Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Különbség a robotizált folyamatautomatizálás és a mesterséges intelligencia között
Különbség a robotizált folyamatautomatizálás és a mesterséges intelligencia között

Mi is az a robotizált folyamatautomatizálás (röviden RPA)? 


Hogyan kell ezt elképzelni? Egyszerűen fogalmazva, számítógépes programokat használnak fel szoftver robotok formájában, az ismétlődő üzleti folyamatok szabványosítására és automatizálására.

Képzeld el azt, hogy egy robot ül a számítógépen, és ugyanazokat a billentyűket nyomja meg, ugyanazokat az alkalmazásokat nyitja meg, mint az emberek. És bár nem igényelnek fizikai robotokat, mégis képesek lemásolni az emberi tevékenységeket, és ugyanúgy dolgoznak az alkalmazásokkal, mint egy ember.

A robotizált folyamatautomatizálás segítségével a robotok el tudják végezni a repetitív feladatokat, ami több időt hagy az alkalmazottaknak a több profitot termelő folyamatok elvégzésére. Ami érdekessé teszi a dolgot, hogy a nem technikai alkalmazottaknak is meglesz a szükséges eszköztára, hogy létrehozhassák a saját szoftverrobotjaikat, a saját automatizálási szükségleteik kielégítésére.Előnyök:


 • Pontosság: Rendkívüli egységesség és pontosság – és kevésbé hajlamos az elgépelésre vagy a hibázásra.
 • Megfelelés: A robotok ellenőrizhető előzményeket biztosítanak és teljes mértékben képesek követni a szabályozásokat.
 • Megbízhatóság: Használhatod őket 0-24-ben, a hét minden napján.
 • Konzisztencia: A feladatokat mindig ugyanúgy csinálja meg, és ezzel megkönnyíti az ismétlődő feladatok hatékony elvégzését.
 • Jobb munkamorál: Az automatizálás segítségével a dolgozóknak több ideje lesz a vonzóbb, nagyobb kihívást rejtő feladatokra.


Mi az a mesterséges intelligencia?


A mesterséges intelligencia a gép tanulás azon ága, ahol az intelligens gépek emberként funkcionálnak. Itt van néhány gyakori ilyen terület:

 • Tervezés
 • Tanulás
 • Problémamegoldás
 • BeszédfelismerésA mesterséges intelligenciát két fő komponensre lehet bontani:


 • Szűk AI: A szűk AI egyetlen feladatra koncentrál, de ezt rendkívül jól oldja meg. Bár ezek a gépek intelligensnek tűnnek, magasfokú irányítás és szigorú megkötések alatt működnek.
 • Általános mesterséges intelligencia: Az AGI-t (Artificial General Intelligence) erős mesterséges intelligenciaként is ismerik. Általában ezt a típust láthatod a Star Trek vagy a Westworld-féle filmekben/sorozatokban. Az AGI egy emberközeli képességekkel rendelkező gép, és képes az alkalmazott intelligenciáját bármilyen probléma megoldására használni.Előnyök:


 • Nehéz felfedezés: A mesterséges intelligenciát komplex programok megoldására, vagy a világ furcsa régióinak felfedezésére is lehet használni. Felhasználható például az óceánfenék felfedezésére, amely túlszárnyalja az emberek képességeit. A programozásukból adódóan képesek nagyobb felelősséggel nehezebb munkát is elvégezni. És nem merülnek ki.
 • Nem kell szünet: A mesterséges intelligenciának nincs szüksége frissítőre és szünetre. Ez annyit jelent, hogy 24/7-ben használhatók, és nem kell aggódni a fáradtság, szórakozottság vagy teljesítményvesztés miatt.


Mik a különbségek?


Az RPA-t strukturális bemenetek és üzleti logika irányítja, a fő célja az üzleti folyamat automatizálása, és az alkalmazottak munkájának kiegészítése. A mesterséges intelligencia az emberi munkaerő lecserélésére alkalmazott technológia. A kettő kombinálásával pedig teljesen automatizált folyamatokat tudunk teremteni.

Például egy RPA szoftvert tudunk alkalmazni számlák szkennelésére, és ezek könyvelői szoftverbe való bevitelére. A mesterséges intelligencia pedig automatikus tudná detektálni és megfelelő sorrendbe rendezni a számlákat, amiket már a szoftverrobot így fel tud dolgozni. A két technológia együttműködésének ezen formáját Artificial Continuum-nak hívják.Hogyan profitál ebből a társadalom?


A társadalom az RPA-t arra használja, hogy a szervezetek digitalizálódjanak, és meg tudják oldani az automatizálási kihívásokat. De a mindennapi automatizálási feladatokon túl, az RPA segít a csapatoknak hatékonyabban kezelni az egyszeri projekteket is.

A robotizált folyamatautomatizálás segít növelni a produktivitást és csökkenteni a költségeket. Például, ha egy robot napi 8 órában dolgozik, akkor megspórolja az egy alkalmazott keresésébe fektetett időt és pénzt. Így az RPA segít a vállalatoknak gyorsabban dolgozni, és jobb eredményeket előállítani.


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!