Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan válaszd ki a 2019-ben tanulandó programozási nyelved?
Hogyan válaszd ki a 2019-ben tanulandó programozási nyelved?

Az intenetnek köszönhetően mindenki kevés pénzért, vagy akár ingyen is megtanulhat programozni, világszínvonalú forrásokból.


Míg ez fantasztikus mindenki számára, aki szoftverfejlesztő akar lenni, kihívást is teremt – főleg, ha épp most kezded. Minden egyes kattintás egy újabb ajánlott cikkre, tutorialra vagy YouTube videóra vezet, amiből tanulhatsz. Ezzel a problémával a Microverse-nél folytatott munkám során is találkoztam már. A Microverse egy online kódolói iskola, mely nem fizettet veled semmit, amíg nem találsz munkát – nem számít, honnan jöttél. Sok teljes munkaidős tanulónk csatlakozott, miután túl nyomasztónak találta a rengeteg elérhető forrást. Könnyen elterelték a figyelmüket, több nyelvet is elkezdtek tanulni, de sosem értek a végére.A legjobb módszer a figyelem megtartására, hogy egyetlen nyelvre fókuszáljunk. Miért? A több, mint 50 országból származó új fejlesztőkkel való tapasztalataim alapján magabiztosan állíthatom, hogy sokkal nagyobb esélyed van megkapni egy szoftverfejlesztői állást, ha egy nyelvet ismersz behatóan, mintha mondjuk 10 különböző nyelvet egy kicsit.Nem tudod, melyik nyelvet helyezd középpontba? Szerencséd van – ez a cikk neked szól.


Nem tudod hol kezdd el? Tanulj meg egy általános célú nyelvet.


Azt javaslom, hogy bárki, aki most kezdi, és nem tudja, mit tanuljon meg, válasszon egy általános célú nyelvet, mert ezeket széleskörben használják, és nem csak egy szűk területen.PythonA Python egyszerű, egyértelmű szintaxisa remek általános célú nyelvvé teszi, melyet érdemes elsajátítani. A nyelv dinamikusan típusos, automatikus memóriakezeléssel rendelkezik, és több programozási paradigmát is támogat, például az objektumorientált, funkcionális és imperatív szemléletet. Sok alkalmazási terület használja az átfogó standard könyvtárát.


Webes és asztali alkalmazások, szerverek, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia mind-mind használnak Pythont. Minden évben folyamatosan a legjobb programozási nyelvek között végez a listákon, tavaly pedig elnyerte „Az év programnyelve” díjat a TIOBE Programming Community Indexen, mert az összes nyelv közül a Python értékelése nőtt a legtöbbet. El tudom képzelni, hogy 2019-ben még többet fog nőni.


 


Python fejlesztőként az Indeed.com-on elérhető munkalehetőségek száma: több, mint 66 000.


JavaScript 
A StackOverflow éves felmérése szerint az összes fejlesztő 70%-a JavaScriptet használ. Sokoldalú, a szoftverfejlesztés szinte bármely területén alkalmazható, és a World Wide Web egyik legfőbb front-end nyelve. Emellett interaktív weboldalakat tesz lehetővé, és a legtöbb webes alkalmazáshoz elengedhetetlen.A JavaScript több programozási paradigmát is támogat az objektumorientálttól a funkcionálisig. Hatalmas, gyorsan növekvő könyvtárbázisa van, beleértve néhány back-end szervert is. Annyira népszerű, hogy még olyan területeken is léteznek keretrendszerei, ahol nem a legjobb választás. Ilyen például a játékfejlesztés, illetve a virtuális valóság. 


JavaScript fejlesztőként az Indeed.com-on elérhető munkalehetőségek száma: több, mint 40 000.


RubyA többi nyelvhez hasonlóan a Ruby is több paradigmát támogat, mint az objektumorientált, funkcionális és imperatív. Emellett dinamikusan típusos, és automatikus memóriakezeléssel rendelkezik. Leginkább webes applikációknál használják a Ruby on Rails keretrendszerrel, de előfordul back-end szervereknél és adatbázisoknál is.


A Ruby egyik legjobb tulajdonsága, hogy barátságos a kezdők számára. A lista egyik legmegbocsátóbb nyelve – egészen addig le tudod fordítani és futtatni a programod, amíg nem jelentkezik egy hiba. Azért is könnyű megtanulni, mert a szintaxisa nagyon közel áll a beszélt nyelvhez, és sokkal kevesebb sorban is meg tudja csinálni ugyanazt, mint más nyelvek.Ruby szoftvertervezőként elérhető állásajánlatok száma az Indeed.com-on: több, mint 9 000.


JavaA Java minden olyan platformon fut, amin támogatva van, innen is ered a híres szlogenje: „írd meg egyszer, futtasd bárhol”. Az egyik legismertebb nyelv az új fejlesztők körében, és a második legtöbbet használt nyelv StackOverflow-n.


A Java egy több paradigmát támogató, osztályalapú, objektumorientált nyelv, arra tervezve, hogy a lehető legkevesebb implementációs függőséggel rendelkezzen. A felépítésének köszönhetően széleskörben használják különböző alkalmazási domaineken. Az egyik legismertebb felhasználása az Android alkalmazásfejlesztés, de népszerű még asztali gépen, weben, szervereken és hálózati alkalmazásoknál is. Míg a szintaxisa elsőre ijesztő lehet, megéri elsajátítani, hogy megszerezhesd az első munkád fejlesztőként.Elérhető állásajánlatok száma az Indeed.com-on Java fejlesztőként: több, mint 68 000.


Egy specifikus területben gondolkozol?


Ha már alapból van egy speciális terved, hogy gépi tanulással vagy mobilfejlesztéssel akarsz foglalkozni, vagy egy startuphoz akarsz csatlakozni, akkor tanulj meg egy arra a területre specializálódott nyelvet.Gépi tanulás Egy GitHub-os jelentés szerint 2018-ban a Pythont használták legtöbbet a gépi tanuláshoz. Kombináld a Python tudásod a TensorFlow könyvtár ismeretével, és tökéletes pozícióban leszel egy izgalmas gépi tanulással foglalkozó pozíció elnyeréséhez.


Az R programozási nyelv lenne a második legjobb választás ezen a téren. Ez a leghatékonyabb az adatok statisztikai elemzésére és manipulálására. Emellett számos csomagot kínál, melyek megkönnyítik a gépi tanulás implementációját.


Mobil fejlesztés


Ha érdekel a mobil alkalmazásfejlesztés, akkor el kell döntened, hogy Android vagy Apple termékekre szeretnél fejleszteni.A Java a legjobb választás Androidos fejlesztéshez. Az okostelefonok korlátozott képességei miatt a mobilos Java fejlesztés eltér azért a generikus Javatól. Például egy hagyományos Java program addig fut, amíg be nem zárod, de egy Android alkalmazást bármikor ki lehet lőni, ha a háttérben fut.Az iOS oldalon a Swiftet tudom javasolni, ami az Apple hivatalos nyelve a saját termékeikre írt kódhoz. Mások javasolhatják még az Objective-C-t, mert ott létre tudsz hozni grafikus felhasználói felületeket és funkcióban gazdag keretrendszereket, de én inkább a Swiftet ajánlanám, mert könnyebben tanulható és olvasható, és maga az Apple is azt szorgalmazza.A JavaScript egy másik jó opció a mobilfejlesztésre. A HTML és a CSS segítségével fejleszthetsz alkalmazásokat, melyeket utána Cordova használatával konvertálhatsz natívvá. Egy másik példa a .NET stack, mely hasonlóképpen használható, és konvertálható Xamarinnal. Természetesen ezek a példák csak még jobban kiemelik egy általános célú nyelv megtanulásának fontosságát.


Startup


Ha tudod, hogy startupot akarsz alapítani, vagy csatlakozni egyhez, akkor a Ruby és a Ruby on Rails ismeretét semmi sem veri. A Ruby barátságos a kezdőknek, és gyors prototipizálást tesz lehetővé, mely tökéletes a gyors tempójú startupok számára.A Microverse-nél úgy alakítottuk ki a tantervünket, hogy maximalizáljuk a tanuló esélyét egy jó állásra, hiszen nem kérünk pénzt, amíg nem foglalkoztatják őt. Csakis ezért a tantervünk fő fókusza a JavaScript, React, Ruby és Ruby on Rails, így a tanulóinknak van esélye jó állást kapni egy startupnál.


Melyek az elkerülendő nyelvek?


Rengeteg más nyelv közül is válaszhatunk ezeken felül. Ezek közül a népszerűbbek például a Go, Scala, TypeScript, C++ és a Rust.

Azonban ha csak most kezdesz el szoftverfejlesztést tanulni, ezeket célszerű elkerülni. Sokuk komplex, fejlett, vagy épp túlságosan egy adott területre koncentrál.Összefoglalva:


  1.  Koncentrálj egyetlen nyelv mélyebb elsajátítására ahelyett, hogy több nyelvből tanulnál meg keveset.
  2.  Ha nem tudod, melyikkel kezdd, válassz egy általános célú nyelvet.


Ne stresszelj azon, hogy melyiket válaszd, mert mindegyikhez vannak állások. Ami a leginkább számít, az a motivációd, elszántságod és a képesség, hogy a tanulásra koncentrálj, és elmélyülj az adott nyelvben.


Sok szerencsét!


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!