Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Így védd az adataidat mobilon és tableten
Így védd az adataidat mobilon és tableten

A piacot böngészve könnyen észrevehetjük, hogy a magánszféra védelmét elősegítő eszközök erősen a PC-k és Mac-ek felé van eltolódva, míg az iPhone-ok és androidos eszközök választéka sokkal kisebb a hackerek és kíváncsiskodók kordában tartására. A valóság azt mutatja, hogy egyre több ember használja elsődleges internet-elérési eszközként a mobilját vagy tabletjét. Egyes országokban, főleg a fejlődő világban az internetre kötött népesség kihagyta az asztali gépes korszakot, ehelyett egyből a mobil korba ugrott.


A mobilforradalom fényében bemutatunki pár lehetőséget, melyek segítségével biztonságban tudhatjuk mobilos életünket.


Okostelefonok beállításai


Az első lépés, hogy nézzük végig a beállításokat, nehogy a gyártó, a Google, az Apple vagy az alkalmazásaink szükségtelen hozzáférést kapjanak a privát adatainkhoz. Kapcsold ki a helykövető szolgáltatásokat, hozzáférést a kamerához és a mikrofonhoz, valamint a nem szándékosan használt adatmegosztást. Az iPhone-okon és az újabb androidos eszközökön ezeket alkalmazásonként külön állíthatjuk. Ugyanakkor tartsd észben, hogy egy engedély megvonása ellehetetlenítheti egy-egy app működését, szóval bánj csínján a tiltásokkal.


VPN


Akárcsak az asztali gépeken, a VPN-ek egyre fontosabbá válnak mobilon is, mivel így titkosíthatod az eszközöd adatforgalmát. Akadnak ingyenes mobil megoldások, például a Tunnelbear vagy a Hotspot Shield, de a a fizetős szolgáltatások általában egyszerre működnek mobil és asztali környezetben is. Keresd a nem naplózó, erős titkosítást nyújtó VPN-eket a böngészési- és app-használati szokásaid biztonságban tartására.


Titkosított hívások és chat


Nem minden chat app titkosított, és még ha azok is, a szolgáltató képes lehet feloldani az üzeneteket. A WhatsApp, Viber, iMessage, Snapchat, Facebook Messenger csapat valamennyi tagja rendelkezik bizonyos szintű titkosítással. A WeChat és a Line alapvetően nem titkosítottak. Még a titkosított csatornákon is csak azon múlik az üzeneteink biztonsága, hogy egy hackernek mennyire nehéz visszafejtenie a programot, vagy a cég milyen könnyen adja be a derekát a hatósági nyomásnak. Néhány kifejezetten titkosított chat alkalmazás létezik azoknak, akik nem akarják a privát szférájukat egy multi kezébe adni, mint például a CryptoCat.

Ha élő telefonhívásokat akarsz titkosítani, a Signal a legerősebb jelölt. Ez az ingyenes app titkosított hanghívásokat és azonnali üzenetküldést biztosít.                                                                         


Jelszókezelő


Az erős, változatos jelszavak online biztonságunk megőrzésének alapvető zálogai, de minden fiókhoz más jelszó megjegyzése nehéz lehet. Erre való a jelszókezelő. Ezzel minden jelszavadat titkosítva tárolhatod egy alkalmazásban, és csak egy mesterjelszót kell észben tartanod. A MasterPassword és a LastPass egyaránt jó választás mobil eszközökre.


Kijelzőzár


Zavaró lehet minden egyes alkalommal beírni a kódot vagy húzni a feloldómintát, ha hozzá akarsz férni a telefonodhoz, de az elővigyázatosság megéri azt a két másodpercet az életedből. A jelszavak a legbiztonságosabbak, ezt követik a pinkódok, végül a feloldóminták. A tolvajok a kezünkről a kijelzőre ragadt zsír alapján visszafejthetik, hogy merre húztuk az ujjunkat. Mindazonáltal ez a leggyorsabb, a semminél pedig jobb.Android Eszközkezelő és iCloud


Az iOS és az Android egyaránt rendelkezik limitált távelérési- és követési lehetőségekkel, melyek minimális beállítás után használhatók. Engedélyezd a Find My Phone funkciót és állíts be egy iCloud fiókot Apple-eszközökön, vagy engedd, hogy a Google kövesse a pozícióadataidat. Ezáltal nem csak könnyebb lesz megtalálni az esetlegesen elhagyott vagy ellopott mobilt, de gyári beállítások visszaállítása mellet az adatokat is törölhetjük róla. A hátránya az, hogy a magánszféránk egy részét a Google-nek és az Apple-nek áldozzuk a szolgáltatásért cserébe.


Ha már az elhagyott vagy ellopott telefonoknál tartunk, hasznos leírni az eszközök IMEI-számát. Ez a telefon egyedi azonosítószáma, melynek segítségével a rendvédelmi szervek könnyebben szerzik vissza az eszközt.


Mindig figyelj a frissítések és új alkalmazások engedélyeire


Minden alkalommal, ha egy alkalmazást telepítesz, figyelj a kért engedélyekre, ne csak automatikusan koppints. Különösen figyelj, ha egy kevésbé ismert gyártótól származó app kér gyanús hozzáférési engedélyeket - biztos szüksége van rá? Ha mégis telepíteni akarod a programot, de bizonyos engedélyeket akarsz megtagadni, általában van rá lehetőség az eszköz alkalmazás beállításainál. Figyelj a frissítéskor változó engedélyekre is.


Biztonsági mentés


Az az adat, amiről nincs biztonsági mentés, nem volt elég fontos, és tekintsd elveszettnek. Mindig legyen vagy helyi, vagy felhőben tárolt másolata mindenednek. Ha a felhő mellett teszed le a voksod, gondoskodj róla, hogy bármilyen érzékeny információt megfelelően titkosíts feltöltés előtt. Néhány backup-app működése alapvetően ez, mint például az IBackup esetében. A többiek, pl. a Google Drive nem tesz így. A Boxcryptor, Viivo, Cloudfrogger, Cryptonite, nCrypted Cloud mindegyike olyan ingyenes app, amellyel a felhőbe feltöltés előtt lokálisan titkosíthatod a fájljaidat.


Eladáskori elővigyázatosság


Mielőtt eladod a telefonodat vagy átadod a szerelőnek, mindenképpen vedd ki a SIM-kártyát. A SIM-kártyád rengeteg személyes információt tárol, egyes esetekben pedig vásárolni vagy fiókokba bejelentkezni is lehet vele.


A telefonodat eladni alapvetően nem javasolt, mivel hírhedten nehéz minden adatot kitakarítani a memóriájából. Ha mégis ragaszkodsz ehhez, akkor vedd ki a SIM-et, jelentkezz ki minden fiókodból, állítsd vissza a  gyári állapotot a megfelelő menüponttal, majd az Android Device Manager vagy az iCloud segítségével távolról gyaluld le a telefont. Ne felejts el újra kijelentkezni az iCloudból.


Az operációs rendszer frissítése


Ha naprakészen tartod az eszközöd szoftverét, az elavult verziókban levő biztonsági résektől nem kell tartanod. Javasoljuk, hogy mindig a legfrissebb stabil kiadást használd, de a beta vagy nightly verziókat általában kerüld el.


Biztonsági alkalmazások


Töménytelen privátszféra-védelmi és biztonsági alkalmazást találhatsz a megbízható alkalmazásboltokban. Nem fogjuk mindet itt felsorolni, de a kedvenceink közé tartozik a Disconnect (követés elleni megoldás), HTTPS Everywhere, VeraCrypt (lemeztitkosítás), Orbot (TOR Androidra), valamint számos antivírus és anti-malware app. Az Android ezekből bővebben ellátott és az Apple is szereti a maga kezében tartani a biztonságot.


Zárásként megemlítenénk egy 75 elemből álló listát, ebben a témakörben hasznos programokról


(Forrás)


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!