Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan váltsunk egy DevOps mérnöki karrierre?
Hogyan váltsunk egy DevOps mérnöki karrierre?

Akár egy frissen végzett egyetemista vagy, akár egy profi IT szakember, ezek a tippek segíthetnek munkát találni DevOps mérnökként. A DevOps egy népszerű karrier, mely rengeteg jutalmat kínál. Akár az első munkádat keresed diplomázás után, akár az előzetes ipari tapasztalataidat szeretnéd kamatoztatni miközben új skilleket sajátítasz el, ez az útmutató segíteni fog, hogy a megfelelő lépéseket tedd a DevOps mérnökké váláshoz.  


Merülj el benne! 


Kezdd a DevOps alapvető szokásainak és módszertanainak elsajátításával! Értsd meg a mögötte húzódó “miért”-et, mielőtt fejest ugranál az eszközökbe. Egy DevOps mérnök legfőbb célja a sebesség növelése és a minőség fenntartása vagy javítása az egész szoftverfejlesztési ciklus (SDLC) folyamán, hogy maximális üzleti értéket biztosíthasson. Olvass cikkeket, nézz YouTube videókat, és vegyél részt helyi meetupokon és konferenciákon – válj a barátságos közösség részévé, ahol tanulhatsz az előtted járók hibáiból és sikereiből.
Vedd számításba a háttered 


Ha van a technológia terén előzetes tapasztalatod, például szoftverfejlesztőként, rendszermérnökként, rendszeradminisztrátorként, hálózati mérnökként vagy adatbázis adminisztrátorként, akkor már rendelkezel széleskörű rálátással és hasznos tudással a jövőbeli szerepedhez. Ha csak most kezded a pályafutásod a számítástechnikában vagy bármely más STEM területen szerzett diplomáddal, akkor van még néhány lépés, melyekre szükséged lesz az átálláshoz. A DevOps mérnöki szerep felelősségek széles tárházát foglalja magába. Alább látható a három leggyakoribb, cégek által használt módja: 


  • A DevOps mérnökök fejlesztői oldalon szoftverfejlesztői szerepben dolgoznak, és alkalmazásokat írnak. Kihasználják a folyamatos integráció és kézbesítés (CI/CD), megosztott tárolók, felhő és konténerek technológiáit a mindennapi munkájuk során, de nem feltétlenül felelősek az implementációért. Megértik az infrastruktúrát, és egy érett környezetben képesek eljuttatni a kódjukat a production fázisig.  


  • A DevOps mérnökök ops oldalon leginkább rendszermérnökökhöz vagy adminisztrátorokhoz hasonlíthatók. Megértik a szoftverfejelsztést, de a napjuk nagy részét nem alkalmazások fejelsztésével töltik. Ehelyett valószínűbb, hogy a szoftverfejlesztői csapatoknak segítenek a manuális folyamatok automatizálásában, és növelik a hatékonyságot mind az emberi, mind a technológiai rendszerekben. Ez azt is jelentheti, hogy le kell bontaniuk régi kódokat, hogy aztán kevésbé nehézkes scriptek segítségével futtathassák le ugyanazokat a parancsokat. Vagy jelentheti infrastruktúrák és eszközök telepítését, konfigurációját és karbantartását. Biztosítják, hogy a megfelelő eszközök telepítve vannak és elérhetőek minden csapat számára, akiknek szükségük van rá. Emellett segítenek a fejlesztői csapatoknak, és megtanítják nekik, hogyan használhatják ki a CI/CDt, és egyéb DevOps gyakorlatokat.  


  • A site reliability mérnökök (SRE) olyanok, mint a szoftverfejlesztők, akik műveleti és infrastrukturális problémákat oldanak meg. Az SRE fő fókusza a skálázható, széleskörben elérhető és megbízható szoftverrendszerek készítése.  Egy ideális világban a DevOps mérnökök ezen területek mindegyikéhez értenének; ez kifejlett technológiai cégeknél jellemző. Azonban az élvonalbeli bankoknál és sok Fortune 500 cégnél a DevOps szerepek általában húznak valamelyik oldalra.  


Tanulandó technológiák 


Technológiák széles spektrumában kell jártasnak lenni, hogy egy ilyen munkát effektíven lehessen végezni. Bármilyen háttérrel is rendelkezel, kezdd a legalapvetőbb technológiákkal, amlyeket használnod és értened kell majd.  Operációs rendszerek 


Az operációs rendszeren fut minden, és egy alapvető tudás ezen a területen elengedhetetlen. Linux az az operációs rendszer, amit minden valószínűség szerint napi szinten használni fogsz, bár néhány szervezet Windows-t használ. Kezdésnek otthon is tudod telepíteni a Linuxot, ahol annyi mindent tönkretehetsz, amennyit csak akarsz, és közben tanulhatsz.  Scriptelés 


Ezután válassz egy nyelvet scriptelési célokra. Rengeteg közül választhatsz, egészen a Pythontól a Go, Java, Bash, PowerShell és Ruby mellett a C/C++ is megfelelő. Javaslom, hogy a Pythonnal kezdj; okkal ez a legnépszerűbb, és viszonylag egyszerű megtanulni és fordítani. A Pythont gyakran az objektumorientált elveknek megfelelően írják, és használható webfejlesztésre, szoftverfejlesztésre, asztali grafikus felületek készítésére és üzleti alkalmazásokhoz is.  Felhő 


A Linux és Python után szerintem a következő dolog, amit érdemes tanulmányozni, az a felhő alapú számítás. Az infrastruktúra többé nem a „műveleti srácok” dolga, szóval szükséged lesz egy alapfokú ismeretségre valamilyen felhőplatformmal, mint például az Amazon Web Services, Azure vagy Google Cloud Platform. Én az AWS-sel kezdeném, mert kimerítő mennyiségű ingyenes tanulói eszköze van, melyekkel bármilyen úton elindulhatsz az AWS fejlesztőként való használatától a műveleteken keresztül egészen az üzleti komponensekig. Még talán túl is terhel, hogy mennyi mindent kínál. Fontold meg, hogy EC2, S3 és VPC-vel kezdesz, és onnan meglátod, hogy merre akarsz továbbmenni.  Programozási nyelvek 


Ha úgy jössz ide, hogy szenvedélyed a szoftverfejlesztés, akkor nyugodtan fejleszd tovább a programozási készségeidet. A jó és gyakran használt nyelvek közé tartozik a Python, Go, Java, Bash, PowerShell, Ruby és C/C++. Emellett célszerű megismerkedned a Jenkinssel és a Git/GitHubbal, mely utóbbit gyakran fogod használni a CI/CD folyamatok során.Konténerek 


Végül pedig kezdj el utánanézni a kód konténerbe helyezésének olyan eszközök segítségével, mint a Docker, és a különböző rendszerezési platformok, mint a Kubernetes. Kimerítő mennyiségű oktatási forrás létezik, ingyenesen és online, és a legtöbb városban vannak helyi meetup csoportok, ahol tapasztalt emberektől tanulhatsz egy barátságos környezetben (pizzával és sörrel!).  Mi még?


Ha kevesebb tapasztalattal rendelkezel a fejlesztés terén, még mindig részt vehetsz a DevOps-ban, ha elmélyedsz az automatizálásban, a hatékonyság növelésének módszereiben, másokkal való együttműködésben, és így fejleszted a munkád. Azt javaslom, hogy a fent leírt eszközökkel ismerkedj meg, de kevesebb hangsúlyt fektess a programozási nyelvekre. Hasznos lesz, ha tanulsz az infrastruktúrákról és platformokról mint szolgáltatások, a felhő alapú platformokról és a Linuxról. Minden valószínűség szerint eszközöket fogsz beüzemelni és megtanulod, hogyan építs rugalmas és hibatűrő rendszereket, kihasználva őket a kódíráshoz.  Hogyan találj egy DevOps állást


A munkakeresési folyamat eltérő lesz attól függően, hogy dolgoztál-e már az iparban és csak más területről váltasz, avagy nemrég diplomáztál és most kezded a karriered.


Ha már dolgoztál az iparban 


Ha egy más technológiai területről jössz át egy DevOps szerepbe, akkor kezdd a jelenlegi céged lehetőségeinek felfedezésével. Tudsz másik csapattal dolgozni, ahol erősítenéd a szükséges képességeket? Kérdezz meg más csapattagokat, kérj tőlük tanácsot, és szerezz úgy tudást, hogy nem hagyod el a jelenlegi munkádat. Ha ez nem lehetséges, akkor lehet, hogy céget kell váltanod. Ha megismerkedsz a fent felsorolt gyakorlatokkal, technológiákkal és eszközökkel, akkor jó pozícióban leszel, hogy releváns tudást tudj felmutatni az interjúk folyamán. A kulcs az őszinteség, és hogy ne kudarcra készülj. A legtöbb cégnél megértik, hogy nem tudod mindenre a választ; ha meg tudod mutatni, hogy mit tanultál, és kifejezni, hogy nyitott vagy még többet tanulni, akkor jó esélyeid vannak egy DevOps állás megszerzésére.
Ha most kezded a karriered 


Jelentkezz olyan cégekhez, akik junior DevOps mérnököt szeretnének felvenni. Sajnos sok cég több tapasztalattal rendelkező embereket keres, és azt javasolják, hogy jelentkezz újra, ha már szereztél. Ez a tipikus, frusztráló körforgás, ahol több tapasztalatot várnak el, de senki nem halandó megadni az első esélyt.  De nem teljesen borús a helyzet; néhány cég arra koncentrál, hogy frissen végzett embereket képeznek ki és fejlesztenek. Például ott van az MThree, ahol én dolgozok, akik felveszik az éppen végzett embereket, és nyolc hetes képzésnek vetik alá. Amikor végeznek ezzel, akkor stabil alapokkal rendelkeznek a teljes SDLC területén, és értik, hogyan alkalmazható egy Fortune 500 környezetben. A végzetteket ezután felveszik junior DevOps mérnöki pozícióba az MThree klienscégeihez – az MTHree fizeti a teljes munkaidős fizetésüket és juttatásaikat az első 18-24 hónapban, miután a cég közvetlen alkalmazottai lesznek. Ez egy nagyon jó módja az egyetem és a karrier közti szakadék átlépésének.


Összefoglalás 


Sok módja lehet, hogy átnyergelj a DevOps mérnöki pályára. Ez egy igen jutalmazó ösvény, mely fogva tart majd, és kihívások elé állít – és megnöveli a keresési potenciálodat.


  

(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét 
aktuális állásaink között!


2019.08.30