Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Miért küzdenek a programozók a dokumentálással?
Miért küzdenek a programozók a dokumentálással?

Egy programozó számára a megfelelő dokumentáció létfontosságú. Nyomon követi a fejlesztési folyamatot, és később segítséget nyújt a karbantartási fázis során. Egy jó dokumentáció elérhetővé teszi az információkat, és belépési pontokkal látja el a felhasználókat. Emellett meggyorsítja a tanulást is a felhasználók számára az egyszerű leírással, ezáltal csökkentve a támogatási költségeket.

Azonban a lelkes programozótanoncok ilyen téren ellentmondanak saját maguknak. Mindenki jó szoftverfejlesztő szeretne lenni, de ha őszinték akarunk lenni, senki nem veszi a fáradságot, hogy jó legyen a dokumentálásban.

Másrészről, az írás egy jelentősen elhanyagolt képesség. Sok diák, és gyakran a szakemberek is nehéznek találják a mondatok és bekezdések szerkesztését. Egy rendkívül informatív és érdekes cikk taglalja az írás informatikus hallgatókra kifejtett pozitív hatását.

Azonban az egyetemen a hallgatóknak esszéket és tézist kell írniuk ahhoz, hogy jó jeggyel diplomázzanak. Ez annyira közutálatnak örvend, hogy a fejlesztők nagy része vagy rossz jegyeket kap a nem programozói tárgyakból, vagy esszéírást segítő eszközöket használ.

Rengeteg oka lehet ennek a furcsa viselkedésnek. Ugorjunk hát bele, és vitassuk meg őket.Miért nem írnak jól az informatikus diákok?

A borzalmas esszék írásának kerülése egy gyakori kép a szoftverfejlesztő diákok életében. Mitől lesz ez igaz? Értsük meg mélyebben.


A programozókat túlságosan érdekli a termék fejlesztése

Ez talán egy kicsit romantikusnak hangzik, de a programozók szeretik azt csinálni, amiben jók – kódolni. Nem érdekelte őket az írás, vagy más skillek. Ez lehet az oka annak is, hogy a programozókat gyakran látjuk kényelmes vagy informális öltözékben meetingeken és eseményeken.  Rengeteg mém született már arról, hogy el voltak foglalva a kódolással, amíg mások körülöttük ünnepeltek valamit.

Ők csak a kódolásban gondolkoznak, és ezért nem képesek érthetően elmagyarázni a dolgokat az olvasónak. Bár néhányan lehet, hogy nem értenek egyet, de nem tagadhatjuk le a valóságot. Ez lehet az egyik oka annak, miért utálnak annyira írni.A nyomás, hogy átadják a kapott projektet

Akik még tanulnak, mind egyetértenek, hogy ahányszor egy professzor kiad egy projektet, ott lóg a levegőben a határidő. A projekt fejlesztése sok időt emészt fel, annyira, hogy senkinek nem marad ideje jó tézist vagy dokumentációt írni hozzá. Viszont a prezentáció az első dolog, amit az olvasó megnéz a termék megértéséhez.

Ez pedig rossz jegyekhez vezet az olyan tárgyakból, amik írást igényelnek. Ezzel ellentétben jó jegyekre van szükség a tanulmányok során. A probléma megoldására a programozók fordulhatnak esszészerkesztőkhöz, akik segítenek a jobb jegy szerzésében, és ezzel egy időben javítják az írást.A programozás és az írás két külön dolog

Képzeld el, hogy egy programozó vagy (bár valószínűleg ténylegesen az vagy, ha még olvasod) és szeretsz kódolni. Tudod, hogy logikus és térbeli gondolkodást igényel, sokszor matematikai formában. Bár az írás is megkövetel különböző képességeket, de ezek általában teljesen más módon jelennek meg. Röviden, a programozás és az írás két teljesen különböző képesség, és mindkettő kifejlesztése nem mindenkinek a szíve vágya.


Egy érdekes cikk szerint: „A legtöbb programozó nem tud leírni egyetlen koherens mondatot sem, nemhogy összefűzni egy teljes bekezdést.”


Ez bizony gyakran igaz a legtöbb informatikus tanulóra. Bár lehet, hogy demotiválónak és negatívnak hangzik, de könnyen kifejlesztheted mindkét skillt, ha keményen dolgozol és tanulsz.


(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.04.09.