Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A láthatatlan web: Mi az, és hogyan férhetsz hozzá?
A láthatatlan web: Mi az, és hogyan férhetsz hozzá?

Mi az a láthatatlan web?

Tudtad, hogy hatalmas mennyiségű adat létezik, melyet a keresőmotorok speciális keresés nélkül nem mutatnak meg? A „láthatatlan web” kifejezés főleg arra a hatalmas adatgyűjteményre utal, melyhez a keresőmotoroknak és katalógusoknak nincs direkt hozzáférése. Ilyenek például az adatbázisok.

A látható web (az internet azon része, melyhez hozzáférhetsz csupán keresőmotorok vagy katalógusok használatával) oldalaival ellentétben az adatbázisokban található információk általában hozzáférhetetlenek a keresőmotorok indexeit létrehozó szoftveres keresőbotok számára. A felhasználók ezen információk többségét elérhetik, de csakis speciális kereséssel, mely feloldja az információ helyét.


Mekkora is valóban a láthatatlan web?

Becslések alapján a láthatatlan web szó szerint több ezerszer lehet nagyobb, mint az általános keresőmotoros lekérdezésekkel megtalálható tartalomhalmaz. A Bright Planet szerint, mely egy a láthatatlan web információinak kinyerésére specializálódott szervezet, az internet ezen része 550 milliárd egyedi dokumentumot tartalmaz, szemben a felszíni web egy milliárd dokumentumával.

A főbb keresőmotorok, mint a Google, Yahoo vagy a Bing, nem adják vissza a „rejtett” tartalmakat egy tipikus keresésben, egyszerűen azért, mert nem látják ezeket speciális keresési paraméterek és/vagy keresési szakértelem nélkül. Azonban, ha egy kereső egyszer rájön ezen adatok hozzáférési módjára, óriási mennyiségű információ nyílik meg előtte.


Miért hívják láthatatlan webnek?

A keresőbotok, melyek tulajdonképpen kicsi programok, az interneten kóborolnak, és az általuk felfedezett oldalak címeit indexelik. Amikor ezek belefutnak egy oldalba a láthatatlan webről, nem igazán tudják, hogy mit kezdjenek vele. Ugyanis hozzáférnek az oldal címéhez, de az általa tartalmazott információkhoz nem.

Hogy miért? Mert rengeteg faktor befolyásolja ezt, de lényegében a technikai korlátok és/vagy az oldal tulajdonosának megfontolt döntése a fő okok, hogy elzárják az oldalt a keresőbotok elől. Például az egyetemi könyvtároldalakat, melyek hozzáféréséhez jelszóra van szükség, nem fogja tartalmazni a keresés eredménye, sem a script alapú oldalakat, melyek nehezen olvashatók a keresőbotok számára.


Miért fontos a láthatatlan web?

Sok felhasználó hiszi, hogy egyszerűbb csak a hagyományos Google vagy Yahoo keresésekkel elérhető tartalmakkal megelégedni. Azonban nem mindig egyszerű a keresett dolgot csupán keresőmotor használatával megtalálni, főleg, ha valami komplikáltabb vagy kétesebb dolgot keresel.

Képzeld el az internetet egy hatalmas könyvtárként. A legtöbb ember nem várná, hogy csak besétál, és egyből megtalálja a gemkapcsok történetét a recepción; azt várják, hogy kutatniuk kell érte. Ez az, ahol a keresőmotorok nem feltétlenül fognak neked segíteni, de a láthatatlan web annál inkább.

A tény, hogy a keresőmotorok csak az internet egy nagyon kis hányadán keresnek, vonzó forrássá teszi a láthatatlan webet. Sokkal több információ létezik, mint azt valaha is el tudnánk képzelni.


Hogyan használjam a láthatatlan webet?

Sok más ember létezik, aki már feltette magának ugyanezt a kérdést, és nagyszerű oldalakat hoztak létre kiindulópontnak a láthatatlan web felé. A következőkben felsorolunk néhány átjárót különböző témákhoz.


Humán tárgyak

  • Voice of the Shuttle: Az 1994-ben indult VoS egyike a légrégebbi és legnagyobb humán adatbázisoknak az interneten. Exkluzív hozzáférést kínál témákhoz az antropológiától egészen az írástechnikáig.


Az amerikai kormánnyal kapcsolatos dolgok

  • University of Michigan Government Documents Center: Jelentéseket, statisztikákat és más dokumentumokat találhatsz az amerikai kormány minden szintjéről. Az adatbázisok mindenféle információkat tartalmaznak, köztük művészetek, egészségtudomány, társadalomtudomány és nemzetközi tanulmányok témakörökben.
  • USA.gov: Egy vörös szőnyeggel szegélyezett kapu az Egyesült Államok kormányának mélységeibe. Kormányzati munkákat, ügynökségek A-Z-ig tartó listáját, és támogatások, kölcsönök és anyagi segítségnyújtások információit is tartalmazza.


Egészség és tudomány

  • PsycNET: Használd az American Psychological Association adatbázisát kivonatok és teljes folyóiratok keresésére különböző témákban (a kivonatok általában ingyenesek, de a teljes folyóiratok megtekintéséhez fizetni kell).
  • Healthfinder: Szakmailag lektorált információk több, mint ezer különböző egészségügyi adatbázisból. Források széles tárháza található itt egészségügyi témák szédítő sokaságáról.
  • RXList: Ha megbízható gyógyszerinformációkat keresel, akkor ez az adatbázis neked való. A-Z-ig tartó listát, képgyűjteményt és szótárat tartalmaz a vényköteles gyógyszerekről, és pirulaazonosítás céljára is alkalmas.


Mega-portálok

  • A Virtual Library egyszerű és könnyen használható, jegyzetekkel ellátott témalinkekkel. A jegyzetek sokat segítenek, mert kiszűrik a tárgyhoz nem tartozó kereséseket, így rövidítve a keresési időt.


Mi van a láthatatlan web többi forrásával?

Rengeteg oldalt hoztak már létre a láthatatlan weben való kutakodáshoz. Az itt fellelhető információ többségét akadémiai intézmények kezelik, és magasabb minőségűek, mint a normál keresőmotoros találatok. Vannak „akadémiai átjárók”, melyek segíthetnek ezen információkat megtalálni. Hogy majdnem bármelyik oktatási forrást megtaláld a neten, írd be ezt a karaktersort a kedvenc keresődbe:

site:.edu „a téma, amit keresek”

A keresés így csak .edu-val kapcsolatos oldalak találataival fog visszatérni. Ha egy bizonyos iskolán belül szeretnél keresni, használd az iskola URL-jét a keresésedben:

site:www.iskola.edu „a téma, amit keresek”

Keretezd idézőjelekkel a keresési kifejezést, ha több, mint két szóból áll; ez tudatja a használt keresőmotorral, hogy azt a két szót egymás mellett szeretnéd látni. Tudj meg még többet a keresési trükkökről, hogy jártasabbá válj az internetes keresésben.


A láthatatlan web lényege

A láthatatlan web források hatalmas tárházát kínálja mindenről, amire csak gondolni tudsz. Az ebben a cikkben kiemelt linkek épp csak kezdik érinteni a láthatatlan weben elérhető dolgok óriási mennyiségét. Ahogy az idő telik, a láthatatlan web egyre csak nőni fog, és ezért jó ötlet már most megtanulni a felfedezését.


(Forrás)

***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!