Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A legjobb praktikák és eszközök a DevOps teljesítményteszteléshez
A legjobb praktikák és eszközök a DevOps teljesítményteszteléshez

A feladatát ellátni nem képes, illetve a hibákat tartalmazó szoftverek lehetnek az alkalmazásfejlesztők legnagyobb rémálmai. Akár a teljesítménnyel, akár a stabilitással kapcsolatos a probléma, a tesztelő szakembernek meg kell bizonyosodnia róla, hogy a minőséget nem veszélyezteti semmi.

Egy megbízhatatlan kód például rengeteg hibának lehet az okozója, melyek végül a szoftver teljesítményét is befolyásolhatják. Ha minőségi kódolási és tesztelési szolgáltatásokra kerül a sor, meg kell bizonyosodnod róla, hogy egy jó, és lehetőleg híres tesztelőt preferálsz, mely kiegészíti az igényeidet.

A DevOps-nál nem lehet csak úgy véletlenszerűen biztosítani a szoftver minőségét a legjobb tesztelési módszertanok és tesztesetek használata nélkül. Ebben a cikkben a DevOps teljesítménytesztelésről fogunk részleteket megosztani, melyeket mindenkinek illik tudni.


A kezdeti tesztfázis

Ebben a fázisban az alkalmazás teljesítményét mindenféle terhelés nélkül vizsgálják, hogy meghatározzák az alapvonalat. Ez egész egyszerűen annyit jelent, hogy egyetlen virtuális felhasználó hajt végre meghatározott, ismétlődő feladatokat, hogy ellenőrizzék az alapvető funkcionalitásokat, és analizálják a megterhelés nélküli teljesítményt.

Ezek az alap tesztek szükségesek és fontosak, mivel ezzel határozzák meg a parancsok és tranzakciók minimális válaszidejét, ennél kevesebb idő alatt az alkalmazás nem tudja ezeket végrehajtani. Amikor a tranzakció végrehajtódik, és egy megfelelő válasz generálódik, el lehet kezdeni növelni a terhelést, és monitorozni az alkalmazás teljesítményével kapcsolatos tényezőket. Ezek között van például a CPU megfelelő kihasználtsága, a memóriahasználat és a feldolgozási idő.

A tesztelő programnak le kell jegyeznie a leggyorsabb és a leglassabb tranzakciós időt, és ezután precízen dolgoznia, hogy a minimumra csökkentse a maximális terhelés által jelentkező időtöbbletet. A tesztelő felelőssége emellett az alkalmazás stabilitásának fenntartása mindkét esetben, hogy állandó teljesítményt nyújtson a legnagyobb terhelések alatt is.


Fektessünk nagy hangsúlyt a töréspontok megtalálására

Egy másik kritikus, megfelelő megfontolást igénylő feladat a töréspontok megkeresése. Ezt általában úgy végzik, hogy ciklikusan ismételve tesztelik az adott részt, amíg az el nem romlik. Ezt a pontot utána alaposan elemzik, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a tranzakciók nem szenvednek hiányt a kérések növekvő számának következtében.

Nincs értelme kiadnod az alkalmazásodat, ha nem tudsz a felhasználók növekvő száma mellett egyenletes teljesítményt nyújtani. Ennélfogva kötelező a töréspontjáig tesztelni az alkalmazást, hogy aztán a terheléstesztet és hasonló dolgokat implementálhassuk a hibák megoldása érdekében.

Amikor kész vagyunk a töréspontok tesztjével, elérkezik az idő a szoftver normál funkcionalitását akadályozó problémák megoldására.


A teszt szkriptek ismétlése

Nincs olyan pont az alkalmazás terhelési próbája során, amikor egyetlen tesztre lehetne támaszkodni. Újra és újra meg kell ismételned a teszt szkriptjeidet, hogy biztosítsd az alkalmazás tűrését. A tesztelő szakemberek többsége egy automatizált tesztelőeszközt preferál a feladatra.

Ezek az automatizált eszközök, mint például a Selenium, úgy vannak tervezve, hogy kiegészítsék a tesztelési szokásaidat az app monitorozásával harmonizálva, extrém feltételek mellett. Nem megvalósítható ugyanis a program manuális tesztelése, amikor felhasználók garmadáját kell szimulálni. Így az automatizált szkriptek használata szükséges a virtuális felhasználók hozzáadásához, melyek aztán könnyen ábrázolni tudják a rendszer átfogó teljesítményét.

Az alkalmazásod folyamatos tesztelése segít a CPU és memóriafelhasználás változásainak kiszámításában. Ez újfent segít a fejlesztőnek bizonyos változtatások bevezetésében, melyek minden szempontból javítják a teljesítményt.


A DevOps környezetben széleskörben használt tesztelőeszközök

Selenium

A Selenium egyike a leggyakrabban használt tesztelői eszközöknek, és az egyik legjobb minőségű tesztelési élményt tudja nyújtani. Akár a mobil applikáció átfogó teljesítményét, akár egy webes alkalmazás töréspontját kell letesztelned, mindig számíthatsz rá.

Emellett sokszor használják PC programok tesztelésére is, a hatékonyságuk fejlesztése érdekében. Mindig kifizetődő a Seleniumhoz hasonló eszközök előnyben részesítése, ha egy alkalmazás átfogó teljesítményér vagyunk kíváncsiak.


UFT

A UFT szintén egy erős eszköz, mely a segítségedre lehet a rendszer teljesítményének monitorozásában, nagyobb erőfeszítés nélkül. Akár webes alkalmazást vagy szolgáltatást tesztelnél, használhatod a UFT-t a megfelelő eredmények érdekében. Sőt, mi több, automatikus dokumentációt is tartalmaz, ami még egy plusz pont.

Ezek többek közt a DevOps teljesítménytesztelés kritikus aspektusai, melyet minden fejlesztőnek és tesztelési szakembernek ismernie kell.


(Forrás


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!