Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Mindent megváltoztathat a kvantuminformatika
Mindent megváltoztathat a kvantuminformatika

Lenyűgöző belegondolni abba, mekkora teljesítményű eszközöket hordunk a zsebünkben – a mai okostelefonok az ötven évvel ezelőtti, az egész szobát kitöltő méretű, katonai számítógépek számítási teljesítményével bírnak. Azonban a technológia terén, a számítógépes forradalom óta elért elképesztő fejlődés ellenére is maradtak olyan problémák, amelyeket a klasszikus számítógépek egyszerűen nem képesek megoldani. Sokan úgy gondolják, a kvantumszámítógépek nyújtanak ezekre megoldást.


A klasszikus számítógépek határai


Most, hogy sikerült a számítógép kapcsoló- és memóriaegységeit – szakszóval tranzisztorait – majdnem akkorára lekicsinyíteni, mint egy atom, teljesen másként kell gondolnunk a számítógépekre, illetve egészen új módszert kell találnunk a megépítésükre is. Habár a klasszikus számítógépek segítségével képesek vagyunk számos nagyszerű dolog elvégzésére, „a felszín alatt” ezek az eszközök igazából csak számológépek, amelyek bitek sorozatát használják a betáplált adatok előre megadott parancsok szerint történő értelmezésére és az azokkal kapcsolatos döntések meghozására.


A kvantumszámítógépek célja nem a klasszikus számítógépek lecserélése. Egészen más eszközöknek tervezték őket, melyek az a lényegük, hogy olyan összetett problémákat oldjanak meg, amelyekkel a klasszikus számítógépek már nem képesek megbirkózni.


Mivel egyre inkább haladunk a big data világa irányába, ahol az eltárolandó információ mennyisége folyamatosan nő, így egyre több nullára és egyesre, illetve az őket feldolgozó tranzisztorra van szükség. A klasszikus számítógépek egyszerre nagyrészt egy dolgot képesek csinálni, így minél összetettebb egy probléma, annál tovább tart nekik megoldani azt. A mai számítógépek által kínált mértéknél nagyobb teljesítményt és több időt igénylő problémákat megoldhatatlan problémának nevezzük. Ezek azok a gondok, amelyeket a kvantumszámítógépek valószínűleg képesek megoldani.


A kvantumszámítógépek ereje


Amikor belépünk az atomok és a szubatomi részecskék világába, a dolgok elkezdenek váratlan módon viselkedni. Ezek a részecskék igazából egynél több állapotban képesek létezni. Ezen képességüket használják ki a kvantumszámítógépek.


A hagyományos számítógépek által használt bitek helyett a kvantumszámítógépek kvantumbiteket – vagyis qubiteket – használnak. A különbség szemléltetésére képzeljünk el egy gömböt! Egy bit a gömb két pólusa közül csak az egyik lehet, azonban egy qubit a gömb bármely pontja lehet. Így ez azt jelenti, hogy a qubiteket használó számítógépek hatalmas mennyiségű információt képesek tárolni, és mindeközben kevesebb energiát használnak fel, mint a klasszikus számítógépek. Ha belépünk az informatika kvantum részére, ahol a klasszikus fizikai törvények már nem érvényesek, képesek leszünk olyan processzorokat megalkotni, amelyek jelentősen – egymilliószor vagy még annál is – gyorsabbak, mint a ma használtak. Ez fantasztikusan hangzik, azonban a kihívást az jelenti, hogy kvantuminformatika már most is hihetetlenül összetett.Nagy a nyomás az informatikai iparágon, hogy olyan megoldásokat találjon, amelyekkel hatékonyabbá tehetik az informatikát, mivel a klasszikus módszerek használatával már elértük az energiahatékonyság határait. A Semiconductor Industry Association (Félvezető-iparági Társulat) által készített jelentés szerint 2040-re már nem leszünk képesek árammal ellátni a világ összes elektromos berendezését. Pontosan ezért igyekszik az számítógépes iparág kereskedelmi szinten is működőképes kvantumszámítógépeket előállítani. Ez nem kis kihívás, azonban hatalmas anyagi lehetőségeket rejt magában.


Így fogja a kvantuminformatika megváltozni a világunkat


Azért nehéz megjósolni, hogyan fogja megváltoztatni a világunkat a kvantuminformatika, mivel egyszerűen minden területen alkalmazható technológiáról van szó. A fizika teljesen új területére lépünk be, és olyan megoldások és alkalmazások lesznek, amelyeket korábban el sem tudtunk képzelni. De ha belegondolunk, a klasszikus számítógépek hogyan forradalmasították a világunkat a bitek relatív egyszerű – nullákból és egyesekből álló – lehetőségeinek használatával, könnyen elképzelhetjük azokat a hihetetlen lehetőségeket, amelyeket a qubitek feldolgozási sebessége tartogat: több millió számítást képesek egyszerre elvégezni.


Csupán azt tudjuk, hogy mindent meg fog változtatni minden iparágon belül, és óriási hatással lesz az üzleti életre, az új gyógyszerek és alapanyagok fejlesztésére, az adataink védelmére, az űrkutatásra, az időjárás-előrejelzésre és a klímaváltozás megjósolására. Nem véletlen, hogy a világ legbefolyásosabb vállalatai, például az IBM és a Google, illetve a világ vezető országai fektetnek be a kvantuminformatikás technológiába. Mindenki arra számít, hogy a kvantuminformatika meg fogja változtatni a világunkat, mivel lehetőséget ad arra, hogy a ma még megoldhatatlan problémákat elképzelhetetlen hatékonysággal oldjuk meg.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!