Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Így készülj fel az állásinterjúra
Így készülj fel az állásinterjúra

Állásinterjúd közeleg? Ha futsz egy próbakört, az segíthet felkészülni az éles eseményre.


Minden képesség, képzettség, adottság és szakértelem esetében igaz, hogy minél többet gyakorlod, annál jobban fog menni. Hiszen gyakorlat teszi a mestert - különösen az állásinterjúk esetében. Így a legjobb eredmény elérése érdekében soha ne menj készületlenül egy interjúra sem. Néhány próbainterjú segíthet ötletes válaszokat megfogalmazni, valamint rávilágíthat a gyenge pontjaidra.


“Állásinterjúra készülni sziszifuszi feladat - mondta Pamela Skillings, karriertanácsadó és a New York-i Big Interview, egy online állásinterjú-felkészítő platform társalapítója. - Ugyanakkor drámai lehet a különbség, különösen a kevésbé rutinos vagy rutinból kiesett jelentkezők esetében. A próbainterjúk biztosítják, hogy előre átgondolhasd, milyen kérdéseket kaphatsz és jó válaszokat fogalmazhass meg.”


Carole Martin állásinterjú-tréner és a Boost Your Interview IQ című könyv szerzője szavaival élve “egy próbainterjú olyan, mint egy jelmezes főpróba”, ahol tét nélkül feszegetheted az interjún fontos képességeid határait és tanulhatsz a hibáidból. Következésképpen a próbainterjúk növelhetik is az önbizalmadat, ez pedig jól fog jönni az éles szituációban.


A következő lépéseket betartva egy hasznos és praktikus próbainterjúval gazdagodhatsz.


Találd meg a legmegfelelőbb közönséget


Fontos döntés, hogy kit választasz gyakorlópartnerként, mivel egy szakértő őszinte véleményére vagy kíváncsi. Skillings szerint ideális esetben a szakterületedet naprakészen ismerő, abban dolgozó, interjúztató tapasztalattal rendelkező személyt keresel.


Martin szerint sajnos sokan abba az amatőr hibába esnek, hogy egy baráttal vagy családtaggal gyakorolnak. “Olyan partnerre van szükséged, aki objektíven meg tudja ítélni az interjún nyújtott teljesítményedet. A házastársad biztosan nem objektív.” - mondta Martin.


Ha egyetemista vagy frissen végzett vagy, vedd fel a kapcsolatot az intézményed karrierirodájával. “Sok egyetem alkalmaz karriertanácsadókat, akik szívesen próbainterjúznak jelenlegi vagy egykori diákokkal” - mondta Martin.


Megfelelő körülmények


Jó ötlet a próbainterjúk körülményeit minél inkább az éleséhez közelíteni. Válassz a szakmához méltó környezetet és ölts az igazi interjúnak megfelelő ruhát.


Lehetőleg a próbainterjúk személyesen történjenek, hogy gyakorolhasd az interjúztató köszöntését - egy határozott kézfogás és eltökélt mosoly megadja a szükséges kezdőlökést.

Skillings azt javasolja, hogy minden próbainterjút vegyél videóra, hogy később kielemezhesd a testbeszédedet.


Ne légy robot


Egyszerűen szólva: ne tanuld be a válaszokat. “Ha túltanult válaszokat adsz, nem leszel hiteles - mondta Martin. Az állásinterjú nem egy kvíz. Ez egy párbeszéd arról, hogy jól illeszkedsz-e a cégbe és a pozícióba.”


Skillings szerint a “vázlatpontos megközelítés” a leginkább célravezető, melynek során inkább azt gyakorlod, hogy a kulcstémákról beszélj, mint hogy szó szerint bemagold a válaszokat.


Ezeket a gyakori kérdéseket gondold át


Bár senki nem tudhatja, milyen konkrét kérdéseket kapsz egy adott interjún, Debra Wheatman, a Careers Done Write karriertanácsadó cég elnöke szerint az általános kérdésekből nem árt felkészülni.


A feltett kérdések a szakterületedtől függően változhatnak, de a felvételiztetők szívesen kérdezik a következőket:


  • “Mesélj magadról”: Ez gyakran az első kérdés, amit az interjúztató feltesz, de nem az életed történetére vagy az önéletrajzodban leírtak kivonatára kíváncsiak. “Itt áll a lehetőség, hogy megadd az interjú alaphangját, szóval ne csak ledaráld a tudnivalókat - javasolta Wheatman. - A legjobban akkor jársz el, ha elmagyarázod, hogy a háttered, tudásod, érdeklődésed hogyan kapcsolódik az álláshoz, amelyre éppen jelentkezel.


  • “Mik az erősségeid és gyengeségied?”: Amikor a képességeidről kérdeznek, fókuszálj a pozícióhoz releváns tulajdonságaidra és eredményeidre. Wheatman szerint a gyengeségeiddel kapcsolatban pedig “légy őszinte, de egyből mutass rá a fejlődési potenciálra és erőfeszítéseidre”. Például ahelyett, hogy azt mondanád, “szörnyű előadó vagyok” inkább fogalmazz így: “Nem vagyok egy tehetséges előadó, de teszek a fejlődés érdekében”.


  • “Mi a karriercélod?”: A konkrét mérföldkövek említése helyett (pl. “a célom 35 éves koromra ügyvezetővé válni”) inkább azt hangsúlyozd, hogy milyen képességeidet szeretnéd fejleszteni. Például “5 éven belül jelentős tapasztalatot szeretnék gyűjteni a marketing kommunikáció és a közösségi média marketing területén”.


  • “Miért akarsz a cégünknél dolgozni?”: Ahhoz, hogy erre a kérdésre erős választ adhass, alaposan fel kell készülnöd a leendő munkaadódból és meggyőzni, hogy illeszkedsz a vállalati kultúrába. Kezdetnek jó, ha elolvasod a vállalati célkitűzéseket és átgondolod, a tapasztalatod és háttered hogyan támogatná a cég céljait.


  • “Vannak kérdéseid?”: Az interjúk nem csak a megfelelő válaszok kinyögéséről szólnak - a kérdések legalább ennyire fontosak. Ragadd meg az alkalmat és tegyél fel értelmes, megalapozott kérdéseket. Ez azt sugallja az interjúztatónak, hogy “elvégezted a házit” és komolyan veszed a felvételi folyamatot.


Készen állsz az éles helyzetre?

Most, hogy a próbán felkészültél, itt az ideje az igazi eseménynek. Maradj nyugodt és összeszedett és ne feledd, veled szemben is emberek fognak majd ülni. 


(Forrás


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!