Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Az otthoni munkavégzési rutin kialakításának 6 trükkje
Az otthoni munkavégzési rutin kialakításának 6 trükkje

Maradj rugalmas, fogadd el a változást, és használd ki a home office által nyújtott lehetőségeket, hogy egy egészségesebb WFH tapasztalattal gazdagodj.


Amikor elkezdtél otthonról dolgozni, az első dolog amit valószínűleg észrevettél, hogy nagyjából nincs külső hatás az időbeosztásodra.

Valószínűleg vannak meetingek – néhány csoportchaten, mások videóhívással, – amiken részt kell venned, de ezeken kívül semmi nem követeli meg, hogy valamit egy bizonyos időben csinálj meg. Ám amire gyorsan rájössz, az az, hogy van egy láthatatlan befolyás, ami körülötted ólálkodik: a határidő.

A strukturáltság ezen hiánya teret ad a – néha szándékos, néha céltalan – halogatásnak, amit gyors kapkodás követ majd, hogy elkészüljünk. Az otthoni munkavégzés legnagyobb kihívása megtanulni ezt csökkenteni, az otthoni zavaró tényezők kiiktatásával egyetemben.

Alább összegyűjtöttem pár módszert a strukturált otthoni munkahely kiépítésére, hogy ne érezd úgy, hogy lemaradsz a dolgaiddal.Mindig is megvolt a saját időbeosztásod


Mindenki másképp reagál az időbeosztásokra. Néhány embernek tanácsot és biztonságot adnak, másoknak túlzott merevséget és elnyomást.

Egy irodahelyiség általában segíti a koncentrációt. Lehet, hogy rengeteg zavaró tényező található egy irodában, de a legtöbbször tudsz találni egy elég nagy időszeletet, amikor a munka nagy részét el tudod végezni. De még egy irodában is, minden ember a saját időbeosztásához igazodik. Az egyik kolléga korán érkezik, elvégzi a napi munka nagy részét az üres irodában mielőtt mindenki megjön, a nap további részében pedig kis feladatokat végez és társalog. Egy másik kolléga későn érkezik és korán megy haza, az irodában töltött időt ténylegesen csak munkára fordítva. Megint mások pedig állandó ritmusban dolgoznak a nap folyamán.

Ahogy elkezdesz otthonról dolgozni, jegyzetelj, akár fejben, akár fizikailag, hogy mi működik számodra. Ha szereted a formális rendszereket, akkor építs ki magadnak egy időbeosztást egy vagy két hét után, az eddigi munkavégzésed alapján. Ha valami nem működik jól, akkor azt szedd ki a beosztásból.

Ha pedig találtál egy számodra jó ritmust, akkor menedzselheted a napodat egy to-do listával, mint például a todo.txt, vagy ha jobban szereted a nagyobb volumenű dolgokat (vagy ténylegesen egy részleget vezetsz), akkor kipróbálhatsz egy projektmenedzsment alkalmazást is.Tegyél úgy, mintha új alkalmazott lennél


Az otthoni munka első két hetében sokat segíthet, ha úgy kezeled magad (és a csapatot), mint egy új dolgozó. Ahelyett, hogy az irodában vagy iskolában alkalmazott időbeosztásod próbálnád lemásolni, fordíts időt a tevékenységeid nyomon követésére. A testednek és az elmédnek időre van szüksége új és kényelmes szokások kialakításához, és ha az a típus vagy, aki belebolyong egy szokásba, akkor időt kell adnod magadnak felfedezni, hogy mik azok a szokások.

Például ha folyamatosan úgy érzed, hogy közvetlenül reggeli után megy a legjobban a munka, akkor száműzd kora reggelre az alantas feladatokat, mint az emailekre válaszolás, feladatok átnézése vagy a bug reportok prioritásának meghatározása, és tegyél be egy nagyobb feladatot reggeli utánra. Ha nehezen tudod fenntartani a koncentrációt, akkor szánj időt egy reggeli teára, hogy ellazulj, újragondold a feladataid és eltervezd a következő lépést. Legyél kíváncsi saját magadra, ahogy egy menedzser lenne kíváncsi egy új alkalmazottra. Ennek megfelelően alkalmazkodj.Nem vétek, ha otthon félbeszakítanak


Az időbeosztásod nem minden pontja áll az irányításod alatt. Ha kisgyerekeid vannak, vagy épp otthon vannak az iskolából, akkor az ő beosztásuk elsőbbséget élvez.

Az otthoni munka megfigyelt előnye, hogy sokkal rugalmasabb a beosztás, mint egy irodában, ám ezzel együtt is jöhet néha a lelkiismeret-furdalás. Érezheted úgy, hogy nem dolgozol eleget, mert folyamatosan abba kell hagynod, hogy felébreszd vagy épp megetesd a gyerekeket, vagy éppen néha-néha szeretnél egy kis szünetet tartani, hogy játszhass velük.

Ez azonban legtöbbször csak illúzió, és gondolj rá a következőképpen. Ha kicseréled a gyerekeket a menedzserre, akkor eszedbe juthat jó néhány eset, amikor a tényleges munkád félbeszakadt, mert szórakoztatnod kellett a felső menedzsmentet csillogó prezentációkkal, vagy halomnyi papírmunkát végezni a HR-nek, vagy éppen beszélgettél a kollégákkal a vízhűtőnél lazítás gyanánt.

Az otthonról végzett munka igazából semmiben nem különbözik ettől. Rengeteg a zavaró tényező, de csak akkor jelentenek problémát, ha nem vagy képes tudomásul venni őket és mellettük dolgozni.Lépj ki a szokásos 9-5-ből


Az irodával ellentétben otthon nem vagy belekényszerítve a merev 9-től 5-ig tartó struktúrába. Ha a napod hétkor kezdődik, sok szünetet tartalmaz és nem fejeződik be hétig, az is tökéletes. A létfontosságú rész, hogy ez legyen a saját magad számára definiált beosztás (amint megbizonyosodtál róla, hogy működik számodra; ne felejts el pár hetet hagyni magadnak, hogy kitapasztald). Válaszd meg a kezdési és a befejezési időpontokat, alakíts ki szüneteket megadott időpontokban, és a veled egy háztartásban élők is tudják ezt, akár gyerek, házastárs, háziállat vagy szobatárs/barát. Dolgozz, amikor dolgoznod kell, és ne dolgozz, amikor az időrend szerint nem kéne. A legtöbbünk számára a kollégáknak nem kell tudniuk percre pontosan, hogy mikor vagyunk online, amíg elérhetőek vagyunk amikor kellünk. Ebben az esetben az óráid a tieid, te döntesz felőlük. Ha a csapatod olyan, hogy tudniuk kell, akkor mondd nekik.Ne felejts el időt szánni magadra


Fontos, hogy legyen olyan idő, amikor véget vetsz a munkával kapcsolatos gondolatoknak, nem számít, épp mi történik. Ha van nagyon kicsi gyereked, aki nincs időrendhez kötve, akkor lehet, hogy rugalmasabbnak kell lenned, mint a legtöbb embernek. Adj engedélyt magadnak, hogy aktívan inaktív lehess. Csinálj valamit amit élvezel, még ha ettől kevésbé is érzed magad produktívnak. Teljesen normális az irodában is egy kicsit tétlennek lenni, gondolkozni, vagy éppen szándékosan nem gondolkozni. Az otthoni munka is megérdemli ugyanezt. Sőt, talán még fontosabb is, hogy behatárold a munkaórákat. A cél, hogy tudd, mikor vagy munkában, és mikor otthon.

A munkában amilyen könnyű teendőket találni, annál nehezebb kikapcsolódásra lelni. Ha vannak gyerekeid, összedolgozhatsz velük rajzolós, programozós, vagy robotikafeladatokon a Scratch használatával. Amikor épp arra van szükséged, hogy a kicsik elszórakoztassák magukat, akkor itt találhatsz pár elég jó nyílt forráskódú Minecraft-alternatívát. Ha pedig a képernyő elől szeretnél szabadulni, akkor érdemes kipróbálni egy kis Arduino vagy Seeeduino kertészkedési projektet. Kezdd egy kis programozással, majd köss ki a kertben!Kezeld a változást izgalomként


Sokan mondják, hogy az emberek alapvetően nem szeretik a változást, és inkább a szokások hívei vagyunk, így az irodából a hazaköltözés kiborító lehet. Ám ugyanakkor megmutattuk, hogy a változás lehet izgalmas, sőt, még jó is.

Csak gondolj bele, szívesen visszamennél a kettő, öt, vagy akár tíz éve használt technológiákhoz? Na ugye, hogy szereted a változást!

Ha a technológiában élvezzük a változást, és nem vagyunk hajlandóak visszamenni, akkor miért ne vihetnénk át ezt más területekre is?

Amikor otthonról dolgozol, lehetőséget kapsz a változás felfedezésére. Ha úgy találod, hogy egy meeting időpontja nem működik számodra, mondd meg a csapatodnak. Lehet, hogy nekik sem ideális, és egy másik napra mozgatásával helyet tudtok csinálni egy gyors sprintnek, ami alatt elvégzitek a heti munka jó részét. Ha úgy érzed, hogy egy eszköz neked nem jó, keress egy másikat.

A legproduktívabb emberek nagy része folyamatosan új módszereket és eszközöket keresnek. Folyamatosan tanulnak, fejlesztik a képességeiket. Nem azért teszik, mert szükségük van az új skillre, legalábbis nem a munkaszerződésük szerint, hanem mert az új dolgok tanulása néha meglepő alkalmazhatóságokat fed fel olyan dolgokról, amire ténylegesen szükségük van.

Mondjak rá példát? Ha otthon nekiállsz egy Raspberry Pi-vel szórakozni, a végén még lehet, hogy lesz egy otthoni szervered, ami hasznos appokat futtat, amik mondjuk segítenek naprakésznek maradni az információk terén. A Markdown megtanulása olyan új és hatékony munkafolyamatokat ismertethet meg veled, amikről azt sem hitted, hogy lehetségesek. A Linux feltelepítése egy gépre megnyitja a nyílt forráskódú programok új világát, ami megváltoztatja problémamegközelítési és -megoldási módszereidet. A lehetőségek tárháza végtelen, de ha nem tudod hol kezdd, átböngészheted néhány cikkünket vagy cheat sheetet.Az otthoni munkavégzés egy új lehetőség


A munka köré felépített szokásaink nem mindig egészségesek, hatékonyak vagy szórakoztatóak. Ugyanakkor ha elkezdesz otthonról dolgozni, esélyt kapsz, hogy újradefiniáld a munkát saját magad számára. Tartsd nyitva a kollégáiddal a kommunikációs csatornákat, élvezd az új ötleteket és a változás lehetőségét! És fedezd fel, hogyan lehetsz produktívabb azzal, hogy jól érzed magad – azon a helyen, amit otthonnak hívsz.


(Forrás)


***


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.04.30.