Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

A gépek fogják építeni a jövő városait?
A gépek fogják építeni a jövő városait?

Az állatvilágból inspirálódva és a számításban és érzékelésben bekövetkezett fejlődéstől lendületre kapva, autonóm robotcsapatok képesek lehetnek enyhíteni a jövőbeli lakásszükségletet.


A kutatók az anyatermészetből, számítástechnikából és egyéb területekről ötleteket merítve fektetik le az alapjait annak, hogy autonóm építőrobotok csapatai építsék a jövő városait.A robotok, amelyek talán hasonlóan fognak működni, mint a termeszek, hódok, és más állatok, valószínűleg még mindig évtizedekre vannak a valóságtól. Viszont a programozás, az érzékelés, és az anyagok területén történt előrelépések segítenek a reflektorfénybe hajtani ezt a feltörekvő területet, melyet kollektív, robotok általi építkezésnek (CRC) neveznek. A Science Robotics nevű folyóirat közzétett egy áttekintést a kollektív, robotok általi építkezéssel kapcsolatban. Az írás közreműködő szerzője Dr. Nils Napp egyetemi adjunktus, a Buffalói Műszaki és Alkalmazott Tudományok Egyetem Informatikai karán.Napp és társszerzői leírják, hogyan fejlődött ez a terület és milyen további kihívások állnak előtte, melyek közül az egyik a robotok autonómiájának, észlelésének és tervezési rendszereinek fejlesztése.


„Egyre több ember él városokban. Sajnos e városok közül sok nem rendelkezik megfelelő lakhatási lehetőségekkel. Mindemellett ott vannak az építkezési területek, ahol nagyjából az összes munkahelyi baleset ötöde történik az Egyesült Államokban” mondta Napp. „Mi úgy hisszük, hogy a kollektív, robotok általi építkezés képes segíteni ezeknek a problémáknak a megoldásában és új megközelítésekhez vezethet a városi környezetek építésében és tervezésében.”Egy másik társszerző, Dr. Kirstin H. Petersen elektronikai és informatikai egyetemi adjunktus a Cornelli Műszaki Egyetemen, a következőt mondta: „Az építkezés automatizálása további alkalmazásokat eredményezhet a katasztrófa-elhárításban és az űrkutatásban is. Példának okáért a robotok képesek lennének ideiglenes menedékek vagy tároló szerkezetek építésében segíteni.Továbbá támogatnák az embereket és más robotokat, mint például a marsjárók, a világűrben való előrenyomulás közepette. Az áttekintés, ami egy kísérő videót is tartalmaz, kifejti, hogy hogyan tanulmányozzák a kutatók stigmergiát, amely egy biológiai jelenség, ennek segítségével magyarázzák többek között azt, hogyan építenek a hódok gátakat tervrajzok nélkül. Példának okáért a zúgó víz hangja hézagot jelez és ez olyan reakciót vált ki a rágcsálónál, amely során az a hézagot a közelben található anyagokkal betömi.Napp szerint az autonóm építő robotok képesek hasonlóan dolgozni. Ez egy decentralizált megközelítés, ahol a gépek autonóm módon dolgoznak, limitált beépített utasításkészlettel. Ennek eredményeképpen az ilyen rendszereknek nincs szűk keresztmetszetük, és képesek kielégíteni olyan megközelítéseket, ahol egy központi számítógép valósidejű útmutatást nyújt építő robotok egy csapatának.Az áttekintés ezen kívül beszél számítási hardverről, építőanyagokról, teljesítménymetrikákról és más témákról, amelyek kapcsolódnak a kollektív, robotok általi építkezéshez. Hogy a CRC valósággá váljon, a cikk rámutat néhány területre, ahol még szükség van kutatásokra:


  • Autonómia – Robosztusabb algoritmusok kellenek a robotok vezetéséhez.
  • Észlelés – A robotoknak jobb szenzorokra van szükségük, hogy jobban felmérhessék a környezetüket.
  • Megbízható mechanizmusok – Fejlesztett képesség arra, hogy háromdimenziós objektumokat és a környezetet manipulálják és mozgassák.
  • Rendszerintegráció – Jobb megoldások a hardver- és szoftverrendszerek kombinálására. Forrás: State University of New York at Buffalo


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minoségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!