Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

Automatizálás: lehetőség, és nem veszély
Automatizálás: lehetőség, és nem veszély

Az elmúlt évszázadban az „automatizálás” egy olyan szó volt, amely félelmet ébresztett mind a gazdaságkutatókban, mind pedig a munkavállalókban. Ez a jelenség korábban bizonyos szakmák kihalásához és egyes esetekben teljes közösségek megsemmisüléséhez vezetett, ugyanis az ipari központokban jelentős elbocsátásokat okozott, részben a gépek növekvő képességeinek köszönhetően.


Az ipari automatizálás nem új dolog, azonban a tudás alapú munkák automatizálása az üzleti technológiák területén újdonságnak számít.


Izgalmas időszak ez a technológia-kutatók számára, azonban annak köszönhetően, hogy a Világgazdasági Fórumon nemrégiben közzétett adatok szerint 5 millió állás van veszélyben 2020-ig, a munkavállalóknak pedig módot kell találniuk arra, hogy hozzáidomítsák a készségeiket és a karrierjüket a gyorsan változó gazdasági viszonyokhoz.


Jó hír viszont a tudás alapú munkát végzők számára, hogy sosem volt még ilyen egyszerű a készségeik adaptálása. Az olyan oldalak, mint az Udemy bárkinek lehetővé teszik, hogy részt vegyenek egyetemi tanórákon, és ezáltal képezzék magukat. Számos olyan oldal is létezik, mint a Lynda.com, ahol az elképzelhető összes szoftver használata elsajátítható.


Ha el szeretnénk kerülni az automatizálás veszélyeit, akkor olyan úton kell előre haladnak, amely az analitikus és kreatív munkakörök irányába visz, illetve amelyekkel kognitív problémamegoldással értéket teremthetünk a vállalatunk számára. Ezek az olyan készségek, amelyek a közeljövőben sem fognak automatizálódni.A fogyasztói társadalom nagyobb tranzakciós volument eredményez


A végfelhasználók eddig sohasem látott mértékű felelősséggel bírnak a személyes és üzleti életükben. Csak az Amazon.com több, mint 1 milliárd rendelést szállít a raktáraiból évente a tengerentúlon.


Ekkora tranzakciós volumen mellett egy Amazon-alkalmazott hatalmas értékre tehet szert a vállalat számára, ha akár egy nagyon kicsi optimalizálási lehetőséget is javasol. Ha sikerül megoldást találni egyes szállítmányok kiadásainak akár csak egy centtel történő csökkentésére is, azzal évente 10 millió dollárt is megtakaríthat egy-egy vállalat.


Hasonló módon, ha egy értékesítő rájönne, hogyan lehetne 1%-kal növelni az eladásokat, az további 10 millió megrendelést jelentene évenként.


Az Amazon bolti példáján is láthattuk, hogy a gép önmagában nem elég a piac és a fogyasztói igények teljes körű kielégítésére is, hiszen nem emberi gondolkodás áll a háttérben. 


A gazdaság konzumerizációja hatalmas lehetőséget nyújt az ilyen lehetőségek felkutatására. A számítógépek természetesen nagy szerepet játszanak az adatokban és tendenciákban rejlő mintázatok megtalálásában, de ennek ellenére még mindig szükség van az emberi kreativitásra, hogy feltegye az „és akkor ez mit jelent?” kérdést, majd hasznos módon használja fel az így kinyert adatokat.


Az elemzési és kísérletezési munkakörökben tapasztalattal rendelkező munkaerő még mindig meglehetősen ritka. Ezért tapasztalható az, hogy olyan sok technológiai cég csoportosul földrajzilag kevés helyen.


Az automatizálás segíti a tudás alapú munkát, de nem helyettesíti
Abban, hogy a tudás alapú munkát végzők túléljenek az új gazdasági körülmények között, kiemelkedő fontosságú, hogy ismerjék a technológiát, amely úgymond „kiválthatja” őket vagy átalakíthatja a jelenlegi munkájukat. Szerencsére az automatizálás legtöbbször hozzájárul a munkavégzéshez, és nem váltja ki teljesen azt.


Szemléltetésként elég alapul venni például a táblázatkezelő programokat. A számítógépes táblázatkezelés megjelenése előtt a vállalat költségvetési osztályán emberek csoportjai dolgoztak azért, hogy pontosan elvégezzék a számításokat – kézzel vagy egyszerű számológépekkel. Amikor megjelentek a táblázatkezelő programok, ezeket az embereket nem bocsátották el tömegével.


Ehelyett a táblázatkezelő programok olyan eszközökké váltak, melyek élvezhetőbbé tették a különböző munkafolyamatokat, és amelyek sokkal értékesebbé tették az egyént az adott vállalat számára. Ezeknek a segítségével lehetett először összetett becsléseket végezni, ráadásul egyszerű eljárásokkal, köszönhetően a „ha” az „és”, valamint a többi függvénynek köszönhetően.


Ez egy olyan változás volt, aminek révén az emberi számológépek elemzőkké váltak, akik az egyszerű számítások helyett áttekintették a számokat, ezzel hozzájárulva a cég növekedésével, értéket teremtve.


A különbség azok között, akik túléltek ezt a váltást, illetve azok között, akik nem, az alkalmazkodási készségük volt, és hogy megtanulták elsajátítani az új technológiák előnyeit, minek hatására a munkavállaló is értékesebb lett a vállalata számára.Az automatizálás lassú folyamat


A jó hír mindenki számára az, hogy az automatizálás lassan megy végbe. Mielőtt még kiváltaná a munkahelyeket, előbb azokat a feladatokat fogja leváltani, amelyeket a legkevésbé élvezünk. Ha elektronikusan utalunk pénzt vagy íratunk receptet, láthatjuk, hogy ez már meg is valósult.


Legtöbbünk számára rengeteg idő áll még rendelkezésre felkészülni és tökéletesíteni a készségeinket egy olyan jövő számára, amikor az automatizálás csökkenteni fogja a munkavállalók számát. Ha sikerül dolgozni az elemző, illetve kreatív készségeinken, és felhasználjuk az új technológiát, semmi akadálya annak, hogy sikeresek legyünk egy esetleges automatizált jövőben is.


(Forrás)


***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásajánlataink között!