Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Megmutatjuk, hogyan fejlesztheted technical writer készségeidet
Megmutatjuk, hogyan fejlesztheted technical writer készségeidet
Bár a mérnökök műszaki szakemberek, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jó műszaki írók is.
 
„A műszaki íráshoz kétféle kompetencia megléte elengedhetetlen” – jegyzi meg Atul Mathur, szingapúri mérnök és műszaki szövegíró. „Az első az a képesség, hogy megértsük a szaknyelvet; a második pedig, hogy tisztán és tömören tudjunk koherens szöveget alkotni.”
 
Dan Jones, az orlandói University of Central Florida angoltanára, aki műszaki írás workshopokat tart mérnökcsoportoknak, nem hisz abban, hogy bárkinek is már születésekor „vérében lehet a műszaki vagy bármilyen más típusú írás. Néhányan jobban írnak, mások kevésbé, de ezek a képességek általában hosszú idő lefolyása alatt alakulnak ki, sok gyakorlással és kemény munkával.”
 
Ezzel együtt is, valamiféle előnyük van a mérnököknek a műszaki kommunikációban. Nagy gondot fordítanak a részletekre, éles eszük van, igényesek és nem ijednek meg, ha „nagyon szakmai” a téma. „Tudni akarják, miért és hogyan működik valami, de akárcsak más szakokon tanuló diáktársaiknak, nekik is kihívást jelent, hogy egyértelműen és hatékonyan osszák meg másokkal szakmai tudásukat” – mondja Jones.
 


Moduláris írás
 
A legutóbbi gazdasági világválság óta minden cég arra törekszik, hogy kevesebb befektetéssel érjen el jobb eredményeket. A mérnökök számára ez abban nyilvánul meg, hogy a képzési költségkereteiket megvágták és egyre több írott dokumentumot kell elkészíteniük adminisztrációs segítség nélkül.
 
 „A dokumentumok lehetnek utazásokról szóló jelentések, javaslatok, állapotjelentések, jegyzőkönyvek, helyszíni látogatásokat dokumentáló jelentések és laboratóriumi kísérletek jegyzőkönyvei” – jelenti ki Gary Blake, a The Elements of Technical Writing [A műszaki írás elemei] című könyv írója. „25 éve tartok műszaki írás szemináriumokat és ez idő alatt nagyon kevés olyan mérnökkel találkoztam, akinek ne okozott volna gondot egyszerű nyelvezetet használni, az olvasó potenciális elvárásait szem előtt tartva rendezni a szövegrészeket, rövid mondatokat írni és rövid bekezdésekre tagolni a szöveget, illetve lényegre törően fogalmazni.”
 
A „moduláris írás” egy potenciális módszer, hogy megbirkózzanak a növekvű számú elkészítendő jelentésekkel. Sok cég már inkább csapatokban, közösen megírt információs modulokra tért át az önállóan elkészített műszaki dokumentumokról.
 
„Ezeket a modulokat aztán – melyek mindegyike tipikusan egy-egy témára van szűkítve – újra felhasználják különféle céges dokumentumoknál” – mondja Jones. „Az egyik ilyen technika a Darwin Information Typing Architecture (technikai dokumentációk írását és publikálását támogató XML architektúra), röviden DITA. A moduláris írás – ha sikeresen alkalmazzák – hatalmas összegeket spórolhat meg a dokumentációs költségekből.”
 
A mérnökök néha a PowerPoint és más prezentációs szoftverek helytelen használatával próbálják megkerülni a műszaki írást. Ezeket a műszaki prezentációkat jellemzően telerakják adatokkal ahelyett, hogy azt fejtenék ki egyértelműen és tömören, hogy valójában mi a lényeg.
 
„Egy 30 mérnökből álló csoporttal dolgoztam együtt, hogy segítségemmel hatékonyabb műszaki prezentációkat tudjanak készíteni’ – mondja Jones. „A PowerPointot az egyszerűség szellemében fejlesztették ki, ideális esetben a diák a beszélőnek jelentenek támpontot, nem pedig handoutok a közönség számára. Sok műszaki szakember azonban túl sok információt zsúfol a diákra. És sok esetben a cégek protokolljai vagy gyakorlatai kötelezik arra őket, hogy ily módon jelenítsék meg az információkat.”
 
Egyszerűség az összetettségben
 
A mérnököknek gyakran nehézséget okoz olyan közönségnek átadni szakmai tudásukat, akik náluk kevesebb műszaki ismerettel rendelkeznek. Például amikor jelentéseket kell készíteniük a vezetők részére, és ezekben rendkívül fontos műszaki részleteket kell átadniuk, az gyakran komoly problémát jelent, mert sok vezető nem érti/nem ismeri a technológiát.
 
„A legnagyobb probléma talán az, hogy sokan nem képesek észrevenni az egyszerűséget az összetettségben” – mondja Mathur -, hogy hogyan tudják feloldani egy folyamat vagy rendszer összetettségét és úgy bemutatni, hogy mások minimális erőfeszítéssel megérthessék. Végtére is, a műszaki írás nem csak a nyelvi készségekről szól, hanem arról is, hogyan gondolkodunk.”
 
Semmi nem helyettesítheti a training különböző formáit: a személyes képzéseket, webináriumokat, szemináriumokat, vagy azt a lehetőséget, hogy bármikor lehetőség van a terület egy szakértőjéhez vagy egy mentorhoz fordulni. A webináriumoknak megvan az az előnyük, hogy alacsonyak a költségeik és bárki számára kényelmesen elérhetők. Képzésein a mérnökök osztálya vagy csoportja 90 perces online foglalkozáson vesz részt, amin mintaszövegeket néznek át, fogalmazásra épülő feladatokat oldanak meg, kérdéseket válaszolnak meg, ráadásul később is lehetőségük nyílik az instruktor elérésére.
 
A műszaki kommunikáció valamennyi műszaki szakembernek elengedhetetlen a szakmai előmenetelhez.
 
„Természetesen fontos elsajátítani egy terület szakmai ismereteit, de ez a szakértelem sokkal értékesebbé és „piacképesebbé” válik, ha tudjuk, hogyan tudjuk átadni különböző közönségeknek szaktudásunkat különféle műszaki dokumentumok és prezentációk segítségével” – mondta Jones.
 
Te hogy állsz az íráshoz? Lakozik benned egy techwriter?
Írd meg nekünk az allas[kukac]schonherzbazis.hu e-mail címre!
 
***
 
Ha kreatív, kihívásokkal teli, minőségi mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen. Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!
 
Schönherz Bázis – Jó mérnököt jó helyre!
 
***
 
(forrás: Scienceblog)
 
#technicalwriter #techwriter #muszakiiras #mernokinterju #muszakiinterju #lelkifajdalom #lelkibetegseg #betegseglelkioka #sikerteleninterju #visszautasitas #mernokallas #informatikusallas #felmondas #elbocsatas #munkamaganelet #worklifebalance #maganelet #parkapcsolat #prioritas #karrier #karriervagycsalad #informatikusmunka #javafejleszto #cfejleszto #cprogramozo #seniorinformatikus #bmevik #schonherz #schonherzalumni #itszakerto #itspecialistjob #itjob
 
 
Oszd meg a barátaiddal is!