Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Mi az az 5G? - Minden, amit tudnod kell az új hálózatról
Mi az az 5G? - Minden, amit tudnod kell az új hálózatról

Az új, ötödik generációs – ismertebb nevén 5G - mobilhálózatra való átállás befolyásolni fogja az okostelefonok és sok más eszköz használatát. Így fontos beszélnünk az alapokról.

2019-ben végre egy nagy technológiai váltás kezdődhet el. A vezetéknélküli rendszereink egy egyszeri, nagyszabású fejlesztéséről van szó, mely hónapok kérdése és eléri a mobiltelefon felhasználókat is.

De ez nem csak a gyorsabb okostelefonokról szól. Az ötödik generációs – rövidítve 5G – hálózatokra való átállás sok más eszközt is befolyásolni fog, legyenek azok ipari robotok, biztonsági kamerák, drónok vagy egymással kommunikáló autók. Ez az új korszak pedig jócskán meg fogja előzni a jelenlegi 4G néven futó technológiát. Olyan sebességű internetet biztosít majd, mellyel másodpercek alatt tölthetünk le filmeket, és hatalmas változásokat hozhat a videójátékok, sportolás és vásárlás terén is.

A képviselők az Egyesült Államokban és Kínában egy versenyképes irányzatnak tartják, ugyanis a gyorsabb hálózat segíthet elterjeszteni a mesterséges intelligencia és más élvonalbeli technológiák használatát.

Várhatóan többet is hallhatunk majd az 5G-ről az olyan rendezvényeken, mint a februári MWC Barcelona (eredetileg Mobile World Congress) Spanyolországban. A vezetéknélküli szolgáltatók, köztük az AT&T és a Verizon már most magasztalják az 5G-t. A különböző eszközök készítői pedig már tesztelik a kütyüket, melyek működni fognak az új technológiával.

A Samsung újabban bemutatott néhány 5G okostelefon prototípust, melyek várhatóan mind Verizonon, mind AT&T-n üzemelni fognak. Sok más gyártó is versenyez, hogy lépést tartson, bár például az Apple részvételét nem várják az 5G első hullámában. Az elemzők úgy jósolják, hogy az új technológiát alkalmazó iPhone-ok nem fognak megérkezni 2020-ig. Az Apple még nem nyilatkozott ezügyben.

És most jöjjenek a legfontosabb tudnivalók.


Mi is az az 5G pontosan?

Szigorúan véve az 5G a technikai alapszabályok egy halmaza, mely meghatározza a mobilhálózatok működését, beleértve a használt rádiófrekvenciákat és azt, hogy hogyan kezelik a különböző komponensek – mint például a számítógépes chipek és antennák – a rádiójeleket és az adatátvitelt.

Mióta az 1970-es években megjelentek az első mobiltelefonok, több cég mérnökei összegyűltek, hogy megegyezzenek a hálózatok új specifikációin, melynek körülbelül tízévenként kijelölnek egy új technológiai generációt. Hogy élvezhessék az 5G által nyújtott lehetőségeket, a felhasználóknak új mobiltelefonokat kell majd vásárolniuk, a szolgáltatóknak pedig új átviteli felszerelést kell telepíteniük, hogy az előfizetőiknek gyorsabb szolgáltatást tudjanak biztosítani.


Milyen gyors lesz az 5G?

A válasz attól függ, hogy hol élsz, milyen vezetéknélküli szolgáltatásokat használsz és mikor döntesz úgy, hogy beleveted magad az 5G világába.

A Qualcomm azt nyilatkozta, hogy maximálisan 4.5 gigabites letöltési sebességet tudtak elérni, de a kezdeti mediánsebességet kb. 1.4 gigabitre jósolják. Ez durván 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi 4G.

Az 5G sebességet főként a magas minőségű videó streamelésnél lehet majd észrevenni. A Qualcomm által meghatározott medián sebességgel pedig egy átlagos filmet 17 másodpercbe telne letölteni, a mostani hat perchez képest.

„Ahelyett, hogy reptérre indulás előtt kell letöltsük a kedvenc sorozatunk egy évadát, meg tudjuk majd ezt tenni a felszálláshoz való sorbaállás alatt is” mondta Justin Denison, egy Samsung senior alelnök.


Ez az egyetlen fontos sebesség?

Nem. Van egy másik fajta sebesség, egy lagként ismert késleltetés, mely még fontosabb lehet az 5G-vel.

Adj ki egy parancsot az okostelefonodon – mondjuk egy webes keresést – és a válasz nem egészen azonnali. Jelenleg 50-től több száz milliszekundumig tartó lag jellemző, részben azért, mert a jeleknek gyakran különböző távközlési központokon kell keresztülmenniük. Az 5G ezzel szemben újabb hálózati technológiát használ, és arra lett kitalálva, hogy lecsökkentse a késleltetést csupán pár milliszekundumra. Emellett arra is sok energiát fordítottak, hogy megbízhatóbban vigye át a jeleket, mint a korábbi társai, akik ma gyakran dobnak el adatokat, amik nem létfontosságúak az olyan folyamatokhoz, mint mondjuk a filmnézés egy telefonon.

Ez a fejlődés pedig sok előnyt hozhat, például a virtuális valóság terén. Ugyanis most a legmagasabb minőségű VR alkalmazások tipikusan hatalmas eszközt igényelnek, melyet vezetékkel kötnek egy közeli személyi számítógéphez, ami a 3D képeket generálja. Az 5G-vel ugyanakkor ez vezeték nélkül is megvalósítható, lehetővé téve a felhasználóknak a szabadabb mozgást, a gyártóknak pedig a kisebb szemüvegek kifejlesztését, nyilatkozta Cristiano Amon, a Qualcomm félvezető üzletének elnöke.

A kiterjesztett valóság ehhez nagyon is közel álló ágazatában például az ember meg tudná tenni, hogy a telefonja kameráját egy futballmeccsre irányítja, és mind az élő mérkőzést láthatná, mind mondjuk ráhelyezett statisztikákat a játékosokról, mondta Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy egy elemzője.

Emellett az 5G hatása kiterjed az orvoslás, illetve más, nagysebességű kapcsolatot igénylő területekre is.

„Ha távolról végzett műtétről, vagy egymással kommunikáló autókról van szó, akkor nem akarjuk, hogy a késleltetés túl nagy legyen” mondta Fredrik Jejdling, az Ericcson egyik vezető alelnöke.


Mikor érkezik meg az 5G?

Az Egyesült Államokbeli felhasználók számára a válasz körülbelül 2019 második negyede; pontos időt még nem tudni.

Az AT&T már 12 városban bekapcsolta az 5G mobilszolgáltatást, még 7 várossal a kezdeti tervben. De az okostelefonok még nincsenek készen az 5G hálózatok használatára. Így az AT&T kezdetben egy Netgear által készített hotspot eszközt fog árusítani, mely szélessávú vezetéknélküli kapcsolatot tud megosztani a közelben lévő eszközökkel Wi-Fi használatával.

Andre Fuetsch, az AT&T Labs elnöke és a szolgáltató technológiai vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az AT&T 5G hálózatát használni képes Samsung okostelefonok 2019 első felében elérhetők lesznek.

A Verizon már most árusít 5G címkével ellátott szolgáltatást – a saját verziójukat -, hogy vezetéknélküli internetkapcsolatot biztosítson Houston, Indianapolis, Los Angeles és Sacramento korlátozott részein. A szolgáltató azt jósolja, hogy 2019 első felében kezdik el kiszolgálni az okostelefon felhasználókat, de még konkrét városok vagy időpont említése nélkül.

A Sprint azt mondta, hogy talán bekapcsolják az 5G szolgáltatást az okostelefonok számára 2019-ben, kilenc amerikai várossal a kezdeti tervben. A leendő egyesülőpartnere, a T-Mobile, 2020-as országos indulást emelt ki, de azt is bejelentették, hogy 30 városban telepítenek eszközöket, melyek a 2019-ben megjelenő 5G okostelefonok érkezésére kész lesznek.

Előreláthatóan az Egyesült Államokat még 2019-ben követő országok között van Nagy-Britannia, Németország, Svájc, Kína, Dél-Korea és Ausztrália, egy a Qualcomm által összeállított időrend szerint.


A fogyasztók láthatják majd az 5G minden előnyét?

A Verizon és az AT&T az 5G kínálatukat a magas frekvenciájú hullámokra való átállással fogják elindítani, amit más néven „milliméteres hullámnak” is hívnak. Ennek a használatával magas sebességű adatátvitelre lesz lehetőség, de a jelek nem jutnak el olyan messzire. Így ezen két szolgáltató először várhatóan a sűrűn lakott területeket célozza majd meg – a város „részeit vagy zsebeit”, ahogy Mr. Fuetsch mondta.

A Sprint és T-Mobile ezzel szemben alacsonyabb frekvenciával tervez. „Ennek eredménye lehet egy kicsivel lassabb kezdeti sebesség, de cserébe szélesebb elérhetőségi kört tudnak biztosítani” nyilatkozta Michael Thelander, a Signals Research elnöke.

Ennek ellenére a teljes előnyöket valószínűleg nem fogjuk látni, csak miután az amerikai szolgáltatók fejlesztik a kulcsfontosságú kapcsolófelszerelést, ami akár 2019 végéig vagy 2020-ig is várathat magára.


Szóval most vennem kéne egy okostelefont, ami képes kezelni az 5G kapcsolatot?

Egy Intel által szponzorált, augusztusban folytatott fogyasztói kutatás arra jutott, hogy az amerikaiak 58%-a nem hallott még az 5G kifejezésről, ugyanakkor egy decemberben végzett felmérés jelentős igényt mutatott ki, miután elmagyarázták a technológia előnyét.

Sok mindent kell számításba venned. Például, mivel a Verizon és az AT&T később tervezi az alacsonyabb frekvenciákon alapuló 5G szolgáltatásokat bevezetni, így az első 5G eszközök nem biztos, hogy működni fognak a hálózat azon részével. Szóval az 5G jelek elérése még mindig limitált marad azon eszközök számára.

„Én semmiképp sem vennék 5G-re képes telefont, amíg nem támogatja az alacsonyabb frekvenciájú sávokat is” mondta Mr. Thelander. „Ez a Sprinten kívüli összes távközlő cég számára legalább 2019 végét, de inkább 2020-at jelent.”


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!