Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Hogyan legyen a fejlesztő csapatod még produktívabb
Hogyan legyen a fejlesztő csapatod még produktívabb

Start-up alapító vagy, esetleg már hosszú évek óta vezetsz egy fejlesztő csapatot? Mindegy! A fejlesztői csapatmunka mindig lehet produktívabb.

Íme pár hasznos tanács, hogy a csapatod még hatékonyabb legyen és a projektek is hamarabb elkészüljenek.


A hatékonyság fejlesztése mérnök módjára


Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a csapatodat ellásd a megfelelő eszközökkel. Nem ez az egyetlen fontos faktor, de az biztos, hogy segít abban, hogy olajozottabban menjenek a dolgok.

Mivel a hibakeresés (debugolás) egy fejlesztő számára a legegyhangúbb feladat, érdemes gondoskodni arról, hogy a csapat rendelkezzen pl Rookout-tal vagy hozzá hasonló eszközökkel, amik a hibakeresést sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszik. Egy ilyen eszköz számtalan szcenárióban nyújthat segítséget. Például jelentős késésekhez vezethet, amikor a fejlesztők elakadnak valahol a debugolás folyamán, főleg, ha a világ másik oldaláról, más időzónából dolgoznak. Ilyen esetekben a Rookout sokat segíthet a probléma megoldásában.A rendszeren túl ott vannak maguk az emberek


Azonban a produktivitás növelése nem csak arról szól, hogy megtaláld a megfelelő eszközt, amivel könnyebben elvégezhető a munka. Egy fejlesztő csapat nem egy kód, hanem emberek csoportja. Az emberek komplex élőlények. Mivel pedig a szoftver fejlesztők intelligens egyének, akkor teljesítenek a legjobban, ha az adott feladat kihívást jelent számukra.

A lényeg, hogy a hatékonyságot nem csak rendszer szinten kell értelmezni, hanem a rendszeren belül, egyénekre vetítve is. Startup alapítóknál vagy vezetőknél sokszor nagy problémát jelent az, hogy elhanyagolják vezetői készségeik fejlesztését.

Egy fejlesztőkből álló csapat nem különbözik sokban bármilyen más csapattól. A cél itt is együttes erővel elérni a kívánt célt. Bármennyire is azt szeretnénk, hogy mindenki egyenrangú legyen a csapatban, megfelelő vezetés nélkül a csoport szétesik egy idő után.

Mivel e cikk szerzője is lelkes tanulmányozója volt a vezetői készségekről szóló értekezéseknek, John C. Maxwell: A csapatmunka 17 vitathatatlan törvénye című írását ajánlja mindenkinek.  (vagy ez a mondat lehet ki is maradhat)


A csapat közös víziója


A közös vízió iránymutatást nyújt a csapat számára, a tagokat érzelmileg érdekeltté teszi a kollektív célok elérésében. Emellett azt is biztosítja, hogy az egyéni teljesítmények nem válnak jelentéktelen győzelmekké. Mindenki úgy alakíthatja saját céljait, hogy az egybevágjon a csoport végső elképzeléseivel.

Vegyük például az Apple vízióját: „Azért vagyunk itt, hogy nagyszerű termékeket készítsünk, és ez változatlan marad. Nem elégszünk meg a tökéletesnél kevesebbel.”

Ha a csapat a víziót magáénak érzi, az alkalmazottak valóban hinni fognak abban, hogy minden egyes kódsorral, amit megírnak, tényleg nagyszerű termékek kifejlesztéséhez járulnak hozzá és ők maguk sem fognak a kiválónál kevesebbel megelégedni.

Ahogy mindenki meghatározóbbnak érzékeli a befektetett munkáját, a hatékonyság magától növekedésnek indul majd.Előtérben a csapat erőssége


Egy tehetséges csapat nem feltétlenül jelent kiemelkedő teljesítményt. Minden csapattagnak megvan a saját szakterülete, amit más-más feladatoknál lehet a legjobban kamatoztatni.

A csapat dinamikája attól függ, hogy a feladatok megfelelően vannak-e elosztva. A rossz (célszerűtlen és nem testhezálló) elosztás zavarhoz, rosszabb esetben frusztrációhoz, összetűzésekhez vezethet.

Pár tipp, hogy a legtöbbet kihozhasd a csapatodból:

1. Behatóan ismerd a csapat víziójának és értékeinek minden részletét.

2. Emellett azzal is tisztában kell lenned, hogyan segítheted a csoport alkalmazkodását a különböző szituációk esetén. A merevség és a hajlandóság hiánya lerontja a produktivitást.

3. Fontos, hogy a csoportodból mindenkit személyesen ismerj, így mindenki számára azt a feladatot adhatod, amire képességeik szerint a legalkalmasabbak.


A kommunikáció javítása legyen folyamatos cél


A kommunikáció, mint létfontosságú menedzsment eszköz, talán klisésen hangzik, de mindenképpen meg kell említeni. A szoftverfejlesztők hajlamosak elzárkózni a világtól, főleg, amikor éppen fülhallgatóval felszerelkezve belevesznek a megoldandó feladatba. Ez egyáltalán nem gond, sőt: így tudnak koncentrálni; a kódolás művészet, ők a művészek, és minden zavaró tényező elronthatja a műalkotást.

De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet olyan eszközöket és rendszereket bevezetni, amik arra ösztönöznek mindenkit, hogy szabadon megossza az ötleteit és véleményeit.

A napi stand-upok rövid meeting-ek, hatékony lehetőséggel szolgálnak arra, hogy mindenki gyors felvilágosítást kapjon a csapat előremeneteléről.

További kommunikációs eszközök, mint például a Slack vagy a Telegram lehetővé teszik az információk valós idejű áramlását.

Illetve a Github és a Gitlab is nagyszerű platformok annak érdekében, hogy mihamarább fény derüljön a problémákra és utána azokat még egyszerűbb legyen megoldani. Például a csapattagok ellenőrizhetik egymás kódolását, így is biztosítva a jobb hatékonyságú kollaborációs munkát.


Konklúzió


Összefoglalva a lényeget, a fejlesztő csapat hatékonysága egyrészt rendszer szinten, másrészt a csapattagok, mint emberi lények potenciáljának kiaknázásával növelhető. Az említett tippek alkalmazásával nem csak hatékonyságot érhetsz el, de egy elégedett, kiégésektől mentes csapatot is kaphatsz, ahol mindenki örömmel csinálja azt, amihez a legjobban ért. 


(Forrás)


 ***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.11.11.