Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

7 tipp a jobb kódolvasási skill elsajátításához
7 tipp a jobb kódolvasási skill elsajátításához

Egy szoftverfejlesztő esetében természetes, hogy fontos a forráskód olvasásának képessége. Persze nem mindenki szeret olyan kódot olvasni, amit más írt meg. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem értjük meg a sorokat, mert mondjuk egyszerűen rosszul van megírva a kód. A legtöbb szoftverfejlesztő inkább írni szereti a kódot, mintsem olvasni, pedig ez is egy nagyon fontos készség.


A forráskód-olvasásnak számos hasznos előnye van... a programozást fogjuk fel úgy, mint az irodalmat. A legtöbb író írás közben maga is remekműveket olvas. Ennek az az oka, hogy egyszerűen nem lehet valamit létrehozni a puszta semmiből. Magunkba kell szívni dolgokat különböző forrásokból, és azokra alapozva kell dolgozni, majd megalkotni a saját mesterművünket. Ha belegondolunk, a kódírás semmiben sem különbözik ettől.


A jó kódíráshoz bizony nagyon sok jó kódot is el kell olvasni. Ezáltal ismerheted meg, hogyan gondolkodnak más szoftverfejlesztők, és hogyan oldanak meg egy adott problémát. Továbbá, mások kódjának olvasásából megismerhetsz különböző ötleteket, stílusokat és mintázatokat, valamint fokozatosan növelheted a tudásodat.Magyarul, a kódolvasási képességek fejlesztése erősíti a programozási tudásodat. A készségeid fejlesztésére számos módszer létezik, mi pedig bemutatunk ezek közül néhányat:


1. Futtasd le a kódot! – Minden esetben ez az első lépés. Lehet, hogy nem tudsz meg túlzottan sokat a projektről, de annyit biztosan, hogy hogyan lehet azt lefordítani és futtatni, illetve megismered a felhasznált eljáráskönyvtárakat, az alapul szolgáló keretrendszer(eke)t, stb... Ha szeretnél olyan saját szoftvert írni, mint amilyet éppen böngészel, akár ötleteket is meríthetsz ahhoz, hogy milyen keretrendszert vagy eljáráskönyvtárakat lehet érdemes használni.


2. Találd meg a magas szintű logikát! – Egy projekt olvasásakor nem feltétlenül kell belemerülnöd minden egyes részletbe. Ehelyett inkább a magas szintű struktúrára érdemes fókuszálnod. Kezdd mondjuk a belépési ponttal! A legtöbb projektnek van egy fő metódusa, ahonnan érdemes kiindulni. Ha webalkalmazásról van szó, nézz bele különböző programcsomagokba. Például, hogy hol található az üzleti logika, hol helyezkedik el az felhasználói felület kódja, merre találhatók a vezérlők, stb...


Lényegében fuss át az egész projekten, értsd meg az alapvető dolgokat, majd gondold végig, hogy mire szeretnél összpontosítani, és melyik részt szeretnéd először elolvasni. Meglehet, hogy nem érdemes végigolvasnod az egész kódot, inkább csak azt a részét, amelyik érdekes számodra. Ha megtaláltad a keresett részt, állj neki a metódushívásnak, és derítsd ki, hova vezet!


3. Használj és ismerj meg eszközöket! – Számos olyan eszköz létezik a forráskód olvasására és feltárására, amely segíthet a kód megértésében. Például az IntelliJIdea képes navigálni a forráskódon belül, így lehetővé válik a szavakra, szótöredékekre vagy akár rövidítésekre történő keresés is. És ne feledjük a billentyűparancsokat sem! A forráskódon belül meglehetősen unalmas és lassú egérrel navigálni, azonban mindez billentyűparancsokkal sokkal gyorsabb! Így gyorsan át tudsz ugrani a forráskód egyik részéről egy másikra.


Létezik még egy nagyszerű szoftver a kódolvasásra, a Sourcegraph nevű program, amit a Stanford Egyetem két végzős hallgatója, Quinn Slack és Beyang Liu hozott létre, miután korábban órákat töltöttek azzal, hogy megpróbálták értelmezni a rosszul dokumentált kódokat.


4. Ismerj meg nyelveket és konvenciókat is! Egy bizonyos nyelv ismerete nagyban hozzájárul a kódolvasási képességed fejlesztéséhez. Minden nyelvnek megvannak ugyanis a saját konvenciói, stílusai és szintaxisa. Például a Javában a metódusnevek mindig kisbetűvel írva kezdődnek, míg C#-ban mindig nagybetűvel. E különbség ismerete hozzásegíthet ahhoz, hogy megkülönböztesd a metódusokat a forráskódtól.5. Olvass megvalósításokat és programtervezési mintákat! – Az olvasott kód, vagy annak egy bizonyos része gyakran zavarosnak tűnhet, de az is előfordulhat, hogy kevés ismereted van azzal kapcsolatban, ami teljesen természetes. Számos olyan jó megvalósítás és programtervezési minta létezik, amelyet arra használhatunk, hogy helyesen és optimálisan végezzék a dolgukat. Például ott van a Singleton (Egyke) nevű minta, amelyben a konstruktor privát marad. Felmerülhet az emberben a kérdés, hogy „Mégis miért akarná valaki, hogy a konstruktor privát maradjon? Én mindig is publikusként láttam. Ellenkező esetben hogyan is hoznék létre egy osztályból egy példányt?”


Ennek megvan a maga oka. A Singleton-minta megakadályozza, hogy egy osztályt egynél többször hozzunk létre, aminek számos gyakorlati haszna van. Ha ismered a mintát, biztosan nem aggódsz ilyesmi miatt. Ebből azt szűrhetjük le, hogy bizonyos mintázatok ismerete – a Gang of Four nevű híres programozó négyes például 23 programtervezési mintát dokumentált – drámai módon képes hozzájárulni a kódolvasási képességeid fejlesztéséhez.


6. A kód átnézése – A szoftverfejlesztés nagyon kollaboratív munka. Egy összetette programot senki sem tud egyedül létrehozni – kell egy csapat, amiben mindenki hozzájárul a projekt munkálataihoz. A programozás mellett van még egy tevékenység, amelyet minden csapat napi szinten végez, ezt pedig az egymás kódjainak átnézése. Nemcsak átnézik, hanem észrevételeket, javaslatokat is tesznek, valamint tanulnak egymástól. Ezzel az eszköz nagyon hatékonyan növeli a kódbázisról szerzett tudást és erős kapcsolatokat hoz létre a csapatban. Az már nyilvánvaló, hogy ez által javul a kód minősége, ami kevesebb programhibát eredményez a rendszerben, valamint az ügyfelek is elégedettebb lesznek.


A kód átnézése rákényszerít arra, hogy elolvasd egy csapattagod kódját, ez pedig végső soron ugyancsak javítja a kódolvasási képességedet.


7. Ideiglenes refaktorálás – Egyszerűen vegyél egy hosszú metódust, majd kezdd el szétbontani több rövid részre! Addig csináld ezt, amíg rá nem jössz, mire szolgál a nagyobb metódus! Ezután jegyezz fel magadnak néhány dolgot a metódus működéséről, majd állítsd vissza a korábbi állapot!


Ez segítséget nyújthat a metóduskonstrukció megértésében, de javítja a refaktorálási tudásodat is.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!