Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Így változtatja meg a mesterséges intelligencia az életünket
Így változtatja meg a mesterséges intelligencia az életünket

Az emberiség már évezredek óta keresi a halhatatlanságot, és a mesterséges intelligenciával talán olyan közel kerülhetünk hozzá, amilyen közel csak tudunk. Az MI fejlődésével létrejöttek olyan robotok, amelyek önállóan képesek dönteni, aminek köszönhetően feltehetjük a kérdést: jövő a transzhumanizmusé?


A mesterséges intelligencia különféle formái gyakran bukkannak fel a társadalom köreiben, ami egyes ábrázolások szerint ártalmas az emberek számára. Ezek a hangok azonban a mesterséges intelligencia használatának hosszútávó előnyeit és hátrányait veszik sorra... de kár lenne ennyire előre gondolkodni, maradjunk a közeljövőnél!


Számunkra most az a releváns kérdés, hogy hogyan hat majd a mesterséges intelligencia az életünkre. Sőt, nyugodtan beszélhetünk jelen időben is, hiszen már megérkeztek az önvezető személyautók és tehergépkocsik, amelyek hatalmas előrelépést jelentenek a technológiai fejlődésben.


Ha sikerül tökéletesíteni a mesterséges intelligenciát, el is fogjuk felejteni, milyen volt az élet e nélkül. Gondoljunk csak bele: már ma sem telhet el nap úgy, hogy ne használnánk az okostelefonunkat!


A tudomány, a matematika és a robotika segítségével a mesterséges intelligencia elhozza az önálló analitikus gondolkodás és problémamegoldás képességét, ezzel pedig nagyban megkönnyíti az életünket.


Vegyük tehát sorra, hogy az élet mely területein lesz komoly hatással a technológia. A mesterséges intelligencia ugyanis...


...megmenti a bolygónkat
Manapság a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatalmas probléma az emberiség számára, melynek gyökere a környezetszennyezés. A tudósok  többsége úgy véli, a mesterséges intelligencia fejlesztése jelenti majd a kulcsot e probléma megoldására. A gondolkodási képességnek és a big data használatának köszönhetően az MI-vel képesek lehetünk új, releváns és eredményes stratégiák kidolgozására klímaváltozás ügyben. A robotok és a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközök hozzájárulhatnának a környezet megtisztításához, valamint a technológiával csökkenthetjük a lég- és vízszennyezést.


...megreformálja a közlekedést


Az utazás automatizálása egy másik olyan terület, amelyre nagy hatással lesz a mesterséges intelligencia. Sofőr nélküli autók már most is járják az utakat, köszönhetően a Google, a Tesla és az Uber erőfeszítéseinek. Az önvezető autók lézerradar-rendszert és távolságmérőt használnak a közelben elhelyezkedő tárgyak távolságának meghatározásához. A rendszer egy részletes háromdimenziós térképet hoz létre a környezetről, majd ezt a hagyományos térképpel egyesítve különböző adatmodelleket hoz létre, amelyek használatával az autó képes önmagát vezetni.


Vezető nélküli vonatok már most is végeznek utasszállítást Japánban, illetve a világ más városaiban, például Dubajban, Koppenhágában, Londonban vagy Madridban. A mesterséges intelligencia itt nagyszerűen bevált, mivel leveszi a felelősség terhét az esetleg figyelmetlen vezetőről, valamint sokkal gyorsabban reakciókra képes, mint az ember.


...áttörést hoz az orvostudományban
Mi lenne akkor, ha már azelőtt sikerülne kimutatnunk a rákos megbetegedést, mielőtt a rák növekedésnek indulna? Mi lenne, ha mindenféle nehézség nélkül végezhetnénk komplex orvosi operációkat? Sok évnyi kutatással, valamint a big data és a mesterséges intelligencia alkalmazásával ez már egy valós lehetőségnek tűnik. Az MI-t arra használják az orvostudományban, hogy még azelőtt felfedezzenek vele egy betegséget, mielőtt az elburjánzana.


Emellett hatalmas fejlődést sikerült elérni a mesterséges izmok esetében is - az idegreceptoroktól érkező jeleket érzékelve az igazi izmok mozgását utánozhatjuk a technológiával.


...biztonságot teremt


A hadban álló katonák és az emberi veszteségek kérdése mindig kényes téma, de a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok képesek lehetnek a veszélyes küldetések végrehajtására, járőrözhetnének háborús területeken, és csökkenthetik az áldozatok számát. Hogy miért? Mert figyelmesek, jobbak a reflexeik, és hatalmas mennyiségű adatot képesek gyorsan feldolgozni.


Használhatnunk a mesterséges intelligenciát bankokban és tőzsdéken is. Bizonyos beszámolók szerint 2015-ben 707 millió, 2016-ban majdnem egymilliárd kiberbiztonsági támadás történt, idén pedig csak még rosszabbra fordult a helyzet. Ezek a számok rámutatnak arra, milyen sebezhetőek is vagyunk valójában a kiberháborúban. A mesterséges intelligenciával azonban képesek lennénk idejekorán felderíteni a gyenge pontokat, és meggátolhatni a támadásokat, amivel hihetetlen mennyiség adatot mentenénk meg és persze rengeteg pénzt takaríthatnánk meg.


...segítheti az űrkutatást
Az emberiség mindig is a csillagok közé vágyott és mivel a természetünkből adódóan kíváncsiak vagyunk, állandóan arra törekszünk, hogy felkutassuk az ismeretlent. Azonban még egy egész élet sem elég, hogy felfedezzük a világűrben lévő ismeretlen dolgokat. Itt válik igazán hasznossá a mesterséges intelligencia! Jelenleg is használunk különböző űrjárműveket az idegen bolygók felfedezésére, illetve robotokat az űrállomásokon esedékes veszélyes munkák elvégzésére. Még belegondolni is hihetetlen, mire lehetnénk képesek a mesterséges intelligencia űrtechnológiában történő alkalmazásával!


...új fajt hoz létre: a kiborgot


Mi lenne, hogy ha örökké élhetnénk? Ez az emberiség legnagyobb kérdése. Vágyunk a halhatatlanságra, amit elviekben úgy érhetünk el, ha tudatunkat sikerül átültetni egy robotba – ahogy azt láthattuk többek között a Páncélba zárt szellem című filmben is. Ha ezt meg tudjuk valósítani, egy teljesen új technológiát hozhatnánk létre: egy olyan technológiát, ami egy halhatatlan testet ötvözne egy tudatos elmével. Ez a témakör már tényleg a science-fiction filmek világa, és csak több évtized vagy évszázad múlva kerülhet rá sor. Azonban ha végre megvalósul, a technológia örökre megváltoztatja az életünket, és azt, ahogyan az életre tekintünk.


Persze már jelenleg is rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyek segítségével hiányzó testrészeket pótolhatunk robotikus implantátumokkal. Létezik például bionikus, gondolatvezérelt láb és kar, tapintásra érzékeny művégtag, szuperérzékeny elektronikus bőr, 3D-nyomtatással készült fül, mesterséges szem, mesterséges hasnyálmirigy, vagy éppen a betegségeket (viszonylag jól) kimutató mesterséges orr. A tudósok még egy miniatűr emberi agyat, illetve egy funkcionális, dobogó szívet is létre tudtak hozni egy Petri-csészében. Ráléptünk tehát egy bizonyos útra...


Hogy ez az út hova vezet, az még beláthatatlan, de akár tetszik, akár nem, be kell látnunk, hogy a technológiai fejlődés nagyban megkönnyíti majd életünket, több értelemben is.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!