Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan maradjunk produktívak a szociális távolságtartás korában?
Hogyan maradjunk produktívak a szociális távolságtartás korában?

Manapság az egész világon sokan vagyunk, akik sokkal több időt töltünk otthon, akár kijárási tilalomnak, akár szociális távolságtartásnak köszönhetően.


Akár otthonról dolgozol, a következő állásodat keresed, vagy kódolni tanulsz, bizonytalan idők ezek. És meglehetősen nehéz lehet fenntartani a koncentrációt és a produktivitást.

Webfejlesztőként az elmúlt négy évben otthonról dolgoztam, és bár egyértelműen nem sikerült még mindent tökéletesre csiszolni, már megtanultam jó néhány dolgot, amik segítenek a produktivitás fenntartásában, ha otthon vagy egész nap.

Őszintén remélem, hogy ezek a tippek segíteni fognak neked hozzászokni a jelenlegi helyzethez.Legyen egy munkára dedikált helyed


A környezeted nagyban befolyásolja a koncentrációs képességedet. Ha ahhoz vagy szokva, hogy egy irodai környezetben dolgozol, akkor nehéz lehet otthon megtalálni ugyanazt a koncentrációt.

Ha van egy olyan szobád, amit otthoni irodának tudsz használni, akkor tartsd magad szerencsésnek. De még ha nincs is egy külön ilyen szobád, próbálj meg felállítani szükségmegoldásképp egy asztalt, vagy használj egy meglévőt a munkához.

Kerüld a munkavégzést a kanapén heverve, vagy ami még rosszabb, az ágyadon. Ha ezeken az általában pihenésre fenntartott helyeken próbálsz meg dolgozni, az összezavarhatja az agyad, hogy most épp koncentrálni vagy pihenni akarsz.

Ami elvezet a következő ponthoz:


Különítsd el a munkaidőt az otthoni időtől


Ami számomra a legnehezebb volt az otthoni munkára átállásban, az a határ felhúzása a munka és az otthon között. Napközben nem éreztem magam motiváltnak, és könnyen elterelődött a figyelmem.

Csináltam az elintéznivalókat, mostam, Redditeztem, és egy csomó más dolgot, ami nem kapcsolódott a munkához. Aztán estefelé elkezdtem stresszelni rajta, hogy lemaradok a munkával, és sokáig fennmaradtam, hogy befejezzem. Ez pedig egy rossz rutint eredményezett, ahol nem dolgoztam teljesen napközben, és nem pihentem teljesen este.

Az én tanácsom, hogy próbálj meg mindent, hogy külön tarthasd a munkahelyi és az otthoni életed. Ne csinálj más teendőket, házimunkát vagy épp nézz videókat amikor épp dolgoznál. És amikor letelik a munkaidő, akkor amennyire csak emberileg lehetséges, ne hagyd, hogy belemásszon a pihenőidődbe.Koncentrálj, és ne hagyd magad elterelni


Amikor egy irodában vagy az iskolában vagy, körülvéve dolgozó emberekkel, sokkal könnyebb koncentrálni. De amikor otthon vagy, és senki nem von felelősségre, gyorsan észre fogod venni, hogy mennyire felelőtlen vagy!

Ezt én akkor fedeztem fel amikor először elkezdtem otthonról dolgozni. Kifejleszteni a szükséges önfegyelmet időt igényel, de itt van néhány dolog, ami segíthet.

A Pomodoro (vagy tomato) technika alkalmazása, ahol 25 percig dolgozol, majd 5 perces szünetet tartasz, segíthet a feladatokra figyelni. Valamiért könnyebb megmondani magadnak, hogy 25 percig kell odafigyelned, mint belegondolni, hogy a következő 8 órában dolgoznod kell. Haladj kisebb szeletekben!

Én egy egyszerű webes felületet, a tomato-timer.com-ot használom, de rengeteg másik létezik még. Akár a sajátodat is megírhatod!

Ha szeretnéd csökkentei a telefonodon töltött időt, akkor egy másik népszerű, produktivitást segítő app a Forest. Itt fákat ültetsz, és ezek egy megadott időtartam alatt nőnek meg. A buktató, hogy a fa meghal, hogyha megszakítod a növekedésüket azzal, hogy megnyitsz egy másik appot a telefonodon!


Építsd fel a napod egészséges szokásokból


Mind tudjuk az alapvető egészséges szokásokat, amiket követnünk kéne – eleget aludni, megfelelően egészségesen étkezni és edzeni. Na mármost, én nem kampányolok azért, hogy hajnal négykor kezdd a napod, hacsak nem szeretsz olyan korán kelni.

De nagy általánosságban aludj eleget, és próbálj olyan szokásokat követni, amik előnyösek a tested és elméd számára.

Mostanában próbálom követni azt a szokást, hogy minden nap írok a naplómba. Ez egy remek módja annak, hogy nyomon kövessem, mi történik az életemben, és azt tapasztaltam, hogy ezáltal reflektálok is az eseményekre.

Az edzés egy másik egészséges szokás, ami fitten tart, és a mentális egészséget is segíti. Még ha a jelenlegi helyzetben nem is tudsz edzőterembe menni, rengeteg online opciót találhatsz, amit kihasználhatsz.

Esténként én mindig megpróbálok megcsinálni egy gyors edzést a Fitness Blenderről, ami egy YouTube csatorna sok-sok remek edzéstervvel.

Ha szereted az „X-napos kihívás” jellegű edzéseket, akkor nézz rá erre az iPhone appra, amit egy barátom, Edouard írt.

Végezetül, tudom, hogy a meditáció egy hatalmas buzzword mostanában, de ténylegesen segíthet. Én szeretem használni az Insight Timer appot, ami egy csomó vezetett meditációval, meditációs időzítővel és prémium kurzusokkal is rendelkezik.

Egy másik népszerű meditációs alkalmazás a kiváló Headspace, ami fizetős, de van ingyenes próbaverziója.Tarts szünetet a képernyőtől!


Akár dolgozol, akár tanulsz, valószínűleg egy számítógép vagy telefon képernyőjét bámulod egész nap. Ez elkerülhetetlen a mai modern világban, de próbálj meg rendszeresen szüneteket tartani.

Ez akár jelentheti azt is, hogy fizikailag eltávolodsz a képernyőtől. Sétálj egyet odakint (természetesen betartva az ország/régió törvényeit és szabályozásait), hogy kapj egy kis napfényt és D-vitamint. Egy pár perces séta segít felpörgetni a vérkeringést a sok ülés után, és azt tapasztaltam, hogy segíti a gondolkodást is. Ez sokat segíthetsz, ha épp elakadtál egy kódolási problémán!

A séták mellett próbáld meg elkerülni a szem megerőltetését. Talán már hallottál a 20-20-20 szabályról – húszpercenként fókuszálj valamire tőled 20 láb (kb. 6 méter) távolságban, húsz másodpercig. Nem tudom, hogy ez mennyire alátámasztott tudományosan, de azt tudom, hogy az én szemem elkezd fáradni, ha a telefonom képernyőjét bámulom hosszú ideig folyamatosan.

Emellett az is sokat segít, ha esténként kékfény-szűrőt használsz. Ez azért segít, mert a természetes napfény hullámhossza a kék tartományba esik, amihez a szervezetünk hozzá van szokva. Azonban a számítógépek és a telefonok is a spektrum kék végére eső fényt bocsájtanak ki, így ha este/éjszaka képernyőt bámulunk, az megzavarhatja az alvást és ronthatja a szemet.

Sok telefon rendelkezik beépített kékfény-szűrővel, de használhatsz webes vagy mobilalkalmazásokat is, hogy kicsit sárgásabb legyen a képernyőd este. Én az ingyenes f.lux alkalmazást használom a számítógépen, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg másik létezik még.Hagyj magadnak időt a megszokásra


A rengeteg változással és új szokással, amit követni próbálsz, legyél türelmes magaddal. Sok időbe telik teljesen átállni a nagy változások után. Nem leszel profi az otthoni munkavégzésben pár nap alatt – sajnos valószínűleg sokkal több időt igényel.

De haladni lépésről lépésre lehet. Ne legyél nagyon elkeseredve, ha nem vagy produktív vagy épp nem tudsz odafigyelni. Próbálj meg egyszerre egy szokásra koncentrálni ahelyett, hogy azonnal teljesen át akard formálni a rutinod.

És ha hibázol, mondjuk arra nézel fel a telefonodból, hogy egy órája a Twittert görgeted, nem baj! Adj magadnak teret és rugalmasságot!Tanulj kódolni, vagy más új dolgokat


Ahogy nem olyan rég Quincy megírta, ez az időszak egy hihetetlen lehetőséget kínál a kódolás megtanulására. Sokunknak sokkal több szabadideje van, mint általában, és egy csomó új dolgot megtanulhatunk!

Legyen az akár a kódolás, kenyérsütés vagy gitározás, próbálj meg legalább egy kis időt valamilyen hobbiba fektetni. Néhány dolog, amit magamnak kigondoltam, hogy újra elkezdek hegedülni, írok egy egyszerű videojátékot és új kódolási és üzleti képességeket sajátítok el.

Ha szeretnél webfejlesztést tanulni, arra nincs is jobb hely, mint a freeCodeCamp, ahol akár elsajátíthatod a full-stack kódolást. Ha még nem tetted, regisztrálj, hogy elkezdhess tanulni! Emellett egy kiváló fórum, és egy tutorialokkal teli YouTube csatorna is vár!

Ha csak most kezded, de nem tudod, hogyan láss hozzá, írtam egy blog posztot, ami elmagyaráz mindent, amire szükséged lesz a webfejlesztés megtanulásához teljes kezdőként. Van még emellett egy bolondos (de informatív!) videóm is YouTube-on!


Maradj kapcsolatban és keress online közösségeket


Az elszigeteltség érzése egy gyakori válasz arra, amikor egyedül tanulsz vagy dolgozol, főleg ha ahhoz vagy szokva, hogy személyesen kommunikálsz és működsz együtt a többiekkel.

Nincs tökéletes pótlása a személyes interakcióknak, de szerencsések vagyunk, hogy ennyiféle digitális mód áll rendelkezésünkre a kapcsolattartáshoz.

Ha kódolni tanulsz, javaslom, hogy menj fel Instagramra és kezdd el posztolni az utad. Ugyanis fejlesztők hihetetlenül támogató és szuper közösségét találod ott, és én valódi ismeretségeket és barátságokat is kötöttem már így! Engem a @thecodercoder néven tudsz megtalálni – nyugodtan dobj egy üzenetet, ha bármilyen kérdésed van a webfejlesztéssel kapcsolatban!

Emellett találsz ott egy baráti közösséget BuildUpDevs néven, amit Brian Clark és Dhanish Gajjar indított. Mostanában pedig elkezdtek különböző webfejlesztői témákról streamelni Twitchen.Óvatosan kövesd a híreket és a közösségi médiát


Az utolsó, amit szeretnék mondani, hogy legyél óvatos, mennyi hírrel és történéssel tömöd tele a fejed. Természetesen jó dolog, ha képben maradsz a dolgok állásával városi, országos és világszinten. De próbáld meg moderálni, mert ha túlzásba viszed, akkor csak azt éred el, hogy a szokásosnál is jobban fogsz aggódni. Rám legalábbis tudom, hogy ez igaz!

Muszáj volt néha szünetet tartanom a hírek és a közösségi média olvasásában, amikor elkezdtem tőle rosszul érezni magam. Amíg elég informált vagy a jó döntések meghozatalához, ne merítsd magad az összes létező hír és tweet elolvasásával. Próbálj meg pozitív maradni amellett, hogy realistán állsz a dolgokhoz.

Remélem ez a cikk jó tippekkel szolgált, hogy megkönnyítse az új, otthoni életet. Minden jót, és vigyázzatok magatokra!


***


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.05.07.