Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

9 hiba, amit sose kövess el önéletrajzírás közben
9 hiba, amit sose kövess el önéletrajzírás közben

Egy profi önéletrajz a sikeres álláskeresés kulcsa - ez nem újdonság. Be kell mutatni a képességeidet, munka- és egyéb tapasztalataidat, eredményeidet, stb… annak érdekében, hogy a felvételiztető eldönthesse, alkalmas vagy-e az adott pozícióra.


Talán nem tudod, de jobb, ha néhány dolgot kihagysz az önéletrajzodból – ezek az infók nem feltétlenül károsak a jelentkezés szempontjából, de semmiképpen sem segítenek.


Jegyezd meg: az önéletrajzod minden millimétere értékes felület Kelly Marinelly, a Society for Human Resource Management szakembere, és a Solve HR, Inc. elnöke szerint.


Szóval, minek nincs helye egy modern önéletrajzban? Karriertanácsadókat és önéletrajz-írokat kérdeztünk, hogy megtaláljuk a legsúlyosabbakat.


Karriercél


Egyszerűen szólva: a karriercél erősen elavult fogalom manapság. „Azt sugallja egy munkáltatónak, hogy te mit akarsz tőlük, pedig azt kéne hangsúlyoznod, amit te nyújthatsz a cégnek.” - írja Wendy Enelow, a Modernize Your Resume: Get Noticed… Get Hired társszerzője.


A karriercél megadásával a saját lehetőségeidet szűkíted le Alyssa Gelbard, a Point Road Group tanácsadó cég elnöke szerint: „ha egy olyan állásra jelentkezel, ami a deklarált céloddal nem tökéletesen egyezik, az a munkáltatónak azt az üzenetet hordozza, hogy ez nem a neked való munka, így jelentősen szűkítheti a lehetőségeidet.”


Karriercél helyett inkább kezdd az önéletrajzot egy összefoglalóval az eddigi karrieredről, ahol kiemelheted, hogy mik a te erősségeid és a hozzáadott értéked a céghez.Az otthoni címed


Az adatvédelmi incidensek és személyazonosság-lopások elkerülése érdekében célszerű nem közzétenni az otthoni címünket az önéletrajzon, azonban a munkahelyre való jelentkezéskor a város feltüntetése helyes döntés lehet - így a munkáltató látja, hogy helyi vagy.


Ha egy másik városban lévő pozícióra jelentkezel, nyugodtan hagyd ki ezt az információt, nehogy ezért ess ki a mezőnyből.


Soft skillek a képességek részben


Ha az önéletrajzodnak része egy “képességek” rész is, abban a hard skilleket és kompetenciákat tüntesd fel Jacqui Barrett-Poindexter szerint, aki önéletrajz-író és a Career Trend tulajdonosa. „A soft skillek fontosak, de inkább szőném őket a munkatapasztalat részbe.” Hogy hol hivatkozhatsz elegánsabban a softskilljeidre? A motivációs leveledben.


Referenciák


Ne pazarold a helyet az olyan burkoltan jelen lévő információkra, mint a referenciák kapcsolati adatai, de olyat se írj, hogy “referenciák kérésre elérhető…” - tanácsolja Scott Vedder, a Fortune 100 fejvadásza és a Signs of a Great Resume szerzője. „Azt sem írod, hogy »interjú kérésre elérhető«, akkor miért írnád, hogy »referenciák kérésre elérhetők«?” Az interjúztatók tudják, hogy vannak referenciáid, és az alkalmas időben kérni is fogják őket.


Csicsás betűtípusok


A megjelenés is számít, de az olvashatóság fontosabb. Mellőzd a díszes, illetve csicsás betűtípusokat, és válassz inkább olyat, ami olvasható és komolyan vehető. Ilyen standard betűtípusok például a Calibri és a Verdana, amik monitoron és nyomtatásban is jól néznek ki.


Középiskolai tanulmányok


Az önéletrajz tanulmányok részének nem szükséges túl messzire visszanyúlnia. Például „ha diplomád van, akkor nyilvánvaló, hogy érettségid is” - mondta Vedder.


Ám így is lehetnek esetek, amikor valamit ki akarsz emelni a középiskolás éveidből. „Vannak munkakeresők, akik igazán különleges eredményeket értek el már középiskolában.” – teszi hozzá Marinelli. „Ha már akkor céget alapítottál, azt érdemes lehet feltüntetni.”Cégspecifikus zsargon


Sok munkakereső elköveti azt a hibát, hogy olyan kifejezéseket, munkakör-megnevezéseket, rövidítéseket használ, amelyek az előző munkahelyén egyediek, nem általánosan elterjedtek az iparágban. Ez Marinelli szerint megtévesztő lehet, még a gyakorlott fejvadászok számára is.


Komolyan nem vehető, vagy elévült email cím


Az önéletrajzod az első front, ahol megmutathatod magadat a munkáltatónak, szóval legyen ehhez méltó az email címed is. Ha még mindig a középiskolás címedet használod, mint például xXn00bkillaXx@ingyenspam.hu vagy OneDirectionLovr@whatever.com, ideje egy újat létrehozni.


Szerezz publicitást az önéletrajzodnak


A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az önéletrajzoddal, az az, ha megtartod magadnak. Úgy semmi értelme, ha nem keringeted a toborzók körében. Segítség kell, hogy elérd őket? Csatlakozz hozzánk!


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!