Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Mi az a Rust? Út a biztonságos, gyors és könnyű szoftverfejlesztéshez
Mi az a Rust? Út a biztonságos, gyors és könnyű szoftverfejlesztéshez

A Rust nevű programozási nyelv egyedi megközelítése jobb kódhoz vezet kevesebb kompromisszummal, mint a C, C++, Go és társai esetében.


"Gyors, biztonságos, könnyű használni – ebből kettőt választhatsz." Egy jó ideje már ez volt a helyzet a szoftverfejlesztés terén. A kényelmet és biztonságot előnyben részesítő nyelvek általában lassúak (lásd Python). Amelyik pedig a teljesítményre fekteti a hangsúlyt, azzal általában nehéz dolgozni és könnyű vele lábon lőni magad (lásd C vagy C++).

Lehetséges lenne egy olyan nyelv, mely mind a három tulajdonságot magában hordozza? És ami még fontosabb, rá tudnánk venni a világot, hogy használja? A Rust programozási nyelv, melyet eredetileg Graydon Hoare hozott létre, és jelenleg a Mozilla Research támogatja, egy pontosan erre irányuló próbálkozás. (A Google Go nyelvnek is hasonló ambíciói vannak, de a Rust célja, hogy a lehető kevesebb engedményt tegyen a teljesítmény rovására.)

A Rustot egy gyors, biztonságos és relatíve könnyű programozási nyelvnek szánják. Emellett szeretnék, ha széleskörben elterjedne, és nem csak egy kíváncsiságból vagy mellékesen használt nyelvvé válna a versenyben. Rengeteg jó indok támasztja alá, hogy miért van szükség egy nyelvre, ahol a biztonság azonos fontossági szinten áll a gyorsasággal és a fejlesztési teljesítménnyel. Végül is borzasztó mennyiségű szoftver létezik – és némelyik kritikus infrastruktúrát hajt – melyeket olyan nyelv használatával hoztak létre, amelyben a biztonság nem az elsődleges szempont.


A Rust programozási nyelv előnyei

A Rust a Mozilla kutatási projektjeként kezdte, hogy újraimplementálják segítségével a Firefox böngésző kulcsfontosságú komponenseit. Volt néhány ok, mely ehhez a döntéshez vezetett: a Firefox megérdemelte, hogy jobban kihasználja a modern, többmagos processzorokat; és a puszta tény, hogy a böngészőknek mindenhol elérhetőnek kell lenniük maga után vonja, hogy biztonságosan használhatónak is kell lenniük.

Ugyanakkor ezekre az előnyökre minden szoftvernek szüksége van, nem csak a böngészőknek, így a Rust nyelvi projektté fejlődött az eredeti böngészőprojektből. A Rust a következő tulajdonságok segítségével valósítja meg a biztonságos, gyors és könnyű használatot:

 • Gyors

Egy Rust kód több platformon keresztül fordul le natív gépi kóddá. A bináris fájlok önállóak, futási idő nélkül, és a célja, hogy a generált kód olyan jól teljesítsen, mint egy hasonló C vagy C++ kód.


 • A memóriakezelése biztonságos

A Rust nem fog nem biztonságos memóriakezelést megkísérlő programokat lefordítani. A legtöbb memóriahibát felfedezik a program futása közben. A Rust szintaxisa és nyelvi elemei biztosítják, hogy a más nyelvekben gyakori memóriával kapcsolatos problémákkal – null vagy dangling pointerek, data race és társai – ne is futhasson le a program. A fordító megjelöli ezeket a hibákat, és kényszeríti a programozót, hogy javítsa ki, mielőtt egyszer is lefuthatna.


 • Low-overhead

Szigorú szabályokkal irányítja a memóriakezelést, és ezt a rendszert egy ownershipnek („birtoklás”) nevezett metaforával fejezik ki. Bármilyen adott értéket csupán egy változóval lehet „birtokolni”, fogni vagy manipulálni egyszerre.

A birtoklás objektumok közti átvitelét szigorúan a compiler irányítja, így futtatáskor nincsenek váratlan memória-allokációs hibák. Az ownership megközelítés emellett azt is jelenti, hogy nincs szemétgyűjtési memóriakezelés, mint a Go vagy C# esetén. (Ez teljesítménybeli javulást is ad a nyelvnek.) Egy Rust-ban írt program minden memóriadarabkája követve van, és automatikusan szabadul fel az ownership metaforán keresztül.


 • Rugalmas

A nyelv egy bizonyos mértékig megengedi neked, hogy veszélyesen élj. A Rust biztonságát részben fel tudod függeszteni, ha valahol közvetlenül kell memóriát manipulálnod, például pointert dereferálni C/C++ módjára. A kulcsszó a részben, mivel a memóriabiztonsági tevékenységeit sosem tudod teljesen kikapcsolni. De még így is, a gyakoribb felhasználási esetekben szinte soha nem kell kikapcsolnod a biztonsági övet, így az eredmény egy szoftver, mely alapértelmezetten biztonságosabb.


 • Könnyű használni

A biztonsági és integritási funkciói nyilvánvalóan nem érnek sokat, ha nem használják. Ezért a Rust fejlesztői és a közössége megpróbálta a lehető leghasznosabbá és legbarátságosabbá tenni az új fejlesztők számára.

Minden, ami Rust bináris fájlok létrehozásához kell, egyetlen csomagban elérhető. Külső complierekre, mint például a GCC, csak akkor van szükség, ha a Rust ökoszisztémán kívüli komponenseket fordítasz (mint például egy C könyvtár). Emellett a Microsoft Windows felhasználók sem másodlagosak; a Rust eszköztára ugyanannyira képes ott, mint Linuxon vagy MacOS-en.


 • Cross-platform

Mindhárom jelentős platformon működik: Linux, Windows és MacOS. És ezen túl még másokat is támogat. Ha cross-compile a cél, vagy az általad jelenleg futtatott architektúrától vagy platformtól különbözőre szeretnél bináris fájlokat létrehozni, akkor egy kicsivel több dolgod lesz, de a Rust egyik fő célja, hogy csökkentse az ehhez szükséges teendők mennyiségét. És bár a jelenlegi platformok nagy részén fut, a megalkotóinak nem az a célja hogy mindenhol fusson – csak az épp népszerűeken, és ott, ahol nem kell túl sok kompromisszumot kötni érte.


 • Hatásos nyelvi funkciók

Kevés fejlesztő akar elkezdeni egy új nyelvvel dolgozni, ha annak kevesebb vagy épp gyengébb funkciói vannak, mint amit megszokott. A Rust natív funkciói összehasonlíthatók a C++-szal: makrók, generikus programozás, pattern matching és kompozíció – ezek mind megtalálhatók benne.


 • Hasznos standard könyvtárral rendelkezik

A Rust nagyobb küldetéseinek egy része a C és C++ fejlesztők meggyőzése, hogy ezek helyett a Rustot használják, amikor csak lehet. De a C és C++ használói elvárják egy tisztességes standard library elérését – használni akarnak konténereket, gyűjteményeket és iterátorokat, string manipulációkat végrehajtani, folyamatokat és szálakat kezelni, hálózatokat és fájlokat kezelni, stb. A Rust képes minderre, és még sok másra a könyvtárában. Mivel cross-platform használatra tervezték, így a könyvtára csak olyanokat tud tartalmazni, melyeket megbízhatóan lehet ezek között átvinni. Az adott platformon specifikus függvényeket, mint például a Linux epoll-ja, harmadik féltől származó könyvtárak függvényeivel kell támogatni, mint a libc, mio vagy tokio.

De a standard könyvtára nélkül is lehet a Rustot használni. Egy gyakori oka ennek, hogyha olyan bináris fájlokat akarunk létrehozni, melyek nem függenek egyik platformtól sem – pl. egy beágyazott rendszer vagy egy OS kernel.


 • Rengeteg third-party könyvtárral rendelkezik

Egy nyelv hasznosságának egyik mérőszáma, hogy mennyi mindent lehet véghez vinni vele egy harmadik fél segítségével. A Cargo, a Rust könyvtárak (más néven „crates = ládák”) hivatalos raktára, pár tízezer ilyen könyvtárat listáz. Ezek egy tisztes mennyisége API binding a gyakori könyvtárakkal vagy keretrendszerekkel, hogy a Rust velük is használható legyen. Azonban a Rust közössége még nem látta el az oldalt részletes leírásokkal és rangsorral a ládák minőségéről és hasznosságáról, szóval még nem lehet megmondani, hogy mi működik és mi nem a kipróbálása, vagy a közösség megkérdezése nélkül.


 • Jó IDE támogatás

Újfent, nem sok fejlesztő akar olyan nyelvvel dolgozni, melynek kicsi a támogatottsága – vagy épp nincs is egyáltalán – az általa használt fejlesztői környezetben. Pont ezért vezette be nemrég a Rust a Rust Language Server-t, mely élő feedbacket biztosít a Rust compilertől a különböző fejlesztői környezeknek, mint például a Microsoft Visual Studio Code.


A Rust nyelv hátrányai

Természetesen a rengeteg vonzó, hatásos és hatékony képességei mellett van egy-két hátránya is. Ezen akadályok némelyike elgáncsolja mind az új, mind a régi Rust felhasználókat.


 • Új

A Rust még mindig egy fiatal nyelv, hiszen az 1.0-s verziót mindössze 2015-ben hozta ki. Így míg a nyelv központi szintaxisának nagy része már le lett fixálva, ekörül rengeteg dolog még mindig változékony.

Az aszinkron folyamatok, csak hogy egy példát hozzunk, még mindig nincsenek jól reprezentálva a nyelv szintaxisában. A megoldás már úton van az implementálásra az async és az await kulcsszavak segítségével.


 • Nehéz megtanulni

Ha ki kell választani a Rust legproblematikusabb aspektusát, az az, hogy milyen nehéz lehet egy-egy metaforáját megfejteni. Birtoklás, kölcsönzés, és a Rust többi memóriakezelési kifejezése mindenkit elbuktatnak az első alkalommal. Sok újdonsült Rust programozó gyakori szavajárása a „fighting the borrow checker”, ahol elsőkézből megtapasztalják, milyen aprólékosan külön tartja a compiler a változtatható és a megváltoztathatatlan dolgokat.


 • Komplex

A nehézségek egy része abból fakad, ahogy a Rust metaforái egy bőbeszédűbb kódot eredményeznek, más nyelvekhez képest. Például a string konkatenáció nem mindig olyan egyértelmű, hogy string1+string2. Az egyik objektum lehet megváltoztatható, de a másik nem. A Rust hajlamos arra, hogy a programozó oldja fel ezeket a szituációkat, és ne a compilernek kelljen kitalálni.

Még egy példa: hogyan dolgozik együtt a Rust és a C/C++. Az idő többségében a Rustot arra használják, hogy csatlakoztassák a meglévő C vagy C++ könyvtárakhoz; csak kevés C és C++ projektet írnak teljesen újra. í8De amikor mégis, akkor általában fokozatosan írják újra.)


A nyelv útja

A Rust csapata ezen hibák nagy részéről tud, és a javításukon dolgozik. Erre egy példa: hogy könnyebben lehessen C-vel és C++-szal együtt dolgozni, a csapat azt kutatja, érdemes-e kibővíteni a bindgen és a hozzá hasonló projekteket, melyek automatikusan Rust bindingot generálnak a C kódhoz. Emellett tervben van a kölcsönzés és az élettartam rugalmasabbá és könnyebben érthetővé tétele is.

Ennek ellenére a Rust eléri a céljait egy biztonságos, konkurens és praktikus nyelv létrehozásában, ahogy más nyelvek nem voltak képesek, és mindezt olyan módon, mely kiegészíti a fejlesztők eddigi munkáját.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!