Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Az 5G rendszer segítségével kiexportálhatóvá válik a robotok mesterséges intelligenciája (AI) egy közeli felhőbe
Az 5G rendszer segítségével kiexportálhatóvá válik a robotok mesterséges intelligenciája (AI) egy közeli felhőbe

A szélessávú, vezeték nélküli 5G összeköttetés elég gyors lesz ahhoz, hogy több eszközt megbízható és rugalmas módon összekapcsoljon. Sőt, a tudósok szerint az 5G technológiával lehetségessé válik az eszközök közötti kommunikáció, például, hogy önvezető autók egymás között és a közúti infrastruktúrával is kommunikáljanak.


A New York egyetem egyik kutató csoportja épp egy olyan 5G rendszer megépítésén dolgozik, ami lehetővé teszi a robotok AI-jának áthelyezését a peremhálózatba.

A mesterséges intelligencia sok előnnyel kecsegtet, főleg a robotika számára. Az AI alkalmazásával a gépek felismerik környezetüket és, ha szükséges, képesek adaptálódni az új körülményekhez. Azonban, van egy fontos dolog, amiről nem sok szó esik: az AI technológiák meglehetősen nagy tömegűek. A hardware specifikációknak nagyszámú követelményeknek kell megfelelni AI algoritmusok esetében, ebből kifolyólag a számítógépek igen súlyosak lehetnek. Ez pedig nem ideális kisebb robotok esetében.Viszont az 5G technológia lehetővé teszi az AI képességek exportját a peremhálózatba - a robothoz legközelebb eső felhő szerverébe. Ennek köszönhetően a robot könnyebb lesz, amellett, hogy az AI minden előnyét megtartja, mindezt, az 5G gyorsaságából adódóan, minimális késlekedéssel.

Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne, valaki már rég megcsinálta volna. Miközben a kutatók az algoritmusokat fejlesztik, a mérnököknek más kihívásokra kell megoldást találnia: garantálni kell a megbízhatóságot és biztonságos üzemet kommunikációs problémák esetén, illetve több robotból álló rendszerré való átméretezés lehetőségét is.


A képességek felhőbe történő kiexportálásával viszont az egész rendszer sebezhetőbbé válik kiber támadás vagy a kommunikációs kapcsolat megszakadása esetén. Például mi történik egy robottal, ha elveszti a kapcsolatot azzal a felhővel, ami az intelligenciáját tárolja? A rendszer biztonságossá és megbízhatóvá tétele bizony nem könnyű feladat.Mindeddig ezek az elképzelések inkább sci-finek hatottak, mivel a 4G-nek sem a sávszélessége, sem a gyorsasága nem volt megfelelő ahhoz, hogy elbírja a külső AI rendszereket. Például a LIDAR elengedhetetlen egy robot biztonságos mozgásához, viszont nagy sávszélességet igényel.

Sundeep Rangan, a projekt egyik mérnöke elmondta: Az 5G rendszerek potenciálisan sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képesek, de a valós idejű felhő robotika még így is kihívásokkal teli ágazat marad. Egy sajátos probléma az, hogy az 5G kommunikáció milliméter nagyságrendű hullámai nagyon érzékenyek az akadályokkal szemben. Ez ugyan adatsebességi csúcsokhoz vezethet a kommunikációs csatornán, azonban ezek csak időszakosan érhetők el.

A végső cél a könnyű és hatékony mesterséges intelligenciára alapozott robotika megteremtése. Az 5G technológia lehetőséget teremt az AI olcsóbb és energiatakarékosabb alkalmazására. És ez csak egy a számos felhasználási alternatívája közül.


(Forrás)


 ***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.09.30.