Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Mi az a fejlesztői napló?
Mi az a fejlesztői napló?

Oldd meg a jövőbeli problémáidat a tanult hasznos dolgok lejegyzetelésével!A számítástechnikában végzett munka egyik legjobb része, hogy problémák megoldása körül forog. Annak ellenére, hogy sokunk viccelődik azzal, hogy frusztráló állandóan a dolgok kitalálásán szenvedni, azért tesszük ezt, mert nincs ahhoz fogható, mint amikor megtaláljuk a megoldást. Utána természetesen a pillanatnyi eufória megszűnik, és megyünk tovább a következő problémára.Abban reménykedünk, hogy a megoldásunk egy újabb adatpont, mely segít nekünk egy rutinosabb és hatékonyabb programozóvá válni. De mi van azokkal a szituációkkal, amikor szembe jön velünk egy régi, már megoldott probléma, és nem emlékszünk, hol találtuk meg azt a kis információmorzsát, mely a végső megoldáshoz vezetett minket? Fejlesztőként gyakran érezhetjük, hogy egy nagyon hasonló problémát már valamikor megoldottunk. Az én megoldásom erre a fejlesztői napló.


A fejlesztői naplók előnyei


A mögöttes ötlet az, hogy segíthetsz a jövőbeli énednek, ha a feladataid megoldása közben lejegyzeteled a releváns dolgokat. A technológiai ipar megköveteli tőlünk, hogy folyamatosan új technológiákat tanuljunk, elmélyítsük a tudásunkat és képesek legyünk egyik-másik eszköz gyors, egyszeri használatára – ez mind része a munkának. Egy napló pedig segít nyomon követni a tanulásod. Még ha csak röviden is dolgozol egy eszközzel, ha a következő alkalommal tudsz a naplódra támaszkodni, az nagyban segíti az emlékek megmaradását és könnyebb előhívását. Azonban nem ez az egyetlen előny. Einstein tanácsa, hogy „sose memorizálj valamit, amit ki tudsz keresni”, egy olyan koncepció, amit sok mérnök a szívébe fogad. Ezen tanács megfogadásával felszabadíthatunk egy kis helyet az agyunkban, és így a nagyobb képre tudunk koncentrálni. Azonban amikor utánanézünk valaminek, időt és energiát áldozunk rá, és kiesünk a fejlesztési ritmusból. Egy fejlesztői napló lehetőséget ad rá, hogy egyensúlyt teremtsünk a dolgok memorizálása és kikeresése között. Ha a keresett tartalom le van írva a saját szavaiddal egy elérhető helyen, akkor az életed máris könnyebb lett.A fejlesztői napló végső előnye a morálhoz köthető. Alapjáraton nem szoktuk látni napról-napra a saját fejlődésünket; csak akkor vesszük észre, mennyit haladtunk, amikor nagyobb időtávra nézünk vissza. Ha van a fejlődésednek egy fizikai manifesztációja, az egy csodálatos dolog. Talán leírtál valamit egy éve, amire már nincs szükséged. Talán eljutottál az egyszerűbb feladatoktól a komplexebbekig, vagy elsajátítottál egy technológiát, amit alig értettél előtte. A fejlesztői napló egy kiváló történelme a haladásodnak.A fejlesztői naplók fajtái


A fejlesztői naplók személyesek, de általában felölelik megoldások, jegyzetek, trükkök és gyorslinkek egyvelegét. Mivel a személyes preferenciák kielégítésére vannak, sok különböző formát is felvehetnek.Például lehetnek offline (akár egy fizikai, kézzel írott napló) vagy online is. A digitális naplóbejegyzéseket lehet formázni Markup, vagy valamilyen más eszköz segítségével, de lehet plaintext is, ha azt preferálod. Lehet őket rendezni időrend, vagy témák szerint is. Végül, de nem utolsósorban lehetnek publikusak vagy privátok is.Használd azt a megoldást, amitől a naplód a leginkább hozzáférhető és használható tartalom rögzítésére és megtalálására, amikor szükséged van rá. Szerencsére rengeteg nyílt forráskódú eszköz létezik, mellyel megkönnyítheted a fejlesztői naplód vezetését, mint például különböző Linux naplózó alkalmazások, Evernote-stílusú alkalmazások, és parancssoros jegyzetelő appok.Mit rakjunk egy naplóba?


Ha nem vagy biztos benne, hogy mit írj a fejlesztői naplódba, gondolj arra, milyen típusú forrásokat használsz rendszeresen, vagy referenciaként. Egy napló tartalmazhat egy kódrészletet, vagy akár egy linket egy konkrét sorra egy repóban. Gyakran szoktak egy egyszerű linket vezetni egy különösen hasznos blog poszthoz vagy tutorialhoz. Az én egyik leghasznosabb bejegyzésem egy folyamat tömör leírása, amit firmware frissítésére használok.Itt egy gyors példa az én naplómból. Tavaly észrevettem, hogy egy folyamat, amit gyakran használtam kifagy. Folyamatosan elfelejtettem a kódot, amivel manuálisan ki tudtam lőni parancssorban, szóval leírtam. Alább láthattok egy screenshotot a bejegyzésemről. Plaintext, offline elérhető és nincs formázva. Egyszerű, és számomra működik. A naplóm kronológiája rengeteget segít, mivel én általában emlékszem, hogy mikor kellett legutóbb az a válasz, még ha magára a válaszra nem is emlékszem.Szóval ha legközelebb eksztatikus állapotban vagy egy probléma megoldása után, írj le pár sort róla. Ha találsz egy tényleg hasznos forrást, másold ki a linket. És talán a legfontosabb, jegyezd le a következő egyszerű szintaxist amire rákeresel. Felbecsülhetetlen, ha van egy saját dokumentumod a fejlesztési folyamataid során leggyakrabban felbukkanó keresési tartalmakról. Az idő elteltével visszanézni és látni, hogy mennyit tanultál csak egy bónusz mellette.


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2019.07.18