Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A kollaboratív robotok a jövő?
A kollaboratív robotok a jövő?

A hagyományos robotokat már hosszú ideje használják a gyártásiparban, egészen mostanáig, az együttműködő robotok innovációjáig. Az úgynevezett cobotok (collaborative robot rövidítése) automatizálása és felbukkanása egy ideje aggasztja az embereket, hiszen ahogy a tudósok és mérnökök a hatékonyságuk javítására törekszenek, eljöhet az a pont, hogy felváltják az emberi munkaerőt.


És bár a technológia kapacitása is véges, a robotok talán nem az egyetlen dolog, amit a vállalatoknak fejlesztenie kell a hatékonyság és produktivitás tekintetében. Az emberi beavatkozás létfontosságú, hiszen a rugalmasságunk és a képességeink soha nem hasonlíthatóak a robotokéhoz. Ebben az esetben tehát a technológia hatékonyabb lehet a szaktudás és az emberi beavatkozás együttműködésével.

A kutatások azt mutatják, hogy az együttműködő robotok gyorsan haladnak afelé, hogy a robotika egyik leggyorsabban gyarapodó ágazatai legyenek. Mind a közepes- és kisméretű vállalatok támogatják a robotok alkalmazását a gyártási folyamatokban a rugalmasság és a munkaritmus növelése érdekében. Emellett a cobotok nem igényelnek hatalmas befektetést. Az együttműködő robotok iránti kereslet exponenciális növekedését és a globális bevétel átlagos előrehaladását várják az elkövetkező években.Mind a kereskedelmi és ipari robotok keresletének és fejlődésének csökkenését várják, ahogy egyre több ember alkalmazza majd a cobotokat a vállalatában. Ezek legfőbb előnye ugyanis az emberekkel való együttműködés képessége anélkül, hogy biztonsági jellemzőket kelljen implementálni, mint ahogy az a hagyományos robotoknál szükséges. Tulajdonképpen a collaborative szó azokat a struktúrákat definiálja, melyek meg tudnak osztani egy munkakörnyezetet, együttműködni emberekkel és ennek ellenére függetlenül dolgozni.  A cobotok biztonságosan tudnak érintkezni az alkalmazottakkal.

Az együttműködő robotok jellemzői – például, hogy könnyűek – úgy lettek beállítva, hogy növeljék az értéküket, pontosságukat és erejüket, miközben megszüntették a sorozatismétlést, amit a nehezebb ipari robotoknál lehetett megfigyelni. A gyártó szektornak főleg az kell, hogy a cobotok különféle feladatokat hajtsanak végre, mint például a minőség-ellenőrzés, gépek felügyelete és könnyű összeszerelés.


Az együttműködő robotok hasznosak a kis és közepes méretű vállalatoknak


A gyártóiparban tevékenykedő kis és közepes méretű vállalatok várhatóan növelni fogják a cobotok gyarapodását. Ezek közül sok még nem jött rá, hogy a robotok általi automatizálás ilyen előnyökkel fog járni számukra, mint például az általános versenyképesség, fokozott gyarapodás és minőség.

Ezen vállalatoknak szükségük van a szabályozható automatizálási megoldásokra, melyek könnyen és azonnal hozzáilleszthetők a változó követelményekhez. Ők olyan szerkezeteket keresnek, melyek könnyen programozhatóak a különféle automatizálási feladatok támogatására. A cobotok speciálisan ezen követelmények kielégítésére vannak tervezve, és a vállalatokat reaktívabbá teszi a piaci követelményekre.


Együttműködő robotok és az automatizálás


A múltban a testreszabás egy nagy hátrányt jelentett az automatizálás számára. Az emberek ismétlődő és átlagos feladatokat hajtottak végre, melyek nem kívántak meg sem intelligenciát, sem gondolkodást. Ez rengeteg időt elvett, és csökkentette a produktivitást, főleg az olyan feladatoknál, melyek ténylegesen igényeltek emberi ráfordítást. Ma, ahogy sok vállalat támogatja a cobotokat, jelentős fejlődés és növekedés tapasztalható a gyártóiparban. Sőt mi több, a dolgozóknak nem kell előzetes programozási ismeret a gépek működtetéséhez, hiszen ezek nyelve rendkívül könnyen tanulható.


Sok különféle típusú cobot létezik más-más specifikációval. A közös munkahelyen emberekkel való interakció mellett a cégek használhatják őket éjjel is, különösen ha fokozni szeretnék a termelést. Velük a gyártók alkatrészek százait tudják bedobozolni, és egy évben ezek millióit tudják legyártani. Ez a megnövelt termelés nem csak a többi gyártóval való globális versenyt teszik lehetővé, hanem segít az árak elképesztően alacsonyan tartásában is.

Amikor a vállalatok cobotokkal automatizálják a feladatokat, lehetőséget adnak az alkalmazottaknak, hogy bonyolultabb feladatokkal foglalkozzanak, és rengeteg órát megtakarítsanak a cégnek évente. Az együttműködő robotok lehetővé teszik a dolgozóknak, hogy szakképzettek maradjanak, fokozzák a stabilitást a gyártási folyamatokban, és esélyt adnak nekik, hogy versenyezhessenek a globális piacon.Eltérően a múlttól, amikor a gyártás komplex volt, a cobotok fejlődése átalakítja az ipart. Ahogy egyre több cég keres praktikus és rugalmas megoldásokat, melyek alkalmazási területek széles skáláján könnyítik meg az automatizációt, még több fejlődés várható az elkövetkező években, és ez csak növelni fogja a cobotok keresletét és használatát.


(Forrás)


Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!