Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Az IoT feszegeti a határokat
Az IoT feszegeti a határokat

Cikkünkben fényt derítünk arra, hogy a felhő és az IoT hogy érnek össze, mik a legfrissebb trendek és fejlesztések e területeken.Ezek mellett megvizsgáljuk a válaszidő és a reszponzivitás kérdéskörét is.


Képzelj el egy Internet of Things (IoT)-képes okoscipőt, amely képes a dolgozókat figyelmeztetni, ha veszélyes helyekre tévednek, vagy épp a központot riasztani emiatt. A lehetőségek elképesztőek. Amiről egykor a jövő technológiájaként álmodoztunk, az ma karnyújtásnyira van tőlünk, hogy jobbá tegyük a munkahelyünket és otthonunkat. Ahogy az IoT eszközök burjánzását látjuk, ideje észrevenni, hogy a fenntartható termelékenység felé tartunk.


Régebben az IT egy adatfolyamot egy alkalmazásnak küldött volna, manapság azonban több adatfolyamot küldünk egy, vagy akár több alkalmazásnak is. Bár a cégek izgatottak és készen állnak az IoT következményeire, még kérdés, hogy a fióka-státuszon túl tudunk-e lépni. Az IoT azt jelenti, hogy egy környezeten belül, sokféle eszköz különböző adatmodelljét kell kinyerni és egységesen feldolgozni.


A GSMA Intelligence jóslata szerint 2025-re a világon 25 milliárd IoT eszközt csatlakoztatnak. Ez elég, hogy a határra lökjön minket - a határon történő számításra (edge computing).


Ha már az edge computingnál tartunk…


Az éves mobilipari csúcseseményen, a Mobile World Congress-en (MWC) az IoT volt a fő téma. Az ipari szakértők által vezetett diskurzus akörül forgott, hogy az IT csapatok és üzletek, hogy kezeljék az IoT-ből befolyó adatokat. Úgy tűnik, hogy az edge computing a válasz.


Igaz, hogy a felhő segítette elő az IoT fejlődését, azonban utóbbi ezt már túlhaladta. Az adatok centralizálása már nem hatékony vagy egyáltalán kivitelezhető, amikor a késleltetés-érzékeny adatfeldolgozás mindennapivá válik.


Ehelyett az edge computing úgy oldja meg a kihívásokat, hogy az infrastruktúra peremén, a végpontok közelében dolgozza fel az adatokat, ahol azok létrejönnek, így sávszélességet, tárhelyet és időt spórol.


A késleltetés csökkentése, a reszponzivitás növelése


A peremen történő feldolgozás a késleltetést hivatott csökkenteni, mivel megspórolja az adat oda-vissza áramlásást a felhőbe. Így nagy felelősséget hárítunk az IoT eszközökre és az edge computingra, miközben ezek még nem túl kiforrottak.


Bár néhány szervezet már kezd második generációs IoT és edge platformokat telepíteni, melyek az egyszerű adatgyűjtőknél kifinomultabbak, még mindig inkább az adatgyűjtésen van a hangsúly, mint az alkalmazásokon.


Ahogy az edge computing fejlődik, az eljövendő alkalmazások az adatforrás, logika, előrelátható lépés (actionable insight) háromrétegű architektúrát fogják használni az eddig megszokott felhasználói felület, logika, adatbázis architektúra helyett. A modern alkalmazások a felhő, gépi tanulás és fast data köré épülnek, a vállalatoknak pedig biztosítania kell, hogy ez az új megközelítés nem lassítja a rendszer többi részét.


Látótáv a feltérképezetlen terepen


Ahogy az IoT eszközök, edge computing és a kapcsolódó alkalmazások felnőnek a hatalmas mennyiségű adat kezeléséhez, meglesz-e a képesség, hogy az itt előforduló hibákat detektálják? AZ új technológia izgalmas és nagy üzleti rugalmasságot ígér, a megvalósítás viszont sok helyen elbukhat külső tényezők miatt.


Most, hogy az alkalmazások és az adatok is decentralizálttá váltak, az információáramlás monitorozása is velük változott. Mielőtt új IoT adatmenedzsment stratégiát léptetnél életbe, fontold meg egy skálázható monitorozó megoldás alkalmazását, ami az egész vállalati hálózatot képes feltérképezni és figyelni. Tudj meg többet a hálózatod elemzéséről itt, mielőtt belevágnál a fejlesztésbe.


(Forrás)


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!