Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Ezért problémás a Blockchain 2.
Ezért problémás a Blockchain 2.

A centralizáció sokkal könnyebb

Ha egy mintát véltek felfedezni, akkor nem jártok messze az igazságtól. Az igazság pedig az, hogy a decentralizált rendszerekkel nagyon nehéz dolgozni, drága fenntartani, kemény feladat fejleszteni és egy szenvedés méretezni. Ezzel szemben egy centralizált adatbázis sokkal gyorsabb, kevésbé drága, könnyebben fenntartható és fejleszthető. 

Szóval miért használják az emberek folyamatosan a blockchain szót, mintha valami csodaszer lenne az összes problémájukra?

Először is, rengeteg ipar, mely blockchainbe fektet, nagyon el van maradva az IT infrastruktúrai fejlesztésekkel. Az egészségügynek hírhedten borzalmas szoftvere van. A pénzügyi elszámolások még mindig hetvenes évekbeli szoftveren futnak. Az ellátásilánc menedzsment szoftvereit mind telepíteni, mind használni nehéz. A legtöbb cég ezekben az iparágakban elutasítja a fejlesztést az azzal járó kockázat miatt. Egy csomó infrastrukturális frissítésre volt már példa, melyek százmilliókba kerültek, és a végén mégis csak visszavonták őket. A blockchain egy jó mód ezen infrastrukturális frissítések eladására, és egy kicsit vonzóbbá tételére.

Másodszor, a blockchain miatt úgy tűnhet, mintha te vezetnéd a technológiát. Akár tetszik, akár nem, maga a „blockchain” szó önálló életet kezdett. Nagyon kevés ember érti ténylegesen, hogy mi az, de többi menőnek szeretne tűnni, ezért használja a szót, hogy intelligensebbnek tűnjön. Pont ahogy a „felhő” valaki más számítógépét és az „AI” finomhangolt algoritmust, a „blockchain” ebben a kontextusban lassú, drága adatbázist jelent.

Harmadszor, az emberek nagyon nem szeretik bizonyos iparágak kormányzati irányítását, és más, a lassú és drága jogi keretrendszertől különböző döntési mechanizmust szeretnének. Nekik a blockchain tulajdonképpen csak menekülés a kormányzati szabályozás intézménye elől. Ez overselling, és nem jó megoldás, mert a blockchain nem oldja meg mágikusan az emberi konfliktusokat.

Ennek eredményeképp rengeteg ember lelkesedik az ígéretek iránt anélkül, hogy értené a képességeit vagy az árát. Ami ennél is rosszabb, hogy a tényleges technikai részletek és költségek sok VC és vezető előtt absztrahálva vannak úgy, hogy homályba burkolják mit tud és nem tud a blockchain. Alattuk pedig mindenki fél kimondani, hogy a császáron nincs ruha, és eljutunk a jelenlegi szituációhoz.


Szóval mire jó a blockchain?

Azt már megállapítottuk, hogy a centralizált adatbázisokhoz képest a blockchain nagyon drága. Így az egyetlen ok, amiért megérheti ezt használni, az a decentralizáció, azaz a potenciális, hiba esetén egész rendszert bénító pontok eltávolítása.

Ez természetesen azt jelenti, hogy a szoftvernek vagy adatbázisnak nem szabad gyakran változtatgatnia a dolgokat, ha nem soha. Így egy kis előny keletkezik a fejlesztésnél, és nagy hátrány elrontásnál, vagy a szabályok megváltoztatásakor.

A legtöbb ipar viszont nem ilyen. A legtöbb ipar új funkciókat és frissítéseket követel meg, a változtatás szabadságát és a szükséges bővíthetőséget. És mivel a blockchainek ezek egyeikét sem tudják biztosítani, a legtöbb iparnak nem válik hasznára ez a technológia.

Az egyetlen kivétel, amit találtunk, az a pénz. A legtöbb ipari használati esettel szemben a pénz jobb, ha nem változik. A megváltoztathatatlanság és a szabályok megváltoztatásának nehézsége egy pozitívum a pénznél, nem elrettentő faktor. És ezért megfelelő eszköz a blockchain a Bitcoin számára.

Így tiszta, hogy egy csomó blockchaint kereső cég igazából nem blockchaint akar, inkább IT fejlesztéseket a saját iparágukba. Ez mind szép és jó, de a „blockchain” szót használni itt tisztességtelen, és overselling.


Konklúzió

A blockchain egy népszerű kifejezés mostanában, és sajnos ez a „blockchain not Bitcoin” mém sem fog meghalni egy ideig. Ha egy centralizált szolgáltató vagy, akkor a blockchain nem tud neked semmit adni, amit ne tudnál ezerszer olcsóbban centralizált adatbázissal megvalósítani. Ha egy decentralizált szolgáltató vagy, akkor meg valószínűleg áltatod magad, és nem veszed észre a rendszerben létező, annak egészét lefogó pontokat. Nem is létezne „te” egy igazán decentralizált rendszerben.

[képaláírás: A legnagyobb vicc ebben a cikkben]

Még a 2000-es években volt egy vezetők által indított hullám az iparban, hogy bevezessék a Java-t és az XML-t. Annak ellenére, hogy ez a kettő eszköz, és nem tényleges termék, sok vezető ragaszkodott a használatukhoz tekintet nélkül arra, hogy mennyire nem volt alkalmas a céljaik elérésére. A blockchain nagyon sokban hasonlít erre. Koncentrálj a megoldandó problémákra, és az eszközök adni fogják magukat. Koncentrálj a használni kívánt eszközökre, és a végén létrehozol egy Rube Goldberg gépet, mely semmit nem csinál igazán jól.

Egy értelmezés szerint a blockchain jelenlegi koncepciója a lehetetlennel próbálkozik. Egy decentralizált rendszer biztonságát szeretnék elérni egy centralizált irányíthatóságával. A kettő legjobb tulajdonságait szeretnék vegyíteni, de a végén a kettő legrosszabb tulajdonságait kapják; a decentralizált nehézségét és költségét kapják a centralizált hibalehetőségeivel.

A „blockchain” túl sokszor használt, felkapott kifejezés, hogy eladhassák, mint egy mindenre jó gyógyírt. Minél hamarabb megszabadulunk a hypetól, annál jobb lesz nekünk hosszú távon.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!