Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A munkaerő várható megváltozása egy mesterséges intelligenciával és automatizálással átszőtt jövőben
A munkaerő várható megváltozása egy mesterséges intelligenciával és automatizálással átszőtt jövőben

Nem titok, hogy a mesterséges intelligencia (AI) és az automatizálás teljesen átformálja az üzleti világot. A Föld összes iparágában megjelent ez a folyamat. Számos esetben járulnak hozzá a produktivitáshoz, és átformálják a vállalatok saját magukról alkotott képét a növekedéshez viszonyítva.


Az AI és az automatizálás pedig egy jó ideig biztos, hogy nem megy sehova. Sőt, egyre több változásnak nézünk elébe, ahogy egyre többen váltanak az innovatív technológiákra. Lényegében a gépek egyre többet és többet fognak átvenni a feladatokból, és egyre nagyobb mértékben egészítik majd ki az emberek munkáját. A gazdasági növekedésre való hatása jelentős lesz a jövőben. A McKinsey egyik jelentése szerint a mesterséges intelligencia 16 százalékkal, azaz körülbelül 13 billió dollárral járulna hozzá a globális gazdasági teljesítményhez 2030-ra.Ez pedig nagymértékű változást fog eredményezni a munkaerőben, még a technológia néhány területén is. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a változásokkal, hogy fel tudjuk készíteni magunkat szakmailag és lelkileg. Nézzük meg közelebbről!


Négy változás a munkaerőben, hogy jobban megértsük


Ez természetesen nem egy világvégét idéző kép a foglalkoztatottságról. Az állások száma és változatossága stabil marad, ha nem növekszik 2030-ra. Az elkövetkezők egyszerűen megmutatják, hogyan alkalmazhatják majd a mesterséges intelligenciát és automatizálási szoftvereket, és a hatásokat, melyeket vagy kifejtenek, vagy nem. A foglalkozások megváltozhatnak, és a hozzájuk szükséges jártasságok is.


1. Más skill setek játszanak szerepet


A szükséges képességek meg fognak változni, amikor a vállalatok teljes mértékben alkalmazni kezdik az automatizálást. Az pedig, hogy alkalmazni fogják-e, a legtöbb vállalat számára biztosra vehető, hiszen az automatizálás az üzleti növekedés egyik legfőbb faktora. Amikor a fejlett technológiára kerül a sor, magasabb szakértelem lesz az elvárás, illetve olyan érzelmi és kognitív képességek is, mint a komplex adatfeldolgozás és a kreatív gondolkodás.Ez a változás már ma is látható, hiszen digitális kompetencia nélkül esélyünk sincs a munkaerőpiacon. De mi lehet az, ami hanyatlik? A fizikai és kézi képességek. Az AI és az automatizálás integrálásával a folyamatokba, már nem lesz rá szükség, hogy ezeket emberek végezzék el.


Ehelyett folyamatosan képesnek kell lenned gondolkodni, alkotni, és sokkal innovatívabbnak lenni. Gyorsan kell új megoldásokat találnod, hogy megküzdj a versenytársak piacra kerülő termékeivel. Ez pedig egyedi képességeket és gondolkodásmódot igényel.


2. Az AI és az automatizálás jelentősen megváltoztathatják a foglalkoztatást


Lehetséges, hogy egy ponton túl a globális munkaerőpiac teljesen megváltozik az új technológiák elterjedésének köszönhetően. Még olyan becslések is vannak, hogy akár 14 százalékkal is eltolódhat. A változások nagy része az üzleti szektorban várható, de akár földrajzi változások is végbemehetnek.


Bizonyos területeken, főleg a strukturált környezetekben és az adatgyűjtés és -feldolgozás terén várható a foglalkoztatottság csökkenése. Ez főleg annak lesz betudható, hogy a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban és pontosabban képes adatokat gyűjteni és feldolgozni, mint az emberek. Növekedés pedig a technológiai, ápolási és oktatási területeken várható.3. A munkafolyamatok is változhatnak, ha egyre többen dolgoznak a gépekkel párhuzamosan


Azzal, hogy egyre több intelligens szoftvert integrálnak az üzleti környezetekbe, a munkafolyamatok egy ember-robot együttműködéssé fognak fejlődni. Erre egy egyszerű, létező példa az önkiszolgáló kasszák jelenléte az áruházakban.Ebben az esetben az emberek és a gépek együtt dolgoznak azon, hogy meggyorsítsák a fizetési folyamatot. De ide lehetne sorolni az ügyfélszolgálatos chatbotokat is. Minél több rendszerszintű megoldást integrálnak, annál több alkalmazási lehetőségük adódik majd, a kereskedelemtől a pénzügyig.


4. A mesterséges intelligencia és az automatizálás befolyásolhatják a béreket


Ez egy nagyon fontos potenciális változás, mely bekövetkezhet az AI és az automatizálás hatására. A te fizetésed meg fog változni az innovatív technológiák hatására? Ez igazán csak a típuson és a szerepen múlik. Például az órabérben fizetett emberek, mint a raktári dolgozók, észrevehetnek majd csökkenést a bérükben, hiszen a raktári automatizálás sok emberi szükségletet csökkent.Az érme másik oldalán a magasan képzett munkások viszont emelkedést láthatnak a bérükben, hiszen a gépeket kezelni és karbantartani is kell, hogy a lehető legjobban teljesítsenek. Igen, az automatizálás befolyásolhatja a fizetéseket, de az előre készülés segíthet, hogy fejleszd magad, és felkészülj a jövőbeli, fejlettebb technológiára.


Összefoglalás


A munkaerőbeli változások az AI és az automatizálás által vezetett jövőben nagy hatással lehetnek a te cégedre vagy állásodra is. Ehhez elengedhetetlen, hogy képben legyél a legfrissebb technológiákkal, és alkalmazkodj, hogy a változások előnyödre váljanak, és ne hátráltassák a jövődet.


De hogyan fogja befolyásolni a technológia a te vagy a céged jövőjét?


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020. 01. 02.