Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hírek

5 dolog, amit junior fejlesztőként tanultam
5 dolog, amit junior fejlesztőként tanultam

Körülbelül 4 hónappal ezelőtt kezdtem el az első munkámat szoftverfejlesztőként, és mivel freelancerként dolgoztam előtte, megvolt a saját kódírási módszerem. Az idők többségében senki nem olvasta a kódomat. Még az ügyfeleim sem, a technikai hozzáértés hiányában.Nem dolgoztam még előtte soha az iparban, szóval nem voltam tisztában az alkalmazott kódolási paradigmákkal. Bár az elmúlt 2 évben freelancerként dolgoztam, teljesen más volt, amikor teljes munkaidőben egy cégnek kezdtem el dolgozni.


Függetlenül az elmúlt 2 évben szerzett tudástól, tulajdonképpen semmi tapasztalatom nem volt a csapatmunkában. Alább található 5 dolog, amit a csapatom senior fejlesztőitől tanultam.


A refaktorálás számít


Egy olyan projekten dolgoztunk, melyben rengeteg volt a folt, duplikáció, és általánosságban nem volt hatékony a kódja. Egy nap a Team Lead tanácsolta, hogy vessek egy pillantást a kódbázisunkra, és dolgozzak egy kicsit a kódminőség javításán.


Annak ellenére, hogy első pillantásra nem láttam benne kivetnivalót, hamar kezdtem rájönni, hogy mire célzott. Elkezdtem újraírni a függvényeket, hogy modulárisabbak legyenek, beépített megoldásokat tettem a foltok helyére és szétbontottam a kódot fájlokba és mappákba ahogy és amikor kívántam.Pár napnyi refaktorálás után a kódbázis elkezdett sokkal olvashatóbb és könnyebben írható lenni a foltok és a duplikáció nélkül, és szépen mappákba és fájlokba rendezve. Úgyhogy igen, a refaktorálás bizony számít, de csak egy bizonyos mértékig.


A formázásnak egységesnek kell lennie csapaton belül


Ne legyen felesleges whitespace! Se extra üres sor, se helytelen indentálás! Ezek mind annak a jelei, hogy nem követtek egyetlen közös formázási stílust a csapaton belül.Szóval kinek a formázási stílusát kellene követnünk, a Team Lead-ét? Nem, itt jönnek be a linterek. A projekt elején kiválasztunk egy lintert, és mindenkinek követnie kell a teljes fejlesztési ciklus alatt.


Ez segít, hogy a kódbázis tisztább legyen, és mindenkitől ugyanazt a kódolási szabványt várja el mindenkitől. A Team Leadek sokszor csináltatnak pre-commit hook-ot, hogy meggyőződjenek róla, hogy mindenki követi a megbeszélt formázást, mielőtt a kód felkerül a repoba.


A unit tesztek sokat segítenek hosszú távon


Unit tesztek! Meh, haszontalanok… Már a saját oldalamról leteszteltem a kódot, és minden az elvárt szerint működik. Miért kellene scripteket írnom erre?


A véleményem akkor változott meg mindenkorra, amikor más fejlesztők elkezdték módosítani a kódomat, hogy belevigyék a saját változtatásaikat. Senki nem tudta, hogy mi törhet el a módosításokkal, amiket terveztek. Ez nehezen módosíthatóvá tette a kódomat, és ez még rosszabb lett, amikor a dolgok tényleg elkezdtek eltörni a productionben.Ha lettek volna unit tesztjeim, akkor a bugokat már a tesztelési fázisban azonosíthattuk volna, és nem kezdődött volna el a hibáztatás. Ez felnyitotta a szemem, hogy a tesztek szükségesek a kód fenntarthatóságához.


A türelem kulcsfontosságú


Az egyik csapattársam egyszer nem működő és formázatlan kódot pusholt közvetlenül a dev branchbe. Abban az időben nem volt lezárva a branch, hiszen senki nem csinált ilyesmit előtte. Ő új volt még a cégnél, és mivel én vettem észre először, KIAKADTAM.


Rárivalltam, amiért mindent elrontott mindenki számára. Megértette, és egyből bocsánatot kért. Kijavította néhány órán belül, én viszont megbántam, hogy úgy rászóltam.Jobban is kezelhettem volna a szituációt, ha elmagyarázom neki a problémát, és hogy miért ne ismételje meg.


„Minden hibázik. De nem sokan tanulnak belőle.”


Nem mindig a senioroknak van igaza


Ahogy mindig, a napi stand-up eljött, és mindenki elkezdte tárgyalni a problémát, ami már napok óta idegesített minket, de nem volt még rá megoldásunk. Ez egy jelentős szűk keresztmetszetet állított az alkalmazásunk skálázhatóságának útjába.


Az emberek különféle megoldásokat dobáltak be, és ahogy a legoptimálisabbat tárgyaltuk, a team lead bedobta a sajátját, és elmondta, hogy miért az övé lehet a legoptimálisabb. Mindenki egyetértett, és megkaptam, hogy implementáljam.


Ahogy elkezdtem átgondolni, rájöttem, hogy az implementációban nem kezeljük le az edge caseket, és hogy nem is lehetséges őket lekezelni a megadott implementációval.Gondolkodtam egy kicsit, és kitaláltam egy új megoldását a problémának. Ellenőriztem az általam kigondolt edge caseket, és az én megoldásom mindet lefedte.


Küldtem egy emailt a team leadnek az ajánlott megoldásommal, és a következő nap mindenki megbeszélte és egyetértett a megoldásommal, kivéve a team lead. Nem volt különösebb indoka az ellenkezésének, én pedig még mindig azt gondoltam, hogy az én megoldásom jobb, szóval feljebb vittem a dolgot a CTO-ig.


A CTO összehívott egy meetinget a következő napra, és mindkét megoldás analizálása után az enyémet nevezte ki jobbnak, érvekkel alátámasztva. Mindenki egyetértett, és sikeresen implementáltuk.


Ha nem vittem volna tovább, vagy csak simán elfogadtam volna, amit a seniorom, vagyis a team lead kért, akkor az talán működött volna rövidtávon, de hosszú távon még nagyobb problémákat hozhatott volna. Így az előre gondolkodás segített hatékonyabban analizálni a problémát.


Emellett persze még rengeteg dolgot tanultam juniorként, de a felsoroltak voltak azok, amik igazán nagy ugrást jelentettek mind a soft, mind a hard skilljeim tekintetében.


Sok billentyűkombinációt is megtanultam, hogy könnyebben navigálhassak a fejlesztőkörnyezetekben. A debuggolási képességeim és az elemző gondolkodásom pedig szárnyra kapott a mások tapasztalataiból való tanulástól.


(Forrás)

***
Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minőségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!


2020.02.27.