Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

Jó hatással van-e az üzletre vagy az életünkre, ha állandóan online vagyunk
Jó hatással van-e az üzletre vagy az életünkre, ha állandóan online vagyunk
A gyomrom összeszorult, amikor a Time magazin címlapján a következőt olvastam:  „Never Offline”, azaz „Sohasem offline“.
 
A tekintetem ezután a baljós képre ugrott: egy műszaki eszközökkel borított emberi kéz volt, megidézve egy Mátrix-szerű világot, ahol az ember és a gép közötti határvonal elmosódik.
 
„Tetszik vagy sem”, ez a jövő, szól az alcím.
 
Nekem viszont ez akkor sem tetszik. Magamra nézve. Másokra nézve. Nem ajánlom senkinek sem. És egyáltalán nem tartom járható útnak korunk egyre égetőbb problémáinak erdejében.
 


 

Miért nem?


Manapság az életünkben már alapvető elvárás, hogy az ember non-stop internetkapcsolatban legyen. Megbeszélésekre, baráti találkozókra való felkéréseket kapunk, híreket az aktuális projektről, útmutatókat a legutóbbi Power Point diasorhoz, stb… A ,,Sohasem offline" elvéből mégis hiányzik egy fontos momentum. Úgy tűnik, hogy csak azok lehetnek sikeresek, akik nap mint nap képesek kiállni a digitális világ zavaró hatásainak megállíthatatlan áradatát.
 
Valójában viszont azok a szakemberek, akik a „sohasem offline" szellemében élik mindennapjaikat, idejük nagy részében csupán reagálnak, és nagyon ritkán irányítanak vagy oldanak meg problémákat.Odavannak a szöszmötölésért és egy pillanatra sem teszik le kütyüiket, hogy esetleg jobban át tudják gondolni a nagyobb tervezést igénylő teendőket. Egyre inkább megszokják, hogy másokkal csak a "virtuális" világban érintkeznek és elhanyagolják az egészséges emberi kapcsolatokhoz elengedhetetlen intimitást – amely pedig csakis testközelben jöhet létre. Döntéseiket csapongó, nyüzsgő állapotban hozzák meg, miközben alábecsülik az állandó internetezés agyműködésükre gyakorolt hatásait.
 
Mindez viszont nem csak az egészségre káros. A munkára is rossz hatással van.
 

Törekedj az egyensúlyra!

 

A Facebook-alapító Randi Zuckerberg Dot Complicated című könyvében egy régi ötletet gondolt újra. Meglátása szerint ideje, hogy túllépjünk a „munka-magánélet“ egyensúlyán alapuló életmódon és elkezdjünk inkább az „online-offline“ kettősségben gondolkodni. Életünk természetesen – mind a magánélet, mind a munka szintjén – rengeteg szállal kötődik az internethez. Az viszont rajtunk múlik, hogy otthon vagy a munkahelyünkön időt szakítunk-e arra, hogy kilépjünk a net bűvköréből.
 
Bevallom őszintén, nem vagyok egy kütyümániás. Ennek ellenére belátom, hogy milyen fontos a technológia, az internetnek pedig lelkes használója vagyok. Tehát nem utasítok el semmit: az én jelszavam az egyensúly. Ebben pedig Randivel értek egyet, aki még a Facebook egyik alapító tagjaként sem kardoskodik a "sohasem offline" felfogás mellett.
 

Hogyan is kezdjünk neki?

 

Lenne kedved kísérletezni egy olyan életmóddal, ami gyökeres ellentéte annak, amit Time Magazin címlapja sugall? Teszem azt, "Néha offline"? Ha igen, íme három módszer a kezdéshez!
 
1.    Jelölj ki technológiamentes zónákat! 
 
A konyhaasztalt, a hálószobát vagy akár a fürdőszobát. Ma már alig van olyan hely, ahova ne tolakodtak volna be a kütyük. Kezdj kicsiben: jelölj ki egy-két területet, ahol tilos a technológia használata! Akár időben is kijelölhetsz hasonló zónákat,  például vasárnap délelőtt vagy minden nap este tíz után. Figyeld csak meg, egy kis idő elteltével már érezni fogod, hogy valahogy máshogy érzed magad ezekben a zónákban!
 
2.    Beszélgess a munkatársaiddal szemtől szemben.
 
Minden nap áldozz egy kis időt a valódi emberi interakcióra! Ha megszoktad, hogy már az előtérben üldögélő munkatársaddal is SMS-ben beszélgetsz, akkor állj föl, menj oda az asztalához és kezdeményezz egy rövid beszélgetést a virtuális eszmecsere helyett! Ha éppen egy projekten dolgozol és elvesztél az e-mailek végeláthatatlan forgatagában, kérd meg a kollégákat, hogy e-mailezgetés helyett találkozzatok inkább a tárgyalóban! Persze nem biztos, hogy ilyenkor mindenki a közeledben tartózkodik. Ez viszont nem lehet kifogás arra, hogy elzárkózz a veled egy légtérben tevékenykedő emberek elől.
 
3.    Próbálj meg az okostelefonod (vagy hamarosan az "okosórád") nélkül ENNI! 
 
A folyamatos információáramlás miatt túl sok inger éri a szívet és az agyat. Ez megzavarja a komoly összpontosítást igénylő, produktív időszakok közötti szüneteket, amikor a pihenés és a "regeneráció" történik. Mielőtt hozzáfognál az ebédhez, függetlenül attól, hogy egyedül vagy másokkal vagy éppen, kapcsold ki a mobilod és engedd el magad! Ahelyett, hogy honlapról honlapra ugrálnál, figyeld meg, hogy miként lassul le a légzésed, az elméd! Rövidesen elkezdesz reflektálni a dolgokra ahelyett, hogy újabb és újabb információt fogadnál be.
 
Te hogyan törekedsz az online-offline egyensúly elérésére?
Vannak alapszabályaid a kütyükkel kapcsolatban?
Melletted van a telefonod ebéd közben?
A gyerekeidet korlátozod a telefon, tablet vagy laptop használatában, de saját magadat nem?
 
Írd meg nekünk az allas[kukac]schonherzbazis.hu e-mail címre!
 
***
 
Ha kreatív, kihívásokkal teli, minőségi mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen. Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!
 

Schönherz Bázis – Jó mérnököt jó helyre!
 
***
 
(szerő: Erica Ariel Fox)
 
#onlinelife #offlineonlinebalance #offlineonlinelife #mernokinterju #muszakiinterju #lelkifajdalom #lelkibetegseg #betegseglelkioka #sikerteleninterju #visszautasitas #mernokallas #informatikusallas #felmondas #elbocsatas #munkamaganelet #worklifebalance #maganelet #parkapcsolat #prioritas #karrier #karriervagycsalad #informatikusmunka #javafejleszto #cfejleszto #cprogramozo #seniorinformatikus #bmevik #schonherz #schonherzalumni #itszakerto #itspecialistjob #itjob
 
Oszd meg barátaiddal is!