Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan érjek el a lehető legtöbbet a karrieremben?
Hogyan érjek el a lehető legtöbbet a karrieremben?

Rengeteg ember teszi fel önmagának azt a kérdést, hogy vajon mennyit érhet el a karrierjében... Hol van a felső határ? Milyen teljesítmény kell a következő szinthez? Sikerül-e kiaknázni a karrierem teljes potenciálját? A tapasztalatok alapján ez utóbbira a rövid válasz mindössze annyi, hogy „nem.” Legalábbis Mark Sanborn vezetőfejlesztési szakember szerint.


Sanborn találkozott már iparági óriásokkal, milliárdosokkal, fantasztikusan sikeres vállalkozókkal, valamint mindenféle szupersztárral, de olyannal még nem, aki 100%-osan kihasználta volna a lehetőségeit...


Persze ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes megpróbálnod.


Az ember a természeténél fogva folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek legalább 80%-a szeretne tovább fejlődni abban, amit csinál, azonban csak körülbelül 30%-uk rendelkezik konkrét tervvel is arra vonatkozólag, hogyan is szeretné ezt elérni.Sanborn új könyve, a The Potential Principle: A Proven System for Closing the Gap Between How Good You Are and How Good You Could Be (A potenciálelv: Egy bizonyított módszer a kiteljesedésre [saját fordítás]) lépésről lépésre mutatja be, hogyan feszegethetjük a saját határainkat – ez pedig lényegében a túlélést jelenti a mai munkaerőpiacon. „Ha jó vagy valamiben, csábító lehet a gondolat, hogy csak ülj a babérjaidon” – hívja fel a figyelmet Sanborn. „Azonban manapság senki engedheti meg magának, hogy elégedetten üldögéljen.”


A Monster.com nemrég beszélgetett is a szakemberrel arról, hogyan sikerülhet szintet lépnünk, ha már alapvetően is kifejezetten jók vagyunk valamiben. Sanborn a következőket tanácsolja:


Hosszútávú tervek vs rövidtávú tervek


Érdemes inkább mindig napról napra újraértékelni a fókuszpontokat. Sajnos túl gyakran esik meg az, hogy a terv időközben módosul, de a tetteinket már nem tudjuk visszavonni. Ilyenkor a szokásainkat kell állandósítani.


Hasznos eszköz lehet Peter Lynch „mi a terv mára?” elnevezésű technikája. Ennek az lényege, hogy pontosan le kell írnunk, mit fog csinálni aznap annak érdekében, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk a céljainkhoz. A kulcsmomentum az, hogy mindig felteszed magadnak a következő kérdéseket: Mit kell tennem ebben a pillanatban? Mit kell másképp csinálnom ahhoz, hogy megvalósuljanak a terveim?


A mentorok szerepe és az egymástól való tanulás fontossága
A leggyorsabb tanulási módszer egy viselkedési minta utánozása, és ehhez a szakterületed kiemelkedő alakjai kitűnő példaként szolgálhatnak. Ha például szeretnél jobb előadó lenni, tanulj a legjobbaktól, és ne csak arra figyelj, mit mondanak, hanem nagyon figyelj arra is, hogyan mondják azt!


Fontos, ha az embernek legyen egy megfelelő mentora, akitől lehet érdeklődni a dolgok mikéntjéről. Ne csak azt tanulmányozd, mit csinálnak a legjobbak – sajátítsd el azt, ahogyan gondolkodnak! Ha sikerül megértened, hogyan értelmeznek ők bizonyos szituációkat és milyen döntéseket hoznak, te is sokkal jobban fogod megítélni ezeket, és könnyebben tudod majd eldönteni azt, hogy mit kell tenned.


Állj meg egy pillanatra és gondolkodj!


Úgy tűnik, olyan korban élünk, amelyre nagyon jellemző a figyelemhiány. Bármit teszünk – legyen szó problémamegoldásról, trendek felismeréséről vagy éppen a cél és a hozzá tartozó irányvonal kijelöléséről –, a gondolkodás az, amivel előnyre tehetünk szert. Ahogy Henry Ford is mondta egyszer: „A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen” – és ez még jóval azelőtt volt, hogy a technológia hatására mindenki hozzászokott volna a multitaskinghoz.


Nagy segítség lehet, ha sikerül egy helyet elkülönítenünk arra, hogy gondolkodjunk. Lehet ez az otthoni dolgozószoba, de akár más helyiség is. A lényeg az, hogy egy olyan hely legyen, ahol nyugalom van, és senki sem zavar meg.

Ha van egy ilyen fizikai tered, gyorsan elmerülhetsz a gondolataidban! Itt az elméd már fel is készül arra, hogy kizárjon minden zavaró körülményt, ahogy belépsz az ajtón.


A kudarcok megélése
Általában csak akkor fejlődünk, ha kihívások elé állítanak minket, azonban a siker erre nem képes. A siker kizárólag arra tanít meg, hogy mindent úgy csinálj, ahogy eddig is. Ezzel szemben az, amit az emberek sok esetben kudarcnak élnek meg, fontos leckével szolgál. A baj az, hogy a kudarccal járó negatív érzelmek gyakran elvakítják az embert, így nem vagyunk képesek észrevenni mindazt, amit tanulhatnánk az esetből.


Ha képes vagy feldolgozni az érzelmeket, és túl tudsz lendülni rajtuk, rá fogsz jönni, hogy a kudarc vezet rá arra, hogy milyen lépéseket kell megtenned ahhoz, hogy előrébb juss. Pontosan ez a folyamatos fejlődés lényege: hozz meg egy döntést, majd tarts ki mellette!


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!