Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A mesterséges intelligencia előnyei és kockázatai: minden, amit tudnod kell
A mesterséges intelligencia előnyei és kockázatai: minden, amit tudnod kell

A mesterséges intelligencia nem egy képzeletbeli jövő, hanem már a jelenünk része. Több a keresőmotorok automatikus kiegészítésénél és az önvezető autóknál. A gépi tanulástól a robotokon át, technológiák széles skáláját kínálja, mely lehetővé teszi a gépeknek, hogy érzékeljenek, megértsenek, tanuljanak és cselekedjenek.

Épp azt fontolgatod, hogy felhasználod az MI által nyújtott fantasztikus lehetőségeket a vállalkozásodban? Mielőtt eldöntenéd, nézzük meg néhány előnyét és hátrányát az ilyen digitális eszközöknek.

Először is, a mesterséges intelligenciákat két részre oszthatjuk. Létezik az úgynevezett gyenge MI, illetve az erős MI.

Jelenleg a mi világunkban gyenge MI létezik. Ez arra utal, hogy megtanítjuk egy gépnek egy bizonyos feladat elvégzését, és nem számít, hogy mennyire komplex az a feladat. Például egy chatbot kérdésekre válaszol, a személyi asszisztensek rendszerezik és karbantartják az információkat, a Google Maps többféle útvonalat is kiszámol, hogy megtalálja a leggyorsabbat, az ajánlómotorok pedig megpróbálják terelgetni a felhasználókat, hogy egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást válasszon. Tehát a gyenge mesterséges intelligencia csak egy bizonyos feladatban tudja felülmúlni az embereket, semmi másban – még sokkal egyszerűbb dolgok is kifognak rajta.

Ennek ellentéte az erős MI, mely képességek sokkal átfogóbb halmazával rendelkezik, és így szimulálni tudja az emberi intelligenciát. Képes lehet bölcsen viselkedni különböző feladatok folyamán, az autóvezetéstől egészen az absztrakt kérdések megválaszolásáig. Az emberi kognitív képességek megismétlése a cél, az egyik területen megtanult adat használata egy másikon. Öntudattal kell rendelkeznie, mint egy igazi embernek. Ám az erős MI még mindig csak teória, tudományos fantasztikum, de már most vitatott a morális értéke.

A mesterséges intelligencia előnyeinek és hátrányainak részletezése fényt vet majd a kulcsfontosságú tényezőkre, melyek jobb eredményhez vezetnek majd a vállalatnál.A mesterséges intelligencia fő előnyei


Az MI mostanra mindenféle méretű cégnél kezd egyre népszerűbb lenni. Drámai átalakulásokat hoz számos szervezetben és iparban, így hasznos lenne belelátni egy kicsit az izgalmas előnyökbe, amit hoz.


Kevesebb rutin

A mesterséges intelligencia fejlődést hoz azáltal, hogy automatizálja a mindennapi munkánkat.

A gépek kétségtelenül felülmúlják az embereket az aprólékos tevékenységekben. A rutinfeladatok automatizálásával pedig a robotok magukra tudják vállalni az analízishez és problémamegoldáshoz kapcsolódó feladatokat.

Tehát a mesterséges intelligencia munkahelyen való alkalmazása csökkenteni fogja a munkaterhelést, lehetőséget adva az embereknek, hogy fejlesszék a többi képességüket. A monoton munkától megszabadulva az alkalmazottak koncentrálhatnak a munka kreatív aspektusára. Idővel az emberek és gépek ilyen kombinációja jobb hellyé teszi majd a világot.


Kevesebb kockázat

Az MI alkalmazása veszélyes feladatoknál csökkenteni fogja az emberek egészségére és biztonságára irányuló kockázatokat. A mesterséges intelligencia technológiái rengeteg akadályt fognak átugrani. Például segíthet a bozóttüzek előrejelzésében és leküzdésében drónokkal. Emellett részt vesz a klímaváltozás elleni harcban is – küzd az erdőirtás ellen. Ugyanis az MI rendszerek képesek detektálni és továbbítani az illegális fakitermelés hangjait. A modern intelligencia által vezérelt robotok és autonóm vízalatti járművek hozzá tudnak férni a tengerfenékhez, így adatot tudnak gyűjteni az élővilágról és feltárni a fajok sokféleségét.

Emellett a robotok képesek elviselni a sugárzást, így gyakran használják őket a nukleáris energiaiparban törmelékek eltakarítására, főleg katasztrófák után. Még ha nem is szüntetik meg a veszélyt, így is sok segítséget nyújtanak egy katasztrófa kezelésében.


Nincs szünet

Hogy produktívak maradjanak, az embereknek szüksége van időről időre egy kis felfrissülésre. Az emberi gyengeség ezen aspektusát remekül ellensúlyozni lehet az MI segítségével.

Nem fognak elfáradni, nem unatkoznak vagy terelődik el a figyelmük. A mesterséges intelligencia alapú gépeknek nincs szüksége szünetekre. Ha egyszer felprogramozzák őket, akkor 24/7-ben dolgozni fognak.Nincs emberi hiba

Az emberi lények hajlamosak a stresszre, kimerültségre, érzelmekre, idősödésre stb. Ezek mindegyike negatívan befolyásolhatja a döntéshozást. Például egy túl stresszes doktor vagy egy zuhanó repülő pilótája végzetes hibát követhet el, ami tragédiához vezet, nem is beszélve a részeg sofőrök által okozott balesetekről.

A számítógépek nem vétenek ilyen hibákat (ha megfelelően programozzák őket, természetesen).

Az olyan iparágak, melyek a helyesség és pontosság magas szintjére törekednek, sokat nyerhetnek mesterséges intelligenciával felszerelt gépek alkalmazásával. A drága hibák kiiktatása nagyobb termelést tesz lehetővé a cégeknek. Az érzelmes emberiséggel ellentétben a testre szabott MI javíthatja a döntéshozó folyamatot, hiszen az algoritmusai nem használnak mást, csak az előzőleg összegyűjtött információkat.


Nincs lassítás

Az emberi munka kiegészítése az egyik fő előnye a mesterséges intelligenciának.

Mivel képes megállás nélkül dolgozni, a mesterséges intelligencia számítási ereje felülmúlja az emberekét mind sebességben, mind minőségben. Erősebb a modellezésben, előrejelzésben és nagy adathalmazok kombinálásában.

Például az MI lerövidíti a biztosítási követelések átnézéséhez szükséges időt. Amikor egy biztosítási ügynöknek napokba telik döntést hozni, egy gép képes ugyanerre percek alatt.

Mégis, a fejlett technológiának szüksége van emberi betekintésre, hogy formálják az innovatív megoldások alkalmazását.


Kevesebb házimunka

Mesterséges intelligencia otthon? Nem csak Mark Zuckerberg élvezi az MI előnyeit. Az Apple, a Google és az Amazon ingyen hozzáférést biztosítanak az asszisztenseikhez. Az okos technológiák segítenek az elfoglalt embereknek vezetni a háztartást és elvégezni az alap feladatokat.

Néhány okos asszisztens képes értelmezni egy kérés kontextusát, és adatokat szinkronizálni a telefon, autó, TV és még a hűtő között is. Így képesek vagyunk a ház bármely belső – vagy külső – pontjáról irányítani őket.

A mesterséges intelligenciával felszerelt okos otthonok nem csak dinamikusabbá és könnyebbé teszik az életet, de segítenek spórolni és kevesebb vizet, áramot fogyasztani.

A magas hatásfokú rendszerek magukban foglalnak olyan készülékeket, melyek intelligensen szabályozzák bizonyos források használatát. Amikor ezeket egy okos hálózatba integráljuk, még tovább csökkenthetik a költségeket.


Jobb előrejelzések

A meteorológusok gyorsabban be tudják azonosítani a potenciálisan súlyos viharokat, ha segítségül hívják a mesterséges intelligenciát a felhők mozgásának elemzéséhez.

Egyre több és több kutató használ számítógépes látást és gépi tanulási módszereket a ciklonok valós idejű észleléséhez. Ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy megfelelően felkészüljünk a milliókat érintő katasztrófákra.

Emellett az időjárás meghatározza, hogy mikor a legjobb vetni és aratni. Pontos előrejelzési adatokkal a farmerek képesek lesznek maximalizálni a termést.Jobb forráselosztás

A házaink és gépeink által fogyasztott áramot jelentősen csökkenthetjük MI alkalmazásával. Eközben a gépek élettartama és hatékonysága várhatóan növekszik. Az MI képes eszközeinken a leggazdaságosabb algoritmusokat futtatni.

Például a beltéri légkondicionálás javulása nagyban köszönhető az MI szenzoroknak. Ezek beállítják és fenntartják a kívánt páratartalmat és hőmérsékletet a szobában. Emellett egy ennyire a felhasználó igényeire szabott megközelítés megakadályozza a források pocsékolását. Nem csak az otthoni eszközök fognak profitálni ebből. A nagy teljesítményű autók, raktárak és mezőgazdasági felszerelések is kevesebb energiát fogyaszthatnak így.

Egy másik kulcslehetőség a mesterséges intelligencia számára a csomagszállítás. Az MI ugyanis megtalálja a leghatékonyabb útvonalat, minimalizálva a szállítási távolságot, ezáltal spórolva a benzinen és a járművek élettartamán.


Kevesebb betegség

A mesterségesen intelligens rendszerek használatának az egyik legfontosabb előnye az orvosi területen szerzett tudásunk bővítése.

Egy okos viselhető eszköz képes 24/7-ben figyelni a viselőjét, és gyors diagnózist és betegségmegelőzést biztosítani. A képalapú intelligenciák képesek segíteni az orvosoknak a jobb diagnózis felállításában, és csökkenteni az időt, amit a specialisták a beteg adatainak elemzésével töltenek.

Ezek az algoritmusok segítenek az egészségügyi kockázatok felmérésében. Tudhatják a különböző gyógyszerek mellékhatásait.

Az intelligens műtétszimulátorok jelenleg orvosi specialisták képzésében használtak.

Az idegrendszeri betegségek felfedezésében és megfigyelésében is nagy szerepet játszanak azáltal, hogy egy valódi agy kapacitását szimulálják. Manapság pedig sugársebészeti módszereket alkalmaznak néhány klinikán, ahol úgy operálják ki a daganatos részeket, hogy nem roncsolják az azt körbevevő szövetet.A mesterséges intelligencia legfőbb hátrányai 


Az MI általános előnyei a kognitív funkciók megismétlésére alapoznak. Ám nincs se alapelve, se tapasztalata. A legjelentősebb hátrányok pedig ebből származnak.


Kevesebb munkahely

Az lesz a vége a negyedik ipari forradalomnak, hogy egy robot fog az asztalodnál ülni? Nem igazán. Ám így vagy úgy, a mesterséges intelligencia az állások 95%-át érinteni fogja, akár áthelyezve, akár kiegészítve azokat. Mi több, a hatás nem lesz egyenletes a különböző iparágakban. Több munkahelyet fog elvenni a gyártástól, mezőgazdaságtól és logisztikától, ezáltal csökkentve a fizikai munkát. Míg az egészségügyben vagy az oktatásban inkább a hasznát fogják élvezni.

Ami ösztönösen és bármilyen felkészülés nélkül jön az embereknek, rendkívül nehéz a robotok számára. A mesterséges intelligenciának nincs elméje.

„Logikát, algoritmusokat és utasítások egyértelmű halmazát követi. Átfogó gondolkodásra képtelenül az MI nem lehet motivált, találékony, érzékeny vagy tudatos.”

Például a filozófia az MI képességein kívül esik, és nem valószínű, hogy valaha meghódítja.Az etika hiánya

A mérhető moralitás vagy igazságosság egy nehezen implementálható dolog. Az MI alig tanítható meg rá, hogy mi a jó, maximum ha a mérnökök biztosítják a koncepciót.

A költség-haszon megközelítés marad a legmegbízhatóbb a robotokkal kapcsolatban, amikor meg kell becsülni egy szituációt.

Hogy megakadályozzuk a katasztrofális eredményeket, rá kell jönnünk az etikai elvek fontosságára.


Több lustaság

A technológia kényelme csak az érme egyik oldala. Az emberek hagyni fogják, hogy a gép gondolkodjon helyettük, hiszen nincs szükség a dolgok megtanulására vagy memorizálására. Hiszen a gépet mindig meg lehet kérdezni.

A géptől való függés az egyén döntése. Ha a technológiát bölcsen használják, hogy delegálják és automatizálják az egyszerű dolgokat, akkor segíteni fogja az emberi agy más területeinek használatát. Így a lustaság nem lesz probléma többé.Összefoglalás

Mindenekfelett az embereknek okosan kell alkalmazniuk a mesterséges intelligenciát, hogy elkerüljék a visszaélést és a váratlan következményeket. Egy óvatosabb megközelítés a hátrányokat is előnyökké formálhatja.

A technológia alkalmazása előnyös az üzlet számára, hiszen segíthet agilitást építeni, költségeket csökkenteni, népszerűsíteni a produktivitást, minimalizálni a hibákat és növelni a vásárlói elégedettséget. Az MI innovációk több értéket fognak hozni kevesebb inputtal, fenntartható növekedést hozva a céghez.

Ám az MI használatának kezdeményezését gondosan kell vizsgálni. Az üzleti célok és belső folyamatok átfogó elemzése létfontosságú, hogy a lehető legtöbb előnyt érjük el az MI alkalmazásával. A legkeményebb kihívások felfedésével egyértelmű lesz, melyik komponensnek van szüksége rá – skálázás, döntéshozás, személyre szabás, vagy néhány legacy rendszer felélesztése. A megfelelő stratégia elhozza azt a jövőt az üzlet számára, amit szeretnél.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.05.29.