Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Filmajánló: Paterson
Filmajánló: Paterson

A mérnökök, informatikusok vagy éppen a gépészek szakmája nem a legnyugodtabb. A bonyolult munkafolyamatok eredményezte stresszt sok alkalommal hazavisszük magunkkal, melynek köszönhetően annyi inger ér bennünket szabadidőnkben is, hogy nem tudunk megfelelően relaxálni és teljes odafigyelést szentelni egyéb elfoglaltságainknak.


Szükség van valamire, ami kikapcsolja az agyunkat, elvonja a figyelmünket, vagy éppenséggel meditatív állapotba helyez minket. Ilyen zsigeri hatást nem sok mindent tud kiváltani az emberekből, de a tavalyi Paterson című film mégis képes erre, úgyhogy helyezkedj el a kényelmes kanapédban és add át magad a képernyőnek!


A Paterson címszereplője nem meglepő módon Paterson, aki szintén a Paterson nevű kis városkában tengeti mindennapjait buszsofőrként, feleségével és kutyájukkal egy háztartásban. A film e karakternek mindennapjait mutatja be egy héten keresztül: Paterson reggel felkel, elmegy dolgozni, cseverészik egy kicsit a kollégáival, hazamegy, megvacsorázik, a törzshelyén bedob egy-két sört, majd lefekszik és másnap minden kezdődik elölről.


Amennyire papíron nem hangzik érdekesnek egy ilyen alkotást végignézni, a gyakorlatban annál jobban működik a koncepció: mintha egy hipnotizőr csak egy kis fényes tárgyat lengetne a szemünk előtt, azt kérve, hogy koncentráljunk rá alaposan. Jim Jarmusch rendező valósággal megigézi a nézőt, elérve mindazt, hogy egy idő után már ne is gondolkodjunk a látottakon, csupán élvezzük azt egy bizonyos kényelmi állapotban.Persze a képkockák mögött ennél több húzódik meg, mint például a monotonitás szimbolikái – főhősünk környezete egyre inkább lesz fekete-fehér, a városban valójában mindenkinek van egy ikre – melyek előidéznek egy érdekes paradoxont: ha követed a mindennapi rutinodat, kényelmes lesz az életed… de az élet nem pont a változatosságról kell, hogy szóljon?


Mindenesetre Paterson világa egyáltalán nem változatos, lényegében annyira nem, hogy az üres perceiben költött apró verse zökkentik ki ők a szürkeségből, bizonyítékként arra, hogy mindenben meg lehet látni a szépséget, a különlegest… Gyakorlatilag így is össze lehetne foglalni a filmet: nagyjából 2 órán semmi kirívó nem történik igazából, mégis teljes mértékben egyedi és érdekes az, amit látunk. Ki gondolta volna, hogy szimplán csak egy nyugodt ember ténykedését követni nyugodtsággal áraszt el bennünket is? Még ha valami kis bonyodalom közbe is jön – mint például, ha lerobban a busz - akkor sem kell rögtön stresszelni.


Az egyedisége mellett a film minden bizonnyal legnagyobb erőssége a humora. Az eddig leírtakból úgy tűnhet, hogy egy elképesztően unalmas alkotással állunk szembe, de már csak a vicces jelenetek is garantálják, hogy ne kapcsoljunk el. Akár egy fura ábrázatú pitbull, akár a busz utasainak beszélgetései, a feleség érthetetlen hóbortjai vagy a már említett, minden lehetetlen élethelyzetben feltűnő ikrek is könnyen nevetést tudnak belőlünk kicsalni.Megint csak egy olyan szempontról van szó, ami így leírva nem tűnik működőképesnek, de a film felépítése, forgatókönyve és színészi alakításai annyira elragadóak és remekül kigondoltak, hogy egy rövid idő után már meg sem kérdőjelezzük azt, hogy miért nevetünk mondjuk azon, hogy két tizenéves beszélget egy buszút során az őket érintő dolgokról.


Amellett tehát, hogy teljesen lenyugtat bennünket a Paterson, még szórakoztat is, ráadásul nem is akárhogy. Még az sem elképzelhetetlen,hogy időről-időre újra és újra előkapjuk ezt a filmet, ha valami nem úgy jön össze, mint szeretnénk – ha például sehogy sem tudjuk megfejteni egy programkódnak a rejtelmeit, érdemes egy kicsit kiüríteni a fejünket és újult erővel nekivágni mindannak, amit a hétköznapok megoldandó problémaként gördítenek elénk.


***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásajánlataink között!