Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan élj túl (és akár fejlődj is) egy Hackathonon?
Hogyan élj túl (és akár fejlődj is) egy Hackathonon?

Szóval egy szombati elfoglaltságot keresel, aztán eszedbe jut egy briliáns ötlet: miért ne töltsük az egész napot egy szervezett hackathonon? Hiszen az jó szórakozás! Ám nem feltétlenül.Mint minden más, a hackathon is olyan, hogy annyit kapsz vissza, amennyit beleteszel. De itt legalább általában kapni fogsz ingyen fánkot, pizzát és kávét a fáradalmaidért (ha valaha találtál egy hackathont ettől eltérő menüvel, akkor isteni szerencséd volt).


Ez az útmutató segít a maximumot kihozni a hackathonos tapasztalatodból.


Ki vagy, és mit akarsz ezzel?


Az ilyen rendezvények emberek széles skáláját vonzzák be, szóval próbáljuk meg leszűkíteni, hogy ki is vagy, és mire van szükséged.


Frissen egyetemet/boot-campet végzett egyén új kapcsolatok nyomában


A hackathonokat rendező cégek általában mindig ugyanabból a célból csinálják: munkaerőfelvétel. A kezdetén a rendező cég egy alkalmazottja meg fogja említeni, hogy épp vesznek fel új embereket, és hogy szeretnék, hogy beszélj velük. Fogd szavukon őket!Ezen kívül viszont ne várj nagyon sok networking lehetőséget. Rengeteg ember előre megbeszélt csapattal megy, és sok résztvevő csak magáért a hackathonért van ott, nem azért, hogy egy új potenciális junior fejlesztőt keressen. De ez rendben is van így. Végül is a fő cél a hackelés.


De ha a bemutatkozó résznél egy csapat felkelti a figyelmedet, mert valami érdekeset csinálnak (vagy érdekes helyen dolgoznak), nyugodtan kérdezd meg őket, hogy csatlakozhatsz-e. Ha képes vagy 8 órán keresztül együtt dolgozni valakikkel networking célból, akkor hajrá, de valószínűleg ez nagyon sok ember számára elég stresszes lenne.


Valaki, aki új dolgot akar tanulni


Ez tényleg inkább a hackathonon fog múlni. Ha olyat találsz, ami egy specifikus keretrendszer/alkalmazás/akármi köré összpontosul, akkor szerencséd van! A hackathon során ugyanis jóval járatosabb leszel az adott dologban, és az sem probléma, ha még soha nem találkoztál vele azelőtt.


Ha viszont egy általánosabb eseményt találsz, vagy istenments egy szabályosan kompetitívet, akkor szeretnél legalább az alapokkal tisztában lenni az eszközzel kapcsolatban, amit használni fogsz. Természetesen számíthatsz egy kis segítségre a többiektől, ha szükséged van rá. De ha egy teljesen új keretrendszert akarsz megtanulni mindenféle előzetes tudás nélkül, akkor nem biztos, hogy nagyon

sok mindent tudsz befejezni a megadott idő alatt. Emiatt pedig lehet, hogy a végén egy jóval stresszesebb élményben lesz részed, főleg, ha a csapat egyik tagja egyértelművé teszi, hogy az Amazon ajándékkártya nagydíjra hajt.Valaki, aki ritkán használt izmokat akar megtornáztatni


Véleményem szerint ez az igazi lényege a hackathonoknak. Itt a ritkán használtat megkülönböztetésként használtam, ami annyit tesz, hogy teljes mértékben tisztában vagy a kódolni kívánt dolog alapjaival. Ha van valami, amit a mindennapi munkában nem igazán érintesz, de szeretnél eltölteni egy napot a próbálgatásával, akkor a hackathon az, amire szükséged van. Akár új vagy, és egy statikus weblapot szeretnél összehozni, akár tapasztaltabb, és olyanba akarod beleásni magad, amit munkában sosem csinálsz, ez a tökéletes hely, hogy egy napig azzal foglalkozz.**Ha valamiben nagyon tapasztalt vagy, jó esély van rá, hogy csapatok megpróbálnak majd bevonzani, hogy azt megcsináld nekik. Legyél határozott! Azért jöttél a Campbell Chunky Soup Hackathonjára, hogy írj valamit Elixirben, és ettől nem téríthetnek el.Egy csapat, amely tudja, min szeretne dolgozni


Minden készen áll számodra! Kérdezz körbe, ha szeretnél betölteni néhány helyet a csapatodban, de ha van néhány barátod/hasonló gondolkodású ellenséged, akik tudják, mit akarnak csinálni, akkor élvezd a nasit és a hideg sört, és tedd, amit tenned kell. Ez nyilván nem lesz valami jó networking lehetőség, de ha csak kódolni szeretnél egész nap a barátaiddal, akkor jó helyen jársz.A magányos guru, aki valami eszméletlen jót fog alkotni


Élvezd az Amazon ajándékkártyát, amit úgyis megnyersz, te zseni.


A UX designer


Körülbelül a saját súlyodnak megfelelő mennyiséget fizetnének érted aranyban, és a mérnökcsapatok egymással fognak versengeni, hogy a saját csapatukban tudjanak. Olyan válogatós lehetsz, amennyire csak szeretnéd, mert jó eséllyel nagyon kevés UX designer lesz ott (főleg, ha a százalékos arányokat nézzük), és a legutolsó dolog, amivel a résztvevő mérnökök foglalkozni akarnak, az a design.Valaki, aki azt akarja csinálni, amiben jó


Ha szabadúszóként mész oda, akkor nagy lesz rád a kereslet, mivel a hackathonokon túlnyomó többségében junior tapasztalattal rendelkező emberek vesznek részt (nem mindig, de általában).


Ha nem bánod, hogy a napod nagy részét tanárként/mentorként töltöd, akkor egy csapat junior fejlesztő/CS tanuló ölni tudna a segítségedért. Ha pedig inkább egy szakterületeddel kapcsolatos projektben vennél részt, próbálj meg keresni egy tapasztaltabb csapatot, vagy maradj szólóban.Az üzleti népek


Őszinte leszek: még mindig nem értem, miért van általában annyi üzletember a hackathonokon. Leginkább úgy tűnik, hogy a végén lévő diavetítés elkészítéséért. Hacsak egy nagyon nyomós okod van, hogy ott legyél (mert hidd el, a fánkok és a pizza önmagában nem ér annyit), akkor szerintem jobban is eltölthetnéd a szombati napod.Milyen egy jó projektötlet?


Rengeteg jó projektötlet létezik, de semmi nem fontosabb annál, minthogy egyetlen napod van azt megcsinálni. Bármi is az ötleted, skálázd le a negyedére. Komolyan. Ha ezt a napot egy nagyobb projekt elindításának tervezed, akkor természetesen kezdj neki nyugodtan. De ha egy teljesen működő alkalmazást szeretnél a nap végére, akkor egy kicsit le kell faragnod az ötletedből. Nézzük meg most az ötletek típusait.Már valamennyi kész van belőle


Úgy tűnik, van egy kis kezdeti előnyöd, te kis csaló. Egy kicsit szembe megy a hackathon „egyetlen nap alatt csináltam” elvével, de szerelemben és kódolásban nincsenek szabályok.


Sziklaszilárd ötleted van arra, hogy mit szeretnél


Szuper, hajrá! Ne feledkezz el a fentebb említett Kicsinyítsd Le szabályról, de ha tényleg tudod, mit szeretnél, akkor nincs rám szükséged, hogy megmondjam neked a tutit.


Van egy ötleted, de kétségeid is


Mik a kétségeid?


Lehet, hogy túl nagy? Ha ez a kérdés felmerül, akkor biztos, hogy túl nagy. Próbáld meg kicsit lenyírni, ha egy teljes alkalmazást szeretnél a hackathon végére.


Egy kicsit túlságosan hasonlít erre a már létező appra. Profitot szeretnél termelni vele, vagy csak szórakozásból csinálnád? Elég valószínű, hogy az utóbbi a helyzet, szóval nézd meg, hogy meg tudod-e csinálni!


Nem tudom, nem érződik igazán úttörőnek. Rómát nem egy nap alatt építették, és a legjobb alkalmazásokat sem. De tényleg, ne stresszelj azon, hogy mennyire eredeti az ötleted. Akár mondhatnád, hogy „Megcsináltam ennek az appnak a klónját!” és mindenki bólogatna, és annyit mondana, hogy „Király, azt egy nap alatt csinálják?”


Csak túl kicsinek érződik. Az ötleted tökéletes.Egyáltalán nincs ötleted


Keress egy csapatot, akiknek van! És ha nincs ötleted, és csapatod sem, aki befogad, akkor mindig használhatod a megbízható B-tervet a „To-Do List & Planner egy eddig általam nem ismert nyelven” formájában.Gyakori buktatók és pánikhelyzetek


20 percünk van hátra, és az app NEM. MŰKÖDIK.


Megesik. Ne okold magad, ne kódolj pánikszerűen a többiek előadása alatt, és próbálj meg utolsónak menni, megtalálni a legjobb verziót, amit felvihetsz. Ha nincs olyan verzió, akkor találd meg a módját, hogy bemutasd, mit csináltál, mi működik és mi nem, és mihez kezdenél, ha több időd lenne. Nincs okod szégyent érezni, mind jártunk már hasonló cipőben.


Az idegenekből álló csapatom tagjai nem jönnek ki egymással, és feszült a helyzet


Az ellentétes személyiségek ütközését kezelni nehéz, és a programozók általában nem a szociális jártasságaikról híresek. Próbálj meg pozitív energiákat vinni a csapatba, de ha ez sem segít, akkor ne felejtsd el, hogy soha többé nem kell ezeket az embereket látnod este 6 után.


A barátaimból/kollegáimból álló csapatom tagjai nem jönnek ki egymással, és feszült a helyzet


Ez egy hackathon, és ezekkel az emberekkel muszáj lesz még találkoznod. Próbálj meg mindent elsimítani, hogy a rá következő héten ne kelljen egyedül ebédelned a munkában, csak mert nem voltál hajlandó Reduxot használni a React projektedhez.Attól félek, hogy a csapat leggyengébb láncszeme vagyok


Gratulálok, a többséghez tartozol. Az imposztor-szindróma elég gyakori jelenség egy hackathonon, nem vagy egyedül. A legtöbb ember fél, hogy ő a leggyengébb láncszem. És ha tényleg te vagy, akkor se izgulj. Az a lényege, hogy fejlődj, és fejlődni valamiben csak úgy lehet, ha először rossz vagy benne.


Nem. működik. amin. dolgozok.


Ha már alapból tökéletesen tudnád csinálni, akkor nem lenne valami hasznos a hackathon, nem igaz? Nem szégyen segítséget kérni, ha igazán elakadtál valamivel, de ne is stresszelj azon, hogy a lehető leggyorsabban kell haladnod. Jó gyorsnak lenni, de még jobb megérteni, amit csinálsz.


Ennek az irodának nincs hideg, csapolt söre


Menekülj onnan, amilyen gyorsan csak tudsz.(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!