Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A product owner igazi értéke
A product owner igazi értéke

Az agilis módszertanok népszerűsége miatt a szervezetek a product owner szerepét és fontosságát nem csak az agilis módszertanok iránti elköteleződésük alapján határozzák meg, hanem annak az áldozatnak a fényében is, hogy egy szakértőt rendelnek ki ezáltal egy vagy több csapathoz. Ahhoz hasonló ez, mint amikor egy professzionális csapat időszakosan kiküldi a legjobb játékosát egy mások csapathoz, hogy ott mentori szerepet töltsön be.

Bár nagyon hasznos, hogy van egy elkötelezett részvevő az üzleti oldalt képviselve a csapatokban, számos probléma is felvetődhet, ha a productowner szerepe túlértékelt.


Istenkomplexus

A legtöbb esetben a terméktulajdonos az epikák, funkciók és történetek mögött álló írnok. A terméktulajdonos ismeri mind a jelenlegi állapotot, mind a tervezett jövőbeli állapotot - amely kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a megoldás megegyezzen az üzlet elvárásaival. Az óvatosság itt az erő, ami ezen feltevés mögött rejlik, és ezzel az erővel való visszaélés a csapat produktivitása terén kihívásokat eredményezhet.

Egy projekten dolgozva olyan ponthoz értünk, ahol egy funkciócsoport beépítésének az eredménye nem egyezett meg teljesen azzal, amit a terméktulajdonos szem előtt tartott. Az alapul szolgáló funkcionalitás tökéletes volt, de a funkciók elhelyezésével és leszállításával akadtak kihívások. A csapat vezető fejlesztője betekintést nyújtott abba, hogy miért használta fel a csapat az adott megközelítést és elmagyarázta, hogy az alternatív megközelítés alkalmazása teljesítményi és támogatási problémákhoz vezetne.

Ahelyett hogy átbeszélte volna a problémát a jobb megértés és a patthelyzet okainak a feltárása érdekében, a terméktulajdonos kijelentette, hogy az ő víziója az, amit implementálni kell. A csapat végül újjáépítette az alkalmazás érintett aspektusait, ami a várt teljesítményi és támogatási problémákat eredményezte, miután a funkciók eljutottak a felhasználókhoz.


Kiadás gyakran, nem nagy blokkokban

Az Agilis módszertan azon a feltételezésen alapul, hogy a kisebb iterációk gyakrabban szállíthatók az alternatív módszerekhez képest. Azonban a valóság az, hogy többszörös iterációkat gyakran csoportosítanak egyetlen kiadássá. Ennek az oka egyszerű;  a terméktulajdonos azt jelzi, hogy az üzlet nem áll készen az új funkciókra, és az a preferencia, hogy egyszerre több funkciót bocsájtson ki annak érdekében, hogy minimalizálják a végfelhasználókra gyakorolt hatást.

E megközelítés lehetővé teszi az üzleti egységek számára, hogy eltérő módon működjenek, mint a szolgáltatási csoportok. Mentségük, hogy több időt igényel a szükséges dokumentáció és képzési anyagok frissítése. Ha ez valóban így van, akkor meg kell vizsgálni a dokumentáció és a képzési szempontokat annak meghatározása érdekében, hogy ezek a területek hogyan alkalmazhatnak több iteratív megközelítést.
 Annak érdekében, hogy az Agilis alkalmazások hatékonyak legyenek, azokat az üzleti tevékenység minden egységével el kell fogadtatni, amelyek szolgáltatásokat nyújtanak.


Verziókiadások a felhasználók számára

Ha lenne egy lecke, amit mindig megtanulnak, de soha nem alkalmaznak, akkor az a végfelhasználók számára is már kiadott verzió időzítésének a helyes kalibrálása lenne. A product owner túlságosan sokszor tartja vissza a különböző funkciókat további elemzések céljából. Miközben pedig már kiadhatóak lennének alfa vagy béta felhasználóknak, visszajelzés szerzése érdekében.

Ez arra vezethető vissza, hogy a terméktulajdonos a kapuőr a fejlesztő csoportok és a végfelhasználók értékelései között, akik kihasználják a fejlesztés alatt álló funkciókat, aspektusokat is. Bár a product owner egy rocksztár lehet a vállalkozás szemében, ugyanakkor tőle csak egy véleményt kapunk. Míg a korai felhasználóktól, adoptálóktól valós idejű visszajelzést kaphatunk, arról, hogy hogyan szeretnék kihasználni az új funkciókat.

Mióta az Agilis módszertant (több mint hét éve) használom, azóta elkötelezett híve vagyok a funkciók jelölésének. A funkciójelzők lehetővé teszik a csoportok és felhasználók számára az új funkciókhoz való hozzáférést anélkül, hogy mindenkinek bemutatnánk a funkciókat. Szükség esetén a hozzáférések megadhatók és visszavonhatók - a visszajelzések alapján. Míg a funkció jelölések, flag-ek további időt igényelnek a telepítéshez, végrehajtáshoz és kezeléshez, a visszacsatolással a hozzáadott értékük messze felülmúlja a tényleges költségeket.


Korábban már észrevettem, hogy a fiam mindig is élvezte a belső nézetű (FPS) videojátékokat. Ha több szabad időm lenne, akkor én is szívesen kipróbálnám. Néhány napja a fiam, a lelkes játékos panaszkodott, hogy egy olyan fegyver az egyik játékban, ami magasan felülmúlt a többi alternatívát. És ez arra kényszeríti a csapatokat, hogy szabályokat állítsanak fel, melyek szerint ennek a fegyvernek a használata tilos. Röviden, egy túlerősített fegyver elveszi a tapasztalatot, a játékélményt.


Ha a terméktulajdonos értéke túl van becsülve, akkor a csapat és a kapott megoldás is veszélybe kerül. Amint azt fent említettem, a csapatok szuboptimális implementációk elfogadásra kényszerülhetnek, a funkciók többszörös iterációs kiadásba vannak csoportosítva, és a fejlesztő csapatok elesnek a jövőbeli végfelhasználók egy nagy csoportjának a visszajelzéseitől. Ezek csupán három gyors példaként szolgálnak arra, hogy mi történik akkor, ha a product ownert nem tartjuk a megfelelő korlátok között.

 Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy egy agilis csapat is egy csapat, amelynek egyik tagja sem fontosabb a másiknál, hogy szerepeik segítenek megalkotni a szükséges egyenletet ahhoz, hogy szilárd funkciókat nyújtsanak, gyorsan és a rendelkezésre bocsátott visszajelzéseket beépítve.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!