Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Mikor válhat emberségessé a technológia?
Mikor válhat emberségessé a technológia?

Történt egyszer, hogy Eric Mauskopf (a YouTube egyik vezetőjének) telefonja szüntelenül pittyegni kezdett, de nem azért, mert valaki lájkolta az egyik képét az Instagramon. Nem is a Twitteren történt valami, nem a Facebookon érkezett egy értesítés, és nem is a kedvenc Youtube csatornája töltött fel új videót. Egy e-mailhez csatolt PDF-fájl miatt változott meg örökké az élete, hiszen ekkor tudta meg, hogy rákos.


Könnyű lenne azt mondani, hogy a kórház részéről történt mulasztás, azonban az eset felhívja a figyelmet egy hatalmas problémára, amely átszövi az egész technológiai iparágat és a rá épülő szolgáltatásokat. Hideg, lélektelen rendszereket terveznek, amikben nincs semmiféle együttérzés a felhasználóival szemben, még akkor is, ha ez alapvetően szándéktalanul történt így.


A gép ésszerű döntése alapján egy e-mail volt az üzenet kézbesítésének leghatékonyabb módja, ugyanis így Ericnek nem kellett bemennie a kórházba. Azonban mi nem gépek vagyunk, így logikus lenne, ha a fejlesztők is felismernék ezt ahelyett, hogy csupán hatékonyságra törekedő rendszereket építenének, miközben figyelmen kívül hagyják az általuk szolgálni kívánt személyeket.Hatékonyságra való tervezés


Egyértelmű, hogy az egészségügyi iparág nem használja fel kellő mértékben a technológiát és a tervezést annak érdekében, hogy hatékonyabbá válhasson. Például, az Egyesült Államokban az adminisztratív műveletek miatt évente 190 milliárd dollárt pazarolnak el.


Jó ötlet hagyni, hogy az emberek önmagukat diagnosztizálják egy applikáció használatával?


Egy jól megtervezett technológia hatalmas szerepet játszhat az adminisztratív költségek csökkentésében, és még nagyobbat a preventív megoldások esetén, amelyek sok millió dollár megtakarításhoz vezethetnek a krónikus betegségekkel küzdő emberek esetében.


A távorvoslás bebizonyította, hogy képes javítani az emberek életén, többek között a szélütés megelőzésében egy olyan termékek segítségével, mint például a Babylon alkalmazás, amelynek segítségével a felhasználók az okostelefonjaikon beszélhetnek egy háziorvossal. Azonban jó ötlet egy mesterséges intelligenciával rendelkező orvost – amely szintúgy része a szolgáltatásnak – hozzáadni a funkciókhoz, vagy ez csak egy kifogás a jelenlegi technológiai trendek követésére?


Ez a hipochonderek növekvő aggodalmához vezethet, akik olyan szörnyű betegségeket diagnosztizálhatnak magukon, amiket soha nem is tapasztaltak. Hogyan biztosíthatjuk, hogy ezek a folyamatosan bekapcsolt okosszolgáltatások mindig figyelmesek legyenek? Egy orvosnak többnek kell lennie, mint egyszerű tünetészlelőnek. A jelenlegi mesterséges intelligencia nem képes az ilyen szintű empátiára.


Ha hagyjuk, normálissá válhat az, amit Eric tapasztalt. Hasonlóan a viktoriánus korabeliekhez, akik az élve eltemetéstől féltek, mi is hasonló átmeneti időszakon megyünk keresztül: bombáznak minket tudással, miközben alig van időnk alkalmazkodni hozzá. Lehetséges, hogy az egészségügyi problémák is csak értesítések lesznek az okostelefonjainkon.


Korrektségre való tervezésA biztosítási vállalatok is nagy változás kapujában állnak. A nyomkövetési technológia használatával a biztosítási konstrukcióink is hatékonyabbá és ezáltal olcsóbbá válhatnak, ha biztonságos, egészséges életet élünk. Például, a Snapshot használatával a jó sofőrök alacsonyabb biztosítási díjat fizethetnek: az autójukba szerelt egyszerű eszköz megfigyeli és elemzi a vezetési szokásaikat.


Az ilyen jellegű szolgáltatások ideálisnak tűnhetnek az egészséges, törvénytisztelő állampolgárok számára, akik így alacsonyabb díjakat fizethetnek. Népszerűsíthetik az egészséges életmódot és a biztonságos vezetést, miközben még a díjaik is alacsonyabbak lehetnek.


Azonban, ha így tekintünk a világra, feltárul a probléma: a legtöbb technológiai vállalatnál a medián életkor kevesebb, mint 35 év. Az egészséges, fiatal tervezők és mérnökök nehezen értik meg teljes mértékben az idősebb, krónikusan beteg vagy fogyatékosságokkal rendelkező emberek nehézségeit.


Mindenkinek ki kell tekinteni a saját világából, szem előtt tartva különböző társadalmi rétegeket is, melyekre hatással lesznek a termékeik. Ennek a szándékos tevékenységnek a tervezési folyamat fontos részét kellene képeznie.


Együttérzéssel való tervezés


Az olyan komplex technológiák felbukkanása mellett, mint a virtuális valóság és a bionika, egyre nehezebb lesz meghatározni, milyen interakcióra lesz szükségük az embereknek. Lehetséges, hogy a közeljövőben „új-ámis” közösségek jönnek létre, amikben az emberek elutasítják majd, hogy a testükbe bármiféle technológiát ültessenek, vagy hogy életük túlnyomó részét a virtuális valóságban éljék. Elképzelhető, hogy a valaha volt legnagyobb társadalmi szakadék szélén állunk. Hogy melyik oldalon kötünk ki, nagyban függ attól, most mit képviselünk.


Az empátia  egy olyan tulajdonság, ami minden emberben megtalálható, mi több, lehetséges, hogy fajunk sikerének a kulcsa. Ennek ellenére manapság eléggé leértékelődött az empátia szerepe, amit az emberek valamennyi esetben kihagynak az önéletrajzukból. Pedig az empátia segíthet a legjobb programok megtervezésében, amelyek a világot is jobbá tehetik.Ha szeretnénk tartós technológiát létrehozni, létfontosságú, hogy az alkotófolyamat során alkalmazzuk ezt a kizárólag az emberre jellemző tulajdonságot. Sok vállalat már most is tesz ennek érdekében lépéseket, például a Microsoft, ahol egy vak szoftverfejlesztő, Saqib Shaikh a Seeing AI nevű projekten dolgozik, amelynek célja a látáskárosult emberek életének megkönnyítése.


Az emberek a való világbeli tapasztalataikból kiindulva képesek lesznek alapos, inkluzív, az életünket megváltoztató termékeket létrehozni, amelyek tényleg jobb helyé tehetik a világot. Olyan teljesen innovatív megoldásokat, amelyek nemcsak hasznosak, de etikusak is, amelyek figyelnek arra, hogyan hatnak az emberek életére. Emberek által, emberek számára tervezett termékeket.


(Forrás)


***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!