrehajtsák az innovációt.


Az AI 2019-ben: nagyobb és jobb, rövidebb pórázon

 Az elkövetkező évek során a mesterséges intelligencia még uralkodóbbá és erősebbé fog válni, mint valaha. Készüljünk fel, mert láthatunk új alkalmazásokat és kihívásokat, megnövekedett hangsúllyal az ellenőrzéseken és egyenlegeken.


(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!