Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

A titoktartás soha meg nem valósult forradalma
A titoktartás soha meg nem valósult forradalma

Kimondva-kimondatlanul, háborús időket élünk, a golyók pedig a kibertéren szelnek át. Ha Te lépsz valamit, Ők is lépni fognak. De vajon ki fog nyerni? Természetesen azok, akik keményebben próbálkoznak. A szakemberek jelentős ellenfelekkel állnak szemben, és bizony hátrányban vannak.


Információ. Mindenki csak erre vágyik. A kormány számára ez létfontosságú. A múltban az információt viszonylag könnyű volt kontrollálni, ám manapság egy olyan fogalomról beszélünk, ami jóformán irányíthatatlan. Az információ fénysebességgel terjed, a lehető leggyorsabb úton ebben az univerzumban. Vajon hogyan lehet az ilyet megállítani? Be kell látnunk: sehogy, és gondot jelent, ha valaki vagy valakik úgy gondolják, hogy mégis képesek erre.


Ez a titoktartás játszmája, amelynek ma mindannyian a részesei vagyunk. Az információért való játékban mi vagyunk a 2-es számú játékos: beállítjuk, ki mit láthat a profilunkon, titkosítjuk az adatainkat vagy VPN segítségével átirányítjuk őket. A tét ilyen szempontból a saját jövőnk. A személyes adatok védelme hatalom, és a ma meghozott döntések meghatározzák a jövő generációinak és társadalmainak erőegyensúlyát. Ha ez a hatalom azok kezébe kerül, akiknek monopóliuma van a rendőrség és a katonaság felett, az beláthatatlan következményekkel járna.Hol marad hát az információk titkosságának várva-várt forradalma? Az a kiemelkedő nap, amikor mind eldöntjük, hogy tényleg komolyan vesszük a titoktartást? Könnyű azt mondani, hogy „oké, odafigyelek rá, de most nem gyötröm magamat túlságosan ezzel kapcsolatban, majd ha szükséges lesz, nekiállok.” Lehet, hogy eljön ez a nap, de lehet, hogy olyan formában jön el, amely magával rántja az embereket. Amerikáról szólnak a tudósítások, de ez a jelenség minden olyan országra igaz, amelyet erős, jó szándékú alapokra építettek.


Egyes kormányok tolakódónak tűnhetnek, de sem ők, sem az emberek nem születetten gonoszak: probléma a dolgok mértékéből fakad. Minél nagyobbra nő valami, annál kevésbé elkülöníthetők az azt felépítő egyes cselekedetek vagy személyek. Ha nem vigyázunk, ez a valami egy önálló entitássá válik, amely puszta méreténél fogva képes megváltoztatni a dolog menetét.


Adott tehát a kérdés: kitől várjuk a forradalmat? A válasz pedig nem más, minthogy a szoftverfejlesztőktől!


A szoftverfejlesztők és más, a technológiában kifejezetten jártas személyek mára az egyedüliek, akik olyan képzettek, hogy esetleg kijátsszák a korlátlan erejű hatalmasokat. Az átlagfelhasználó számára túl bonyolulttá vált – vagy sosem volt elég könnyű – az információk és a személyes adatok védelmére szolgáló módszerek nyomon követése. Ez annyira megkönnyítette az 1-es számú játékos dolgát, hogy naponta adatok milliárdjait gyűjtötték be. Ekkor jöttek a szakértők – az igazi kihívók, akik felvették a harcot, és valós akadályt állítottak az adatgyűjtők elé. Az olyan technológiák, mint a Tor, a VPN-ek, a torrent-kliensek és a kriptopénznemek hihetetlenül megnehezítik a korlátlan erejű hatalmasok dolgát, de egy jó játékhoz híven, minden egyes körrel erősödnek a kontratámadások, csakhogy ez a csapat még így is vesztésre áll.Szoftverfejlesztőként be kell látni, hogy nem olyan könnyű lépést tartani a legújabb technológiákkal, ami a személyes adatok védelmét illeti. És ha ez nekik sem megy könnyen, akkor az átlag számítógép-felhasználó számára sosem lesz egyszerű átlátni a teljes képet. Mikor fog tehát eljönni az adatforradalom?


Rossz hírünk van, mert ha ebben a tempóban haladnak a folyamatok, akkor minden bizonnyal soha.


Miközben élvezzük a modern társadalom luxusát, végtelen számú technológia segít minket mindenféle feladat elvégzésében és szükséglet kielégítésében, nem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk. A történelem során a forradalmak nem 140 karakter révén valósultak meg, bizonyos személyeket az új világ iránti hajthatatlan vágy táplálta. Ez a fajta „háború” kevésbé megfogható: kábelekben vándorló elektromos impulzusokban létezik csak.


’De akkor hogyan lehet ennyire fontos mindez, ha nem is látom?!’ – kiált fel a mai balga ember, akinek elavult, biológiai operációs rendszere nem képes teljesen megérteni a digitális világot.


Sokaknak azonban a digitális élet valósabb, mint a biológiai, így a tét a következő: a szabadságunk a digitális életünkben. Képzeld el, hogy egy olyan városban élsz, ahol kilépsz az otthonodból, elindulsz bevásárolni, és sötét öltönyös, napszemüveges, fülhallgatós emberek figyelik meg a viselkedésedet, lejegyeznek minden mozdulatodat és részletet, a cipőd színét, a hangulatodat, mennyi időt töltesz a boltban, mit veszel, milyen gyorsan sétálsz hazafelé, kivel sétálsz vagy kivel beszélsz telefonon – ez mind metaadat valójában. Hogyan éreznéd magad, ha mindezt az információt begyűjtenék rólad a való életedben? Minden bizonnyal megfélemlítve, méghozzá biológiai értelemben véve.Az új életünk digitális. Mondhatnánk, hogy az evolúció már csak ilyen. Még nem ismerjük teljesen ezt az új világot, és valószínűleg nem is fogjuk soha. Hogyan fogjunk hozzá tehát az új életünkhöz, az új országunkhoz, az új világunkhoz? Egy olyan helyet szeretnénk, ahol titkon megfigyelik és felügyelik a mozgásunkat és a metaadatainkat?


Kezdjünk új világot biztos alapokon! Ma már léteznek olyan iPad-applikációk, amelyek programozni tanítják a gyerekeket, és ennek jelentős hatása lehet. Ami manapság még teljesen új, és csak néhány beavatott számára érthető, azt holnapra már a tízéves gyerekek is ismerni, használni fogják. Azt mondjuk, a személyes adatok védelme sosem lesz mainstream, mivel olyan nehéz jól megvalósítani. Ez igaz. De hol kezdődik mindez?


Első körben azoknak kell alakítania ezt az életteret, akik rendelkeznek megfelelő tudással ahhoz, hogy ténylegesen tudjanak változtatni a dolgokon. Nekik kell előlépniük, nekik kell rávenniük magukat, hogy megtegyék azokat a helyes lépéseket, amivel megvédhetjük a világunkat magunk és a jövő generációi számára. Persze tudva levő, hogy nehéz dolog ilyesmire vállalkozni.


Szoftverfejlesztőként vagy szakemberként Te vagy e játszma fő karaktere, és minden a ma hozott döntéseiden, tetteiden múlik. Túl fáradságos egy kis, személyes szervert üzemeltetni? A jövő generációi sosem fogják ismerni az adatok tulajdonlásának fogalmát. Túl kellemetlen egy kicsit kevésbé gyönyörű, titkosított chat applikációt használni? A jövő generációi sosem fogják ismerni az adatok titkosságának fogalmát. Túl sok munka telepíteni egy nyílt forráskódú applikációt a szerveredre? A jövő generációi sosem fogják ismerni az adatok szabadságának fogalmát.A fejlesztőkön van a sor, hogy lépjenek, és a helyes ügy érdekében megtegyék a szükséges intézkedéseket. Persze nem lesz mindez örökké nehéz a helyzet, és most is csak azért az, mert egy újdonságról van szó. Ugyanaz a helyzet, mint a piacgazdaságok esetén: a több tízmilliónyi fejlesztő egy új piacot alakít ki, akiknek termékek értékesíthetők, ezáltal fenntartható és terjeszthető az személyes adatok védelmének eszméje. Azonban a siker eléréséhez nem kell tíz millió fejlesztő. Csak Te kellesz hozzá!


(Forrás)


***

Ha te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állász keresel minőségi munkáltatóknál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen!

Gyere, nézz szét aktuális állásajánlataink között!