Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Jóslatok a programozás jövőjéről - 1. rész
Jóslatok a programozás jövőjéről - 1. rész

Az idő múlásánál csak a technológia fejlődése gyorsabb. Ha belegondolunk, a Moore-törvény alapján egy chip gyártónak minden héten 0,67%-kal kell növelnie a chipkészlet sebességét, még a szabadsága alatt is. Ha nem tenne így, a chip sebessége nem tudna kétévente megduplázódni.


2017 van, és eljött az ideje annak, hogy szemügyre vegyük a jövő technológiai változásait, aminek köszönhetően felmérhetjük, milyen programozási készségek fejlesztésére érdemes koncentrálnod a későbbiekben. Persze tudjuk, hogy a programozás jövője egyre nehezebben jósolható meg, hiszen többek között az IoT (Internet of Things) egyre nagyobb veszélyeket rejtő biztonsági kérdései vagy a lassan mindenütt jelen lévő gépi tanulás is sok kérdést vet fel, de ennek ellenére itt vannak a tippek:


A felhőtechnológia felül fog kerekedni a Moore-törvényen


Sok pesszimista gondolja úgy, hogy a chipgyártók elérték a határaikat. Már nem képesek kétévente megkétszerezni a chipjeik sebességét, ami a ’80-as, ’90-es években még sikerült nekik. Talán... – de mindegy is, mivel a chipek közötti határok egyre inkább összemosódnak.


Régebben a számítógép processzorának sebessége számított, mivel a gép csak olyan gyors tudott lenni, amilyen gyorsan – úgymond – a „szilíciumhörcsög futott a mókuskerékben”. Ha néhány évente nagyobb, gyorsabb „hörcsögöt” vettél, megduplázhattad a termelékenységedet.


Manapság azonban a processzor szinte alig felel valamiért a képernyőn megjelenő információk tekintetében. A munka nagy részét valahol a felhőben végzik, ki tudja hány „hörcsög” segítségével. Amikor a Google segítségével keresel, 10, 20 vagy akár 1000 „hörcsög” is dolgozhat azon, hogy megtalálja a megfelelő választ a kérdésedre.A programozók számára az jelentheti a kihívást, hogy úgy tudjanak rugalmas módon elég számítóteljesítményt rendelkezésre bocsátani az egyes felhasználók problémáinak megoldására, hogy eközben a megoldás elég gyorsan szülessen meg, és a felhasználó ne unjon bele a várakozásba, ne keresse fel egy versenytárs oldalát. A felhőszolgáltatást nyújtó vállalatok lehetővé teszik, hogy számos felhasználó vegyen igénybe egy szolgáltatást, azonban a programozóknak olyan algoritmusokat kell írniuk, amelyek könnyedén dolgoznak párhuzamosan és csak ez után lehet majd összehangolni a szerverek egyidejű munkáját.


Az IoT-biztonság egyre aggasztóbbá fog válni


A tavaly ősszel bemutatott Mirai botnet ébresztőleg hatott az IoT-eszközök új generációját fejlesztő programozókra. Ezeket az okos kis eszközöket épp úgy meg lehet fertőzni, mint bármely más számítógépet, majd az internethozzáférésük használatával a hekkerek hatalmas rombolást képesek végezni, amiből óriási károk keletkezhetnek.


A gond az, hogy az eszközök ellátási lánca jelenleg nem gondoskodik szoftverek kijavításáról. Egy eszköz életciklusa általában a gyártól a raktárig és végül a felhasználóig tartó hosszú úttal kezdődik. Nem szokatlan, hogy akár 10 hónap is eltelik a gyártás és az első használat között. Az eszköz átesik egy szállítási, csomagolási és eladási fázison, így mire kicsomagolják őket, bármi megtörténhet velük.


A kihívást ennek a folyamatnak a nyomon követése jelenti. Még mindig sok figyelmet igényel egy olyan feladat is, mint a füstérzékelőkben elhelyezett akkumulátorok frissítése az óraállítások alkalmával, és most a kenyérpirítóról, a szárítógépről, valamint a háztartás szinte összes eszközérre ügyelni kell. Vajon a szoftver eléggé up-to-date? Elvégezték az összes biztonsági frissítést? Az eszközök száma egyre inkább megnehezíti az otthoni hálózat megfelelő nyomonkövetését. Több, mint 30 IP-címmel rendelkező tárgy kapcsolódhat a wifihez, és ha csak 24-et tudunk ezek közül beazonosítani, az nem elég! Ha szeretnénk beállítani egy okos tűzfalat, megőrülnénk, mire rájönnénk, melyik a megfelelő port a megfelelő okoseszközhöz.Ha tetszőleges kóddal futtatjuk ezeket a dolgokat, az egyszerre áldás és átok. Amennyiben a programozók szeretnének összetett feladatokat elvégezni, és szeretnének a felhasználók számára maximális rugalmasságot biztosítani, a platformoknak nyílt forráskódúnak kéne lenniük. Így ki tudna teljesedni a gyártói forradalom, és a nyílt forráskódú kreativitás szárnyalhatna. Ez azonban megnyitja az utat a vírusírók előtt, akik korábban sosem látott mennyiségű lehetőséghez jutnának. Mindössze annyit kellene tenniük, hogy keresnek egy olyan márkát, amelyik még nem frissítette egy eszköz egy bizonyos driverét és máris több millió eszközt elérhetnek.


A videó új módon fog uralkodóvá válni az interneten


Amikor a HTML-szabványbizottság először elkezdett videótageket ágyazni a kódba, valószínűleg nem dédelgettek grandiózus terveket a szórakoztatás megreformálására. Vélhetően csak ki akarták javítani a pluginok néhány működési hibáját. A videótagek azonban reagálnak a JavaScript-parancsokra, ezáltal voltaképpen programozhatóak.


Ez hatalmas változás. Régebben a legtöbb videót nagyon passzív módon fogyasztottuk. Leültünk a kanapéra, megnyomtuk a lejátszás gombot, és megnéztük, amit a videó szerkesztői megalkottak. Egy macskás videót lejátszó néző ugyanabban a sorrendben látta a macskákat, ahogyan a videó létrehozói megálmodták. Persze, talán néha tekertünk előre egyet-kettőt, de a videók egy előre meghatározott szabályszerűséggel haladtak.


A JavaScript videóirányítási készsége korlátozott, de a legügyesebb webdizájnerek okos ötletekkel rukkolnak elő a videók weboldalba történő integrálása folyamán. Ezzel megnyílik a lehetőség a felhasználó számára arra, hogy irányítsa a videó fonalát és interakcióba lépjen a videóval. Nem tudhatjuk pontosan, miket szül majd az írók, művészek és vágók képzelete, azonban mindenképpen szükségük lesz a programozók tehetségére is az ötleteik megvalósításához.


A legjobb weboldalak közül sok már él a videó nyújtotta új lehetőségekkel. Hamarosan mindenki mozgó dolgokat akar majd. Már nem lesz elég egy IMG-taggel ellátni egy JPEG-fájlt.. A videó eszközéhez kell majd nyúlni – és a böngészők világát szétdaraboló szokványos problémákkal kell majd foglalkozni.


A konzolok folytatják a térhódításukat: a PC-k helyére lépnekNehéz haragudni a játékkonzolokra. A játékok nagyszerűek, és a grafikájuk lenyűgöző. Kiváló videókártyákat és viszonylag stabil szoftverplatformokat készítenek azért, hogy a nappalinkban kikapcsolódva arról álmodozzunk, hogy rosszfiúkat lövöldözünk le vagy éppen focizunk.


A nappaliban lévő konzolok azonban csak a kezdetet jelentik. Számos gyártó a ház többi helyiségét is teletömné ilyen eszközökkel. A készítők választhattak volna mindehhez egy nyílt forráskódú rendszert is, azonban a saját, zárt platform készítése kecsegtetőbb a számukra.


Ez a döntés felaprítja a piacot, és megnehezíti a programozók helyzetét. Ami működik egy világításkapcsoló esetén, az egy másik eszközön nem fut le. Meglehet, hogy ugyanazt a protokollt használja a hajszárító, mint a kenyérpirító, de több, mint valószínű, hogy nem. Ez sokkal több munkát jelent a programozóknak, és kevesebb lehetőséget kínál a munkájuk újrafelhasználására.


Továbbra is az adatok lesznek a legfontosabbak


A 2016-os amerikai elnökválasztás után a szakértők gúnyt űztek az adatfeldolgozókból, mondván, hogy az összes statisztikai elemzésükkel csak a hozzánemértésüket bizonyították. Az előrejelzések tényleg súlyosan tévedtek, és a big datával foglalkozó emberek elég rossz színben tűntek fel.Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet? Az érintettek összehasonlítottak egy számhalmazt (az előrejelzést) egy másik számhalmazzal (a választási eredményekkel), amihez szintén adatokra volt szükségük, aminek segítségével átláthatjuk az internetes teret. A való világról a fény segítségével alkotunk képet, az internetről azonban az adatok árulnak el mindent. Igaz ugyan, hogy néhány ember rossz következtetéseket vont le a tökéletlen adatokból,  de ez nem jelenti azt, hogy abba kéne hagyni az adatok gyűjtését és elemzését.


Az adatok gyűjtése, feldolgozása és elemzése továbbra is a szakterület egyik legfontosabb feladata marad. A döntéshozóknak szükségük van a statisztikai adatokra, számokra, és ezután is a programozókat bízzák majd meg azzal, hogy könnyebben megérthető formában férjenek hozzá az információkhoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy a válaszok mindig tökéletesek lesznek. A kontextus és a megérzés a jövőben is kulcsszerepet fog játszani, azonban az adatokkal történő munkának nem fog vége szakadni pusztán azért, mert pár ember azt jósolta, hogy Donald Trumpot nem fogják megválasztani. Inkább még több munka vár majd a programozókra, mivel belátható időn belül nem várható egy nagyobb, gyorsabb és adatintenzívebb szoftver kifejlesztése.


Hamarosan folytatjuk a 2. résszel...


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!