Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Miért szeretnek a fejlesztők éjjel kódolni?
Miért szeretnek a fejlesztők éjjel kódolni?

Számos open source programozó kreativitásának és produktivitásának kulcsa az éjszakai munkarend.


Ha megkérdezed a fejlesztőket, hogy mikor szeretnek dolgozni, akkor sokuk fogja megjelölni az éjszakát a legproduktívabb időszakként. Ez különösen igaz lehet a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőire, akik a munkájukon felül járulnak hozzá ezen projektek fejlődéséhez (remélhetőleg egészséges keretek között, hogy elkerüljék a kiégést).

Néhányan szeretnek este nekiállni, és a hajnali órákig dolgozni, mások inkább korán kelnek - mondjuk hajnal 4-kor - hogy letudják a programozás nagy részét még a napi rutin elkezdése előtt.

Ez a szokás furcsa színben tüntetheti fel a fejlesztőket. Azonban van jó néhány ok, amiért ők ezt preferálják:

 


A gyártó ütemezése


Paul Graham szerint az emberek, akik "létrehoznak dolgokat" általában ragaszkodnak a gyártó ütemezéséhez - inkább fél napnyi vagy még hosszabb időegységekben dolgoznak. Valójában a legtöbb fejlesztő is ezt preferálja.

Először is, a fejlesztők nagy, absztrakt rendszereken dolgoznak, és szükségük van a mentális helyre a modell teljes egészében való feldolgozásához. Ha felszabdaljuk az időbeosztásukat 15 vagy 30 perces emailekre, meetingekre, hívásokra és más megszakításokra, az egyszerűen kontraproduktív.

Másodszor, gyakran egy óra nem elég arra, hogy hatékonyan programozzunk; ez alig elég idő arra, hogy felfogjuk a feladatot és belekezdjünk.

A programozást emellett hátrányosan befolyásolja a kontextusváltás. Az éjszakai munkavégzéssel a fejlesztők ki tudják kerülni a lehető legtöbb figyelemelterelést. A megszakítások folyamatos áradata nélkül el tudnak tölteni néhány órát teljesen a feladatra koncentrálva, a lehető legproduktívabban.


A békés csend


Ahogy különböző tevékenységek háttérzaja (pl.: irodai beszélgetés, utcai forgalom) elhallgat éjszaka, illetve hajnaltájt, számos programozó érzi úgy, hogy kikapcsolódik. Ez lehetővé teszi, hogy kreatívabbak és produktívabbak legyenek - különösen egy olyan mentálisan kihívást jelentő tevékenységnél, mint a kódolás.A magány és a békesség, kombinálva a tudattal, hogy van pár zavartalan órája, gyakran leveszi a stresszt és az idő nyomását a válláról, lehetővé téve magasabb minőségű munkavégzést.

Azt már meg se kell említenem, hogy semmi sem fogható egy kifejezetten trükkös probléma megoldása utáni éjféli nasihoz!Kommunikáció


A nyílt forráskódú projekteken dolgozó fejlesztők gyakran másképp kommunikálnak, mint a cégnél dolgozó társaik. A legtöbb nyílt forráskódú projektnél a kommunikáció aszinkron módon történik, levelezőlistákon vagy GitHubon kommenteken keresztül. Sokszor teljesen különböző országokban dolgoznak, más időzónákban, így a valósidejű kommunikáció sokszor megköveteli az éjszakai bagoly létet.


Az álmos agy


Ez talán kontraproduktívnak hangzik, de ahogy telik a nap, az agy elég fáradt lesz hozzá, hogy egyetlen feladatra koncentráljon. Ez tulajdonképpen megszünteti a multitaskingot, ami egy jelentős akadály a koncentráció fenntartásának útjában. De egy álmos aggyal nem engedheted meg magadnak, hogy ne koncentrálj!

Emellett sok fejlesztő akkor ér el jelentős haladást, amikor lefekszik aludni, és közben a problémán gondolkozik. A tudatalatti elkezd dolgozni, és a válaszok gyakran a korai órákban érkeznek, amikor még félig alszanak. Ez nem meglepő, hiszen az alvás felturbózza az agyi funkciókat, ezáltal segít értelmezni az új információkat és kreatívabban gondolkodni. Amikor pedig a megoldás felfedi magát a korai órák folyamán, a fejlesztők felkelnek és egy szívdobbanásnyi idő alatt a számítógép elé sietnek.Rugalmas és kreatív gondolkodás


Sok fejlesztő úgy érzi, hogy a kreativitása szárnyal éjszaka. A prefrontális kéreg, az agy koncentrációs képességével összekötött része, elfárad a nap végére. Ez megnyitja az utat a rugalmasabb, kreatívabb gondolatok felé.

Brant Hasler, a University of Pitsburgh School of Medicine adjunktusa pszichiátriában, szerint "ha kevesebb a felülről lefelé irányítás és a 'kognitív gátlás', akkor az agy felszabadulhat a szerteágazóbb gondolkodás felé, lehetővé téve, hogy könnyebben kapcsolatot teremtsünk különböző koncepciók között." Ez kombinálva a nyugodtabb környezet által teremtett pozitív hangulattal, könnyebbé teszi az innovatív ötletek kitalálását.

Emellett a figyelemelterelések nélkül, több órán át koncentrálva igazán bele lehet merülni. Ez segít jobban koncentrálni egy projektre anélkül, hogy aggódnod kellene a körülötted történő dolgok miatt.


Fényes kijelzők


Sok programozó alvási ciklusa azért is csúszik el, mert egész nap nagy fényerejű monitorokat bámulnak. A számítógépek monitora által kibocsátott kék fény megzavarja a napi ritmusunkat, mivel késlelteti az alvást előidéző melatonin termelődését, így növeli az éberséget és visszaállítja a test belső óráját. Ennek eredményeképp a fejlesztők egyre később és később mennek aludni.


A múlt befolyása


A múltban a legtöbb fejlesztőnek éjjel kellett dolgoznia, mivel a megosztott szervereknek nem volt számítási kapacitása arra, hogy támogassa a programozást amíg mindenki más is ezeket használta napközben. A fejlesztőknek késő éjjelig kellett várniuk az olyan feladatok végrehajtásához, amik nem voltak kivitelezhetők a nap folyamán, mint például a tesztelési projektek, teljes kódolás-fordítás-futtatás-debug ciklusok és új kódok kiadása. Annak ellenére hogy a szerverek manapság már sokkal erősebbek, és a legtöbb képes eleget tenni a követelményeknek, az éjszakai munkavégzés divatja megmarad a kultúra részeként.Végső gondolatok


Bár sok okot felsoroltunk, hogy miért szerethetnek a fejlesztők éjjel dolgozni, de ne felejtsük el, hogy éjszakai bagolynak lenni nem azt jelenti, hogy kevesebbet kell aludnunk. Ugyanis az alváshiány stresszhez, szorongáshoz és végül kiégéshez vezet.

A megfelelő mennyiségű minőségi alvás a kulcs a jó fizikai egészség és mentális funkciók megőrzéséhez. Például segít új információkat feldolgozni, bebetonozni az emlékeket, kreatívan gondolkodni, eltávolítani a felgyülemlett toxinokat, szabályozni az étvágyat és megakadályozni a korai öregedést.

Nem számít mi az ütemterved, de add meg az agyadnak azt a pihenést amire szüksége van, hogy tehesd a dolgod produktívan - egész nap, minden nap!


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.04.03.