Főoldal

"Mérnököt a mérnöktől"

A Schönherz Bázis összeköti az állást kereső és állást kínáló mérnököket.

CV küldés

Küldj önéletrajzot! Gyorsan, egyszerűen.
Megjegyzésbe írd be a pozíció nevét.
CV küldés

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kövess minket!

Kövess minket!

Hírek

4 skill ahhoz, hogy jobb szoftverfejlesztővé válj
4 skill ahhoz, hogy jobb szoftverfejlesztővé válj

A ma elérhető technológiai, nyelvi és platformopciók miatt nehézségekbe könnyen nehézségekbe ütközhezt a szoftverfejlesztő, ha azon kell elmélkednie, hogy mely készségeinek fejlesztésére fektessen több energiát.


John Somnezt, a DZone.com weboldal íróját számtalan alkalommal felkeresték már ebben a témában, akinek így sok ideje volt gondolkozni azon, hogy mik is egy szoftverfejlesztő számára a legfontosabb skillek. Ezek alapján készült el a következő lista, ami 4 időtlen készséget tömörít a hatékonyabb munkavégzés és a jobb karrierlehetőségek elérésének érdekében.


1. Problémamegoldás


A  problémamegoldás szükségességéről órákat lehetne beszélni, hiszen ez a készség kulcsfontosságú szoftverfejlesztőként, mert ez a hivatás szinte teljes mértékben a problémamegoldásról szól. Gondoljunk csak arra, hogy problémák nélkül nem lenne szükség szoftverekre, ugyanis minden szoftvert valamilyen felhasználói probléma megoldására terveznek, és az általános megoldáshoz vezető úton is számos kisebb problémát kell feltárnunk.


Teljesen mindegy, milyen programozási nyelvet vagy technológiát használsz, ha nem tudsz megoldani egy problémát, nem leszel hatékony szoftverfejlesztő. Néhány állásinterjún ezért kérik arra a jelöltet, hogy oldjon meg valamilyen összetett problémát – lehet sérelmezni az interjú nehézségét, de ezek a technikák elkerülhetetlenek annak érdekében, hogy lássák, ki milyen jó a problémamegoldásban.


Egyesek biztos nem értenek ezzel egyet, de Somnez szerint a problémamegoldásban szerzett gyakorlat sok esetben a fordulópontot jelent egy karrierben. Ennek alapvetőnek kell, hogy legyen.


2. Fejleszd önmagad!


Valószínűleg nincs fontosabb készség az élet egészére nézve sem, mint a tanulás megtanulása.


Ez a készség különösen fontos a szoftverfejlesztésben, mivel nincs még egy olyan szakterület, amely ennyire gyorsan változna. Egyszerűen képtelenség mindent tudni mindenről. Nem is lehet időt befektetni abba, hogy egy bizonyos keretrendszer vagy technológia szakértőivé váljunk – túl gyorsan változik minden!

Ehelyett az a készség válhat hasznossá, ha gyorsan el tudjuk sajátítani az aktuális problémák megoldásához szükséges tudást. Ha tényleg szeretnél egy olyan készséget magadénak tudni, amely végigkísér a szoftverfejlesztői karriereden, itt az ideje, hogy megtanuld saját magadat tanítani, fejleszteni.
Ezt a készséget kizárólag úgy lehet fejleszteni, ha a gyakorlatban próbálod meg tökéletesre csiszolni. Állj neki megtanulni új programozási nyelveket vagy technológiákat , még akkor is, ha úgy érzed, sohasem lesz rájuk szükséged. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan el fogod tudni sajátítani őket, mivel a szükséges tudás alapjaival már rendelkezni fogsz.


Ha sikerül gyorsan alkalmazkodnod a hirtelen változó szoftverfejlesztői piachoz, illetve az azzal kapcsolatos technológiákhoz és platformokhoz, mindig lesznek majd olyan készségeid, amelyekre nagy lesz a kereslet.


3. Névadás


A szoftverfejlesztés a metafizikai dolgok leírásáról szól. Az általuk létrehozott dolgok jó része nem látható.


Amikor programozol, mindig nevet adsz a dolgoknak. Ha beleolvasol egy saját magad vagy más által létrehozott kódba, leginkább az itt lévő elnevezések alapján fogsz képet alkotni a programról.


Legtöbbször elég pontosan meg lehet határozni egy szoftverfejlesztő készségszintjét az alapján, ha megnézzük, hogyan nevezett el módszereket, változókat és osztályokat az általa létrehozott kódban.


Az olyan szoftverfejlesztő, akiből hiányznak a fogalmak és az adatok elnevezéséhez szükséges megfelelő készségek, az néma fordító. Nem számít, hogy képes vagy-e megérteni valamit, ha képtelen vagy megfelelően elmagyarázni: amint a gondolat elhagyja az elmédet, vége van, haszontalanná válik.


„Ezt a készséget a legjobban úgy lehet fejleszteni, ha sokat gyakorolod. Sokszor átnevezünk dolgokat a kódban, amit éppen olvasunk a könnyebb megértés érdekében. Ahogy kezdjük megérteni, hogy mit is csinál egy módszer, megváltoztatjuk a nevét, hogy jobban tükrözze az általunk megértetteket. Miközben olvassuk a kódot, úgy kell a nevet meghatározni, hogy logikai változtatásokat ne végezzünk a kódban” – mondja Somnez.


Minél jobban összpontosítasz arra, hogy jobb neveket adjál a dolgoknak, annál jobb leszel ebben.


Az elnevezések lesznek az általad megalkotott kód legszembeötlőbb részei. Ha valaki ránéz a kódodra, nehéz megmondani, hogy helyes vagy hatékony-e, de olvasás közben is megérti az illető, miről is van szó, akkor azt fogja feltételezni, hogy tudod, mit csinálsz.


4. Az emberi kapcsolatok kezelése


Utolsóként fontos megjegyezni az emberi kapcsolatokat, azonban sok esetben elmondható, hogy ez az első és legfontosabb készség.


Bárhová mész, emberekkel találkozol. Ha csak nem egyedül dolgozol, és magadnak fejlesztesz szoftvereket, mások is hatással vannak a szoftverfejlesztői karrieredre.


Az alapvető probléma az, hogy az emberek nem logikus, hanem érzelmi lények. Persze, szeretünk azzal büszkélkedni, hogy képesek vagyunk logikusan dönteni, azonban a valóság az, hogy a legtöbb meghozott döntésünkben nagyobb szerepet játszanak az érzelmek, mint az értelem.Ez azt jelenti számodra szoftverfejlesztőként, hogyha nem tudsz hatékonyan együttműködni a többi szoftverfejlesztővel, menedzserrel és még az ügyfelekkel is, folyamatosan bajban leszel, függetlenül attól, milyen jó ötletekkel, illetve milyen értékes készségekkel rendelkezel.


Ha aktív vagy, és részt veszel a szoftverfejlesztői közösségben, az is nagyban hozzásegíthet a karrieredhez. Nemcsak a kapcsolatépítésről van szó, hanem arról is, hogy ismertté tedd a nevedet. Ha ezt sikerül megtenned, az közvetlenül hozzájárul az emberi kapcsolatépítési képességedhez.


Mi a helyzet gyakorlati készségekkel?


Biztos észrevetted, hogy a cikkben nincs szó egy konkrét technológiáról vagy olyan tág értelemben vett készségről, mint a webfejlesztés vagy a mobilfejlesztés. Néhány technológiai területen mindenképpen fontos, hogy erőteljes alaptudással rendelkezzünk, azonban nem annyira számít, hogy melyek ezek a területek, mint a fentiek során említett négy készség.


Ha képes vagy a problémamegoldásra, gyorsan tanulsz, jól el tudsz nevezni dolgokat, és jól tudod kezelni az embereket, hosszú távon sokkal sikeresebb lehetsz, mint ha egy adott technológiára specializálódnál.


Mindemellett, természetesen fontos, hogy egy vagy két programozási nyelvet alaposan elsajátíts, illetve legyen egy általános szakterületed, de mindaddig, amíg viszonylag ragaszkodsz a szokásos szakmai utakhoz, és észben tartod e négy fontos készséget, nem érthet meglepetés.


(Forrás)


***

Ha Te is kreatív, kihívásokkal teli mérnök állást keresel minõségi munkáltatónál, jó helyen jársz, mert a Schönherz Bázis épp azért jött létre, hogy Neked segítsen.
Gyere, nézz szét aktuális állásaink között!